用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華有3000人報名
樓主: 無氣同你講
go

英華有3000人報名 [複製鏈接]

你都有道理,不過我有朋友的仔真係好想讀,好認真果種,如果你唔keen個位,不如唔好去in,等果的想讀既人興奮下。

原帖由 無氣同你講 於 11-8-18 01:16 發表
英華平平地真係讀得過, 不過讀到又唔會太興奮, 讀唔到又冇失望咁囉

人人心目中把尺都唔同, 做咩有D人硬係要人跪求個學位先覺得有資格報同讀?

請看體育表現:
HONG KONG SCHOOLS SPORTS FEDERATION
Hong Kong Island and Kowloon Secondary Schools Regional Committee
BOCHK Bauhinia Bowl Award 2010/2011
Boys Schools
http://www.hkssf-hk.org.hk/hk/sec/bauhinia%20bowl/1011_BauhiniaBowl%20boys.pdf

原帖由 4in1family 於 11-8-18 22:29 發表
你有無睇YW呢幾年學生攞獎同其他表現? 上網有得睇,你應該無做過research喎。

Secondary School? Music & Sports 梗係DBS la.
我無話YW 叻過DB,同埋我講緊Primary呀!

原帖由 TY3388 於 11-8-18 22:45 發表
請看體育表現:
HONG KONG SCHOOLS SPORTS FEDERATION
Hong Kong Island and Kowloon Secondary Schools Regional Committee
BOCHK Bauhinia Bowl Award 2010/2011
Boys Schools
http://www.hkssf-hk.org.hk/hk/sec/b ...

是但啦

其實HK咁多好學校,各取所需囉,人人要既野都唔同,總之自己鍾意、人地又收,咪讀,唔鐘意咪報第二間。何需執著名校2字? 磪實事實係未必人人認同YW係頂級名校,我夠識人有錢都未必戴Rolex。所以再講都無建設性。Rolex梗係頂級名牌,之但係有人寧願戴其他。所以唔需要硬要話YW係Rolex,因為真係未必係, 總之有實力就一定有人欣賞。

原帖由 4in1family 於 11-8-18 22:29 發表
你有無睇YW呢幾年學生攞獎同其他表現? 上網有得睇,你應該無做過research喎。

我諗佢冇,佢之前應該連個校名都未聽過,以為係新進直資…

各位尊貴嘅YW家長,我地小朋友都要過三次interview先入到,我們家長亦要面對林校長面試,請相信自己和小朋友嘅實力吧!努力加油!
我地喺YW所經歷嘅一切點點滴滴,其他人真的未必明白...
我地要讓小朋友繼續發亮發光,never give up!

其實我從來都冇話英華唔好, 只不過佢可能係勞力士, 但有其他係柏德菲臘....

即係好似有非常喜歡/喜歡/不太喜歡/不太討厭/討厭/非常討厭各種層次既喜好,我知道有人好喜歡, 但其他人亦有不太喜歡的自由, RIGHT?世界並唔係非黑即白或非白即黑架

至於我報唔報, 讀唔讀係我既自由, 英華收唔收我個仔亦有佢既選擇, 其他人無需咁激動, 至於所謂理念大家都應知係咩既一回事, 唔會有人頭腦簡單到認為會有學校話個教學理念係教壞個細路掛?

咁品學兼優呢個理念應該就係通行既理念啦掛? 呢個就係我想講既, 如果細路掂, 就邊間都掂, 唔掂就邊間都唔掂既原因

原帖由 無氣同你講 於 11-8-19 00:45 發表
其實我從來都冇話英華唔好, 只不過佢可能係勞力士, 但有其他係柏德菲臘....

即係好似有非常喜歡/喜歡/不太喜歡/不太討厭/討厭/非常討厭各種層次既喜好,我知道有人好喜歡, 但其他人亦有不太喜歡的自由, RIGHT?世界並 ...

唉,你當然有自由發表意見同選校取向,不過你所用嘅譬喻真係會令家長們覺得有深層意思。爭抝由此而起..............

都係果句 - 祝你好運!!!
如果冇變, 小朋友會考學術,記憶力等, 校長亦好注重小朋友有冇閱讀習慣, 家長們同小朋友都well prepared, 總之, 現階段多做資料搜集, 多D同小朋友準備, 英華收左先再講....
原帖由 無氣同你講 於 11-8-19 00:45 發表

即係好似有非常喜歡/喜歡/不太喜歡/不太討厭/討厭/非常討厭各種層次既喜好,我知道有人好喜歡, 但其他人亦有不太喜歡的自由, RIGHT?世界並 ...

原帖由 Chloe.Mat 於 11-8-18 23:39 發表
各位尊貴嘅YW家長,我地小朋友都要過三次interview先入到,我們家長亦要面對林校長面試,請相信自己和小朋友嘅實力吧!努力加油!
我地喺YW所經歷嘅一切點點滴滴,其他人真的未必明白...
我地要讓小朋友繼續發亮發光,never give u ...

YW仔(小學部)乃後起之秀,經林校長挑選,受學校優質教育,專科專教,家長培育,學生出色,獲校際獎項無數,無論體育,音樂,學科,朗誦,名列前茅,不能被否定吧!
YW仔一定會發光發熱,名唔名校真的不太重要吧!

原帖由 To_Ma 於 11-8-18 08:51 發表
我對英華既感覺同你差不多。

我只係唔明點解d人硬將佢升呢同名校比?佢咪普通dss一間!

聽說貴校和某百年老校在今年度分別都收取了一間普通DSS小學的學生做插班生,相信貴校咁受歡迎定,必很難入選,妳眼中的普通DSS學校的學生竟能插班,妳認為是一位精英嘛!

回覆 1# Wawawa_baby 的文章

自己學校咁好嘅話仲點解要插去人地度呀?一般黎講唔係不滿現狀,別處有好發展至走咩?

logic 問題,冇玩針對,

插班的原因很多:

1. 人望高處
2. 情意結/虛榮心
3. 與原學校合不來 (兩個好人都會合不來,是嗎?)
4. 地點遠近
5. 有兄姊就讀但考不到,寄望小二或以後捲土重來,方便照顧
原帖由 To_Ma 於 11-8-19 08:39 發表
自己學校咁好嘅話仲點解要插去人地度呀?一般黎講唔係不滿現狀,別處有好發展至走咩?

logic 問題,冇玩針對,

我話英華唔差,雖然DBS & LS係至top, 英華體育呢幾年追得好快! 中學同小學同一理念,小學都唔會太差!
原帖由 4in1family 於 11-8-18 23:06 發表
Secondary School? Music & Sports 梗係DBS la.
我無話YW 叻過DB,同埋我講緊Primary呀!

對不起, 至top的未輪到DBS & LS,  廿幾三十年前可能仲係 (也不是英华)
不過而家又唔係小朋友排隊去便便, 仲乜一定要將学校排梗一、二、三、四、五、六、七呢?

回覆 192# To_Ma 的文章

算啦, 此 topic 已變得有点無聊, 總之要在這類thread發表意見, 最重要是要与那些enthusiastic YW parents wavelength 一致, otherwise便会得回10版紙回應.
YW噉好, 大家記住一定不要錯過啊!

回覆 196# prettyrabbit 的文章

完全同意.

It puzzles me sometimes when it comes to branding issue for discussion on YWPS.

Generally, parents love elite "old" schools because of their long tradition, proven track records, etc.  But in the case of YW, it's quite different.  First, YWC is a popular school with a lot of famous alums, but, to be frank, it's not really among the creme de la creme when it comes to academics.  For example, YWGS (sharing same name, hence an easy comparison) seems much better.

Second, its PS is quite new - even newer than the so-called new DSSs.  If my memory serves me right, YWC used to have an affiliated/associated PS, but it's mediocre at best.  A few years ago, they recruited a new head with a view to creating an "elite" feeder school.

She has successfully drawn a huge number of followers, fans and parents included.  The number of apps for P1 has been on the rise (same for the app fee).  There's no doubt that she has a charisma and most believe she is an educator with a heart.

The (eventual) success of YWPS might further or even reinvigorate YWC.  Interesting... Imagine if she were appointed to head a new DSS, would she still manage to draw a following?  Well, I believe so - as there are quite a few cases as we know of.

So what really makes the difference between YWPS and the other new DSSs - esp those with a similarly charismatic headmaster?

PS: Don't get me wrong, I'm not saying DBSPD is not new, but DBS used to have a very established feeder school, DPS, which had been a much sought-after school for years.  I'm neither associated with DBS nor YWC.

原帖由 jeremyphlam 於 11-8-18 23:22 發表
我諗佢冇,佢之前應該連個校名都未聽過,以為係新進直資…
新進直資,直資呢個term應該係只存在咗大約20年,2003年有小學的話即係話未夠十年,我唔會叫一層未夠十年嘅樓做舊摟囉!
你又太敏感喇。

貴校個名咁響想未聽過都唔得啦。

唉除小數1個半個家長外,其他講多半句都好似侵犯緊貴校,一面倒歌頌我就不如參加歌詠團啦...
‹ 上一主題|下一主題