用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 U1或YC琴問題,請指教。
go

U1或YC琴問題,請指教。 [複製鏈接]

醒目開學勳章

我仔仔今年要考4級,之前租左2年琴比佢,諗住今個月赴summer sale買個新琴for佢考到8級。我想問有買U1或YC121D夠用嗎?
另外,如想加靜音function,會唔會影響個琴的表現?我見TL有d鋼琴有加靜音喎。
重有,買琴套for新琴,係唔係一定要買cover到地先好,好似好大件。

0    0    0    0

U1夠用到8級沒有問題,要求而己!
靜音鋼琴可免則免,聽比彈更難!
個人偏好.....Yahama。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

醒目開學勳章

剛剛去完TL, 見到另一款新琴YC-121D,雖有大6合成,但原料係日本and結構係跟3角琴相似。如同U1比,YC係唔係好d呢?

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

Ming2, 其實我budget大約50K,阿仔今日去TL試過,佢覺得YC121D手感好D,又話D聲好d。
但係我覺得無理由會比U1好?我怕我仔仔其實唔識就辦識囉。請指教。
原帖由 ming2 於 11-8-8 17:39 發表

冇話夠唔夠用,係睇你要求有幾高..囝囝有冇試過d琴??佢自己又有咩感覺/comment??你0既budget又可以去到幾多??

回覆 6# winniecws 的文章

醒目開學勳章

真的嗎?佢話全部日本做喎。
而家賣到成差唔多60K。
原帖由 ilovethiscow 於 11-8-8 18:15 發表
其實U1 的鎚都是大陸造的

‹ 上一主題|下一主題