用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 買violin 的好去處
go

買violin 的好去處

想問下大家的violin (4/4) 是在那兒買的?我想要好質素的。看過有人說是上大陸拿貨,其實確實地點在那?或者大家有沒有好介紹?香港又好大陸也好。

4/4合理買好一點。
好質素似乎不應是國內琴吧!
還是不要自已上去買,在香港買就可以了,人家賺是應該的,合理就好!多做點功課,對買甚麼琴會有幫助。還有弓呢!
仍是提二家
1) Orfxx一定要看,買不買是其次。
2) JWC Vioxxx and bxx

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

對,但如不買太貴的,似乎只有國內琴吧 國內拿,人們說平很多!
看過Orfxx了, $1XXXX 個D都係國內琴,不過麻麻,可能要外國野先ok

原帖由 bebebe12345 於 11-8-7 21:54 發表
4/4合理買好一點。
好質素似乎不應是國內琴吧!
還是不要自已上去買,在香港買就可以了,人家賺是應該的,合理就好!多做點功課,對買甚麼琴會有幫助。還有弓呢!
仍是提二家
1) Orfxx一定要看,買不買是其次。
2) JWC Vioxx ...

回覆 3# 幻彩之歌 的文章

原帖由 ilovethiscow 於 11-8-8 11:46 發表
不要睇小大陸造的小提琴...

質素 有D 比 歐洲 琴 仲好...

而且中國都出到 著名的造琴家 造弓家...

...

深圳樂器城可以睇睇,但識唔識睇真係幾重要,唔係既話,係香港同大陸都一樣執唔到平野,一樣比人搵笨

回覆 5# Sindy 的文章

女兒拉緊1/8 violin, 想換線, 去邊度換好呢?
原帖由 ilovethiscow 於 11-8-8 17:40 發表
深圳樂器城... 睇好啦...

唔好買...

情況就好似去 羅湖商業城一樣~

回覆 7# jellomama 的文章

The first one (1/4) I bought for my kid was from Tom Lee (the cheapest one). 1/2 & 3/4 were bought from China (through his teacher). 4/4 was from Tom Lee again (suggested by his teacher).

原帖由 jellomama 於 11-8-8 19:21 發表
女兒拉緊1/8 violin, 想換線, 去邊度換好呢?

Ask the teacher for help!

原帖由 ilovethiscow 於 11-8-8 11:46 發表
不要睇小大陸造的小提琴...

質素 有D 比 歐洲 琴 仲好...

而且中國都出到 著名的造琴家 造弓家...

...

我明白,大陸掘起了。所以原先的問題是想問去大陸的那兒看喔~

原帖由 Sindy 於 11-8-8 16:19 發表

深圳樂器城可以睇睇,但識唔識睇真係幾重要,唔係既話,係香港同大陸都一樣執唔到平野,一樣比人搵笨

說真的,我真的不太懂試,但音色一定懂聽。正因如此,想問問大家有沒有相熟/覺得某某做生意都幾老實,介紹介紹來聽聽,以免被人騙

回覆 12# 幻彩之歌 的文章

回覆 11# 幻彩之歌 的文章

一般散客返大陸很難買到好琴,好少少嘅在琴廠已被收起。

回覆 14# 小伊 的文章

原帖由 小伊 於 11-8-9 00:34 發表
一般散客返大陸很難買到好琴,好少少嘅在琴廠已被收起。

造完又收起...
大家可否比個意見我,到底問老師幫我從大陸拿貨好
(如老師幫,只會拿一個,不喜歡那)....,還是自己到各琴行試??

回覆 16# 幻彩之歌 的文章

成人琴可以買靚D,睇你預算幾多。5000-3萬都可以買到手工ok既大陸琴了。

如果你相信老 師,當然可以!
所說的二家有空應去看看,不一定買,但會知多許多...TL就可免則免。Orfxx 去聽聽由二萬開始的琴吧!會明白分別,到試其他琴時,雖不懂心裏亦有個底。
新琴自有新琴的聲音!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

i bought mine and my daughter's from solo strings. we are happy customers there. my daughter's teacher said her violin is of good quality.