用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 細仔遲一年入讀小一的家長入來談談
樓主: yukiko906
go

細仔遲一年入讀小一的家長入來談談

你個仔個班主任幾有愛心喎

回覆 2# angelmokco 的文章

Yes, thankU!

超細仔

angelmokco
多謝你的意見,我個都是超細B

原帖由 angelmokco 於 11-8-24 12:04 發表
你地好! 我仔都係03年12月尾的超細仔,9月將會升小三了。我當年沒有選擇重讀一年,技術性將佢變做大仔。原因是在幼稚園時不覺得我仔特別差過人, 又唔想好似浪費左一年時間咁。但一上到小學, 小朋友連身高上都好似比人 ...

我的兒子是2010年12月尾出生,出生率一年高過一年都吾知做大仔还是细仔

我仔在03年12月尾出生的, 一年級留班, 今年升二年級,幼稚園時都想留級做大仔, 因奶奶反對(是佢湊)所以無留, 我一直後悔到現在, 因為在一年班時,我自己湊返, 發現任何一方面都比較差, 唔留根本唔得, 所以轉校留班, 離開一所好學校, 所以如果比我再選, 一定要做大仔.

myfatfat,我同意,細仔讀書因為個理解能力不足所以要追但又好難追喎.所以做大仔好d

我係四年前都考慮過比我仔做大仔,但最終做咗細仔,因為我仔雖然12月出世,但就生得好高,係班最高嗰兩三個,我怕讀遲一年會同其他同學高度相差更大而比同學仔笑,我覺得做大做細分別一定有,不過p3開始問題唔大,我仔p1-p4有個全級第一名男同學,佢係細仔重要係12月31日出世,冇補習都連攞4年全級第一,反而一d做大仔大女成績好嘅同學,就會比其他家長話佢哋因為係大仔所以先叻d。

其實做父母係要因為驚人話係大仔細仔而作出選擇,定為自己小朋友好而選擇呢?我想做大仔定細仔都可以係好的,最重要看小朋友的能力和家長的配合。別人做大仔好叻,不代表自己的會好叻!別人做細仔的比別人差,不代表自己的做細仔比別人差!
我選擇自己的小朋友做大仔,因為不想小朋友升上小一後令全家都不開心,終日只為小朋友讀書而憂心!主因是我真的沒有時間像其他家長一樣慢慢教他!我讚成其他家長說上到小三大仔和細仔的分別沒那麼明顯!但我只希望小朋友能在小一開始自信地走下去,不一定要做最叻,只要能享受和明白課堂老師的教學便可以!
長路漫漫,小學只是開始,個一歲兩歲差別到出來工作還有誰理會呢!

原帖由 whywhywhywhy 於 11-8-30 00:11 發表
其實做父母係要因為驚人話係大仔細仔而作出選擇,定為自己小朋友好而選擇呢?我想做大仔定細仔都可以係好的,最重要看小朋友的能力和家長的配合。別人做大仔好叻,不代表自己的會好叻!別人做細仔的比別人差,不代表自己的做細仔 ...

我都安排了大仔做"大仔"
事實亦證明, 呢個係適合的選擇,
我唔要求佢讀書好叻,
但希望佢會enjoy讀書生活.

其實點解要下下怕人笑???

生得高大又怕人笑,
生得細粒又怕人笑?
點解唔諗下, 應該教小朋友, 要有自信心, 唔好成日咁care人地對自己的看法?

回覆 18# whywhywhywhy 的文章

whywhywhywhy,
大B絕對有優勢,囡囡D同學(尤其是大B)都有較好的排名。真係好難決定,所以要靠父母觀察小朋友的能力才決定。
我自己不期望囡囡做最top嗰批,中上已經很滿足,所以比佢做細B。
就算佢跟唔想要repeat,年紀都唔駛咁大,我朋友個囝囝做大B, 小三時要repeat,佢比同班同學大年幾兩年,好自卑又好反叛,睇咗2年心理醫生同社工。當然呢個係special case !

回覆 17# pandabonita 的文章

pandabonita,
你囡囡同我囡囡一樣,認字同數都較差,如果你決定比佢做細B, 你要有心理準備要花好多時間教佢,小一數學已經有文字題,認字同數差好輸蝕。
我教囡囡喺不停重覆禁講好多好多次,好辛苦架,舉例 : 媽媽有10元,爸爸有15元,爸爸比媽媽多或少 ? 多多少元,就算佢答對,我會繼續問,禁媽媽比爸爸少多少元。
仲有,佢會覺中文閱讀理解好難,我會要求佢先讀 (要讀出聲) 三次才答問題,所以小一時做功課要好長時間。
要多D鼓勵佢,唔好吝嗇對佢嘅讚賞。angelmokco,
見到你嘅分享,我身同感受,囡囡全級最細粒,好驚佢俾人"蝦",  囡囡因為想同K3同學一齊讀小一,佢自己寧願做細B, 囡囡小一開學時問我 :"點解我5歲幾,但我班有D同學7歲?" 到佢小二時又再問我 :"點解我有D同學嘅細佬妹讀小一都大過我?" 我成日灌輸俾佢,佢有可能會响小學留班,但並唔代表佢差,只不過佢年紀太細,讀多年好D。
小一第二第三學期派咗考試成績都好down架,數學緊緊合格,中文得7X分,個心已經沉一沉,上咗小二點算 ?
同你囝囝一樣,小二有點脫胎換骨,連小一最差科數都排 5x / 15x, 總成績比中間好DD, 我同囡囡都好有滿足感。
不論大B細B,只要開心及輕鬆面對自己揀嘅路,支持支持 !