用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無BB想下年9月報將軍澳區的pre-nusery?大家傾吓好唔好 ...
樓主: cecilia_cms
go

有無BB想下年9月報將軍澳區的pre-nusery?大家傾吓好唔好? [複製鏈接]

我想問下,有冇住將軍澳既媽咪打算PN時比小朋友讀九龍塘既幼稚園?2歲就坐校巴到咁遠返學係米唔係咁好......?我屋苑有D媽咪N班在區內讀,到K1時就考九龍塘既幼稚園.....但KM好像評價好好,對第時升讀傳統出名小學似乎有優勢.....讀LH就target d好既直資小學,大家有何睇法?

原帖由 tedghost 於 11-8-18 17:00 發表
我想讀LH,但target唔係直資/私立,係傳統少少的津校,唔知讀LH啱唔啱

你target津校, 津校唔係大抽獎架咩? 大抽獎同讀邊間kg無咩關係架wor!
自行分配階段你有幾多分, 15分唔駛諗wor! 第2階段講運氣, 你間target津小係tko? 唔係tko, 就要誇區, 點博?

我只係知D唔知D,我諗所謂優勢(讀傳統小學)應該係指幼稚園升上小學後的涵接會好D?媽咪小朋友上到小學後追得無咁吃力?

如有錯,請指正~

原帖由 TKO_NANA 於 11-8-18 16:49 發表
我想問下,有冇住將軍澳既媽咪打算PN時比小朋友讀九龍塘既幼稚園?2歲就坐校巴到咁遠返學係米唔係咁好......?我屋苑有D媽咪N班在區內讀,到K1時就考九龍塘既幼稚園.....但KM好像評價好好,對第時升讀傳統出名小學似乎有 ...

你小朋友係大b定細b? 細b唔駛諗km, 佢地唔收8/31以後出世.  原本我同其他tko媽咪一樣都係諗住n1係tko讀, k1去kln tong讀. 所以考n1考5間,只有km係kln tong. 好好彩佢地收咗個仔(我講緊我個大仔),佢剛剛讀完n1. 我既想法係有km打底(n1有7成人可以升k1), 考k1就無咁大壓力. km真係好好, 無後悔讀, 我阿仔都係坐校車, 都無咩問題. 我覺得kln tong, km 同pre-school都可以一考.
我個細仔係細b, 無得考km, pre-school, 唔駛諗kln tong.  LH都唔收細仔, 好慘! 可能考TKO boxhill.

原帖由 TKO_NANA 於 11-8-18 17:43 發表
我只係知D唔知D,我諗所謂優勢(讀傳統小學)應該係指幼稚園升上小學後的涵接會好D?媽咪小朋友上到小學後追得無咁吃力?

如有錯,請指正~

可以係咁講. km課程係深d, 對上小學適應係會易d.

[quote]原帖由 cycream 於 11-8-18 17:52 發表

我個囡係中間,0510B,我同你一樣,一係唔報Kln tong,一報就報間我認為最好既pn,如果真係可以好似你咁好,KM收咗我個囡,咁K1佢就唔洗又去考其他幼稚園啦....

原帖由 tedghost 於 11-8-18 16:19 發表

Your girl take school bus or you pick by yourself?

我女女搭校車,車程大約十至十五分鐘。LH課程唔淺,應該足夠涵接各小學。我自己唔忍心俾小朋友坐長途校車,女女已經番am, 仲要早成半個鐘起身,搭咁耐車,大人都會累,何況小朋友。除非轉去一條龍幼稚園,否則我自己唔會想女女誇區讀幼稚園。

原帖由 Angine 於 11-8-18 12:07 發表
Then my son and your girl are classmates :) May be we met before, I brought him to school everyday.

Angina, I also brought my girl to Boxhill every day!

Hi, Angine,

My son is 0901 too, and I live in TKL and my son just started her N1 class at Boxhill too! Which class is your son at? My son is at Bunny A class! Before my impression to Boxhill is just so so , because the playgroup teacher was not good and it's so new that no one can give any comment. Now I have more confidence after meeting the class teacher, at least I found she has heart and I am really astonished at her great singing. I son get used to it very well.

原帖由 Angine 於 11-8-16 18:12 發表
o tedghost you live in TKO? Good to see you here too.
10年3月 is classified as 大仔 too. My boy is 0901.
Let me share my experience, I live in TKL. I put my son 插班 pn in Box Hill Metro Town in Mar ...

想請教下,其實課程深同淺的學校的分別係邊?課程深的會深到去邊?課程淺的又會淺成點?如果讀課程淺的學校係點會追唔到小學的功課?我係呢個課題上真係好疑惑...
thank you !

原帖由 teresa_timothy 於 11-8-15 15:05 發表
Chichibb, 我當然記得你。你上年問我揀唔揀LH好。不過我女女同你女女都唔同班。今年我冇揀英普,所以入K1A, 又做唔到同學。係呢,你女女搭校車定自己湊番學? ...

哎呀, 又唔同班添, 你咩原因唔揀英普呢 其實我都爭扎左好耐,因為囡囡講野係delay, 所以都驚佢兩頭唔到岸 而家都出面上緊d言語治療, 希望佢ok啦
K1A有Ms Amy, 佢上年係囡囡既班主任, 都OK架 , 不過幾失望既係阿sean同katie都走左
我個囡都係搭校車, 佢坐car b

原帖由 chichibb 於 11-8-18 23:45 發表

哎呀, 又唔同班添, 你咩原因唔揀英普呢 其實我都爭扎左好耐,因為囡囡講野係delay, 所以都驚佢兩頭唔到岸 而家都出面上緊d言語治療, 希望佢ok啦
K1A有Ms Amy, 佢上年係囡囡既班主任, 都OK ...

Chichibb, 我女女係抽唔到英普,之後我又冇特別寫信去轉。我自己又冇特別preference,反而想女女講多的廣東話,因為pn同今年班主任都話女女唔係好肯講,但英文就講好多,可能屋企同姐姐講得多。英普班ok嘛?好多PNB入左英普。我聽唔少家長都讚ms Amy.

女女九月先搭校車,七、八月都係我送佢,上年佢搭car b,唔知今年係邊架呢?不過好似早左上校車、晏左落車,唔知係咪因為多左學生呢?

原帖由 tedghost 於 11-8-18 23:45 發表

我知有一d幼稚園K3都係得1-2樣功課,仲要係圈下字,連下線,但小一點會禁少野做?呢D幼稚園真係令我有d擔心,當然都會有家長表示子女上小一絕對冇問題,但我有d擔心,不過只係我擔心而已。 ...

我有親戚讀啟思,佢話個女k3學寫「太空」,但鄰居讀LH的小朋友寫緊「學校」。女女讀PN已經睇圖認字,例如「醫生」、「公園」、「小貓」。

‹ 上一主題|下一主題