用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無BB想下年9月報將軍澳區的pre-nusery?大家傾吓好唔好 ...
樓主: cecilia_cms
go

有無BB想下年9月報將軍澳區的pre-nusery?大家傾吓好唔好? [複製鏈接]

原帖由 TKO_NANA 於 11-10-18 06:12 發表
下年8/9月,why咁問?

boxhill staff 話interview 先後係根據2012年入學月份決定. 如果插班, 會早d in. 但我打算4月插班, 都未有通知, 我驚佢地miss 咗我張form....

原帖由 amphen 於 11-10-19 15:22 發表

boxhill staff 話interview 先後係根據2012年入學月份決定. 如果插班, 會早d in. 但我打算4月插班, 都未有通知, 我驚佢地miss 咗我張form....

你個小朋友係幾月B?我個囡係5月,我覺得離正式開學只係相差咗2/3個月,可以唔洗插班呀(個人意見)....但我會考慮參加佢哋一星期2-3天的playgroup,由我或姐姐陪佢上堂,等佢一開始無咁驚個學習環境......

大家好呀! 我都係將軍澳區的媽媽! 今日帶左囡囡IN 翠茵同比華利,翠茵即場收左,而比華利就即使佢收我個囡,我都唔會俾佢入讀,對這間幼兒園有D失望。

原帖由 琪寶 於 11-10-22 16:56 發表
大家好呀! 我都係將軍澳區的媽媽! 今日帶左囡囡IN 翠茵同比華利,翠茵即場收左,而比華利就即使佢收我個囡,我都唔會俾佢入讀,對這間幼兒園有D失望。 ...

我都係今日int翠茵, 但佢無同我講即場收, 只問我prefer international or english class, 可能無行了, 唉...依家開始擔心阿囝無書讀, 因為不是報了很多間.

原帖由 琪寶 於 11-10-22 16:56 發表
大家好呀! 我都係將軍澳區的媽媽! 今日帶左囡囡IN 翠茵同比華利,翠茵即場收左,而比華利就即使佢收我個囡,我都唔會俾佢入讀,對這間幼兒園有D失望。 ...

你是否一開始便選擇pm class, 所以即時有offer? 還是佢同你講, 選擇pm class會有offer?

我是在一開始報名時已經知道只剩PM班可選,我是IN 新都城翠茵的。 我囡囡IN完,個MISS就叫我交留位費了。

原帖由 rognfan 於 11-10-22 09:29 發表

你是否一開始便選擇pm class, 所以即時有offer? 還是佢同你講, 選擇pm class會有offer?

我都係今日IN新都城翠茵, 即時收左我仔.
其實估唔喊有反應都收, 我見有幾個MAMA都即時交留位費.

點解對比華利失望呀?? 可唔可以share 0下呢?

原帖由 rognfan 於 11-10-22 17:21 發表

我都係今日int翠茵, 但佢無同我講即場收, 只問我prefer international or english class, 可能無行了, 唉...依家開始擔心阿囝無書讀, 因為不是報了很多間.

你 in 坑口定係寶琳呀?
你排隊 number 係幾多呀?

我個囡都係10/22 in新都城翠茵,除咗social skill果part只得2個哈哈笑,其餘都有3個哈哈笑,staff話收我個囡,但只有PN class offer,因為我交form時am class已經full咗,我問佢有冇機會轉am class,佢話佢哋一直有幫我哋排,只係我前面仲有70幾個人等,機會好細,我有d唔開心,唔係好想比囡囡讀pm class,心大心細比唔比留名費......之後我哋仲有4場interview,有d kg收既機會都大,只係翠茵離我屋企最近,但留名費要$500,都唔係平,如果個staff同我講話有機會轉到am class,我都捨得比$500買個希望....佢話如果禮拜三前唔交留名費,我哋連pm offer都無埋,哎呀!好煩呀,唔知留唔留位好.........

其實我當日去到學校時,都幾喜歡間學校,因為地方大而且佈置得好靚!
當我囡囡in時,個老師叫我囡囡做d好難的task,我囡囡只得14個月大,老師叫她指出公仔的眼睛、鼻子等部位,我囡囡做唔到;跟著老師拿出膠刀、膠水果,叫我囡囡切水果,我囡囡又做唔到;之後老師拿出一埋玩具餐具放在枱上,然後叫我囡囡拿起杯,今次囡囡做到,然後老師問囡囡怎樣飲水,我囡囡立刻把杯放在嘴邊,但之後老師叫囡囡拿起刀、叉等時,囡囡又做唔到; 跟著老師拿出一個膠箱,叫囡囡執玩具,把玩具放入箱,囡囡又唔肯,老師見囡囡很多指令都做唔到,就「唉」了一聲,然後就送玩具俾佢同請我們離開課室了。

我知道囡囡的表現是不太好,但老師給囡囡的指令實在是複雜了一些。而且她突然拿一些玩具在囡囡面前,然後又突然拿走,再放另一些玩具出來,又突然拿個箱出來叫囡囡執玩具,對於一個14個月大bb,真係好無所適從。 而最唔開心是老師的一聲「唉」,令我覺得老師唔體諒bb的難處,對表現比較遜色的考生冇耐性,實在不是一間適合我囡囡的學校。

原帖由 szesze1812 於 11-10-24 03:02 發表
點解對比華利失望呀?? 可唔可以share 0下呢?

回復 290# TKO_NANA 的帖子

如果呢間係你的second choice,我覺得值得俾留位費啊!

琪寶: 我又估唔到比華利會0甘WOR... 同埋我係估唔到佢會考0甘難0既0野.. 對14個月0既小朋友0黎講真係難呀.. 本來佢都叫我個日interview ga.. 但係我個囡仲未識行.. 所以就改0左期 lor..

請問新都城翠茵N班同K班的學費加雜費幾多$?

Just pass by...
The test is very difficult for a 14 months. My daughter is 16 months and I don't think she can handle that as well. Even she knows how to do that in front of me, I don't think she will perform that in front of a stranger...

錄茵上午翠茵下午,大傢怎揀?

我仔仔幾年前讀過PN 班, 今年女女考下年國際班, 其實有位佢地就會收, 始終是牟利的, 今年國際班級$3900, 下年唔知調整幾多呢

琪寶, wow!  My girl has been studying in Beverly for more than one year (since 1.5 yrs old), it is okay for me.  For the interview (she was only 13 months at that time), they just gave her the toys to play, and see if she knows how to play a toy only.  

From my experience, their nursery teachers are very nice, however, they do train the kids to be discipline, and train the kids to be independent too.  When did you have the interview?

原帖由 琪寶 於 11-10-24 13:18 發表
其實我當日去到學校時,都幾喜歡間學校,因為地方大而且佈置得好靚!
當我囡囡in時,個老師叫我囡囡做d好難的task,我囡囡只得14個月大,老師叫她指出公仔的眼睛、鼻子等部位,我囡囡做唔到;跟著老師拿出膠刀、膠水果,叫我囡囡切 ...

回覆 298# manman0808 的文章

所以我好奇怪點解當日老師要我囡囡做d咁難的task!
我是22/10,openday那天interview的!
我有小小覺得老師會唔會誤會我囡囡是in K1,因為在同一個課室有其他小朋友是in K1的! 我囡囡個子又比較高,而老師interview之前又好似冇睇過我囡囡個file!

I think so la!  Because nursery and kindergarten are totally different teachers.  To my understanding, teachers in nursery are very good, my girl is still in nursery, so I cannot comment on their kindergarten teacher.
‹ 上一主題|下一主題