用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SPN for 2011 Parents Chat CHAT chat
樓主: max1116
go

SPN for 2011 Parents Chat CHAT chat

原帖由 KaHeiBaBa 於 11-8-9 23:44 發表

joyjoy815 講得好啱,除咗學校老師嘅幫助之外,其實都好睇小朋友自己,唔係嚇你,我眼見有小朋友,返咗大半年學都重喊,佢雖然唔係喊足大半年,但係返咗咁耐學都重喊,都真係幾利害 (佢依家都已經讀完小一升小二);所以唔駛太過擔心, ...

好有鼓勵性!

原帖由 dadabb2009 於 11-8-9 13:23 發表
今日有d失落, 因為囡囡喊得好勁....

雖然我預咗佢喊.....

只怕被視為問題學生........

放心wor, 你俾o的時間囡囡, 俾多o的信心老師, 佢好快就會適應架喇. 老師咁有經驗, 小朋友喊對佢地黎講係小兒科, 唔會喊多兩句就當佢係問題學生. 今日係家長會睇番即場拍既video, 都有唔少小朋友喊得好厲害, 所以喊係好正常, 反而我個囡囡呢兩日竟然無喊, 我就真係覺得佢有的唔係好正常 (佢係第一日返學全場唯一曾放聲大哭果個黎).

That's why Daddy is working so hard to get money for the school fees all through the years...   KaHei is so lovely
原帖由 KaHeiBaBa 於 11-8-9 23:44 發表

joyjoy815 講得好啱,除咗學校老師嘅幫助之外,其實都好睇小朋友自己,唔係嚇你,我眼見有小朋友,返咗大半年學都重喊,佢雖然唔係喊足大半年,但係返咗咁耐學都重喊,都真係幾利害 (佢依家都已經讀完小一升小二);所以唔駛太過擔心, ...

我個囡第一日係禮堂聽老師介紹自己時已經驚到眼濕濕, 成包眼淚, 覺得好 nervous....不過有我係身邊安慰先無大喊, 之後玩就好dd, 不過都係 stick to 我哋....結果沈日係大喊收場....今日有d improvement, 個 video 囡囡出現了 4 個 shots, 有3 個都係喊緊....不過我已經覺得佢好叻, 老師都可以 settle 到佢有唔喊的時候
原帖由 treasurebaby 於 11-8-10 12:19 發表

放心wor, 你俾o的時間囡囡, 俾多o的信心老師, 佢好快就會適應架喇. 老師咁有經驗, 小朋友喊對佢地黎講係小兒科, 唔會喊多兩句就當佢係問題學生. 今日係家長會睇番即場拍既video, 都有唔少小朋友喊得好厲害, 所以喊 ...

原帖由 bbgrass 於 11-8-10 14:52 發表
我個囡第一日係禮堂聽老師介紹自己時已經驚到眼濕濕, 成包眼淚, 覺得好 nervous....不過有我係身邊安慰先無大喊, 之後玩就好dd, 不過都係 stick to 我哋....結果沈日係大喊收場....今日有d improvement, 個 video 囡 ...

我個女擒日無喊,今日初段都未喊,到食早餐時就開始搵人喇,喊一陣又停一陣,上去玩咗一陣,又喊。喊到攰哂不停"放蚊"。 我都預咗架喇 ~ 俾多D時間等亞女跟學校慢慢培養感情囉 ~

原帖由 大白豬 於 11-8-9 09:16 發表
各位前輩, 我囡囡2010年7月出世, 家住九龍, 想同囡囡apply下年度的n班. 知道spn唔prefer n班小朋友搭校車, 想請問學校是否prefer港島區小朋友? 想請問interview的形式是怎樣? 謝謝. ...

知道spn唔prefer n班小朋友搭校車, 想請問學校是否prefer港島區小朋友?
校長非常鼓勵家長盡量抽時間親自接送小朋友。
而我見到的同學仔亦有住對面海的 ~
想請問interview的形式是怎樣?
下次INTERVIEW會怎樣同埋收生標準就相信只有校長才知道。至於往年的情況,你可抽多點時間煲吓之前不同年份的相關主題,內裡有很多前輩朋友的分享同埋心得架 ~

原帖由 323 於 11-8-9 23:25 發表

max, 係既專長? 你應該答到好熟

好難用三言兩語講得哂 ~ 只好花多點時間一邊煲一邊去感受去參透

同意, 好似我個女, 之前返左成年nursery 都無喊過, 而家竟然返一個鐘 playgroup 都喊到豬頭咁, 都晤知點解, 希望下星期佢唔會太驚, 太大反應啦! 真係有 d 擔心!
相信時間能令她們和我們適應, 加油!

講到呢度,又令我諗起當年囡囡同我哋講,佢真係好鍾意返學,最擔心嘅反而係驚我哋冇錢交學費。

你真係講得啱.....真係 only  擔心冇錢交學費...所以依家我都唔敢亂洗錢......連過去"北海道個邊睇 post' 都少左....唔睇唔駛得個"恨"字.... .....

原帖由 max1116 於 11-8-10 21:49 發表

知道spn唔prefer n班小朋友搭校車, 想請問學校是否prefer港島區小朋友?
校長非常鼓勵家長盡量抽時間親自接送小朋友。
而我見到的同學仔亦有住對面海的 ~
想請問interview的形式是怎樣?
下次INTERVIEW會怎樣同埋收 ...

thank you.

多謝大家意見同鼓勵!尋日老師話阿囡進步咗好多(唔係無喊,不過喊少咗好多),今日阿囡入班房只扁嘴無喊(之後點就未知,要一陣放學先知!)
阿囡加油,各位小朋友加油!

我有個問題, 我 DL 咗 BK 個 apps, 但我搵唔到教育王國/我哋呢個 forum, 佢 link 咗去邊樹呀?

貢獻勳章

原帖由 bbgrass 於 11-8-11 11:01 發表
我有個問題, 我 DL 咗 BK 個 apps, 但我搵唔到教育王國/我哋呢個 forum, 佢 link 咗去邊樹呀?

暫時未有教育王國 !!
[img]http://forum.baby-kingdom.

Thanks KaHeiBaBa.
原帖由 KaHeiBaBa 於 11-8-11 13:42 發表

暫時未有教育王國 !!

今朝起學校附近見到好多n1既小妹妹, 好細粒, 好可愛

原帖由 323 於 11-8-11 23:02 發表
今朝起學校附近見到好多n1既小妹妹, 好細粒, 好可愛

其中一位細細粒小妹妹係我個女啊~

[quote]原帖由 dadabb2009 於 11-8-11 09:57 發表
多謝大家意見同鼓勵!尋日老師話阿囡進步咗好多(唔係無喊,不過喊少咗好多),今日阿囡入班房只扁嘴無喊(之後點就未知,要一陣放學先知!)
阿囡加油,各位小朋友加油

今朝呀女起身到返學路上,自己話返學吾駛喊,點知到入課室就嚎哭,好好笑。跟住同Eunice papa 落地下睇番昨日的錄影,papa  竟然話見到d 小朋友喊自己都眼濕濕@_@ !

原帖由 eunicewaiyu 於 11-8-12 11:27 發表
[quote]原帖由 dadabb2009 於 11-8-11 09:57 發表 http://forum.edu-kingdom.com/images/common/back.gif
多謝大家意見同鼓勵!尋日老師話阿囡進步咗好多(唔係無喊,不過喊少咗好多),今日阿囡入班房只扁嘴無喊(之後點就未知, ...

hello eunicewaiyu, welcome!你囡囡邊班gar?

Hi, my girl is in N1A, 沈日老師都同 Daddy 講話估唔到阿囡喊起上來都好大聲, 佢叫老師"唔好關門.....唔好關門...." 不過放學時就已經無晒淚痕, 老師都話佢只喊了半個鐘左右就收聲啦, 算唔錯.
晚上臨睡前惡夢就開始啦...因為佢一合埋眼就大喊大叫 "唔好關門.....唔好關門....爸爸.....爸爸......", 好鬼慘咁....搞到我都眼濕濕  

原帖由 eunicewaiyu 於 11-8-12 11:27 發表
[quote]原帖由 dadabb2009 於 11-8-11 09:57 發表
多謝大家意見同鼓勵!尋日老師話阿囡進步咗好多(唔係無喊,不過喊少咗好多),今日阿囡入班房只扁嘴無喊(之後點就未知, ...

原帖由 bbgrass 於 11-8-12 15:56 發表
Hi, my girl is in N1A, 沈日老師都同 Daddy 講話估唔到阿囡喊起上來都好大聲, 佢叫老師"唔好關門.....唔好關門...." 不過放學時就已經無晒淚痕, 老師都話佢只喊了半個鐘左右就收聲啦, 算唔錯.
晚上臨睡前 ...

小朋友會好快忘記的。遲些佢會講在學校很開心、仲會認得好多同組的同學仔添 ~
下個星期一全校開學,到時就超級熱鬧了!