用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SPN for 2011 Parents Chat CHAT chat
樓主: max1116
go

SPN for 2011 Parents Chat CHAT chat [複製鏈接]

Hello! 大家好,我地又係new member ah,多多指教!明天開始我連續三星期拆散上下畫假陪呀女返學,真係精神加体力大考驗呀!

原帖由 dadabb2009 於 11-8-8 13:35 發表

咁你休息多d呀!我due date Nov呀!我都覺得熱好辛苦呀,呢兩日同囡囡返完覺倦極!

11月咁你而家個肚應該好大! 咁熱, 又唔食得凍野, 真係好辛苦

你自己陪女返學?

原帖由 aloymom 於 11-8-8 17:18 發表
哈哈! 希望你個B乖乖地啦, 1月先出世!
通常胎盤低都好似要開刀架
(你唔洗擔心啦,仲有SPN)

呢幾日睇完NURSERY既FORUM,
發覺e+做年尾b好唔著數
起碼哥哥個年代無咁誇張!
...

等我下星期覆診confirm下係咪真係低先, 不過上次開刀, 通常醫生都唔會同我搏

有spn都仲要搵人帶女返學嘛.

係呀, 而家好多學校都好巴閉, 講明幾多月之後出世就唔收, 所以我咪話唔係妹妹既問題, 係學校既問題囉, 你兩個仔話唔返黎都啱架, 佢地醒目呀

我指如果你B 係細b (不過我都知無乜可能喇), 都仲有SPN收佢
唔洗咁煩
有D學校唔鍾意收超大B同細B嘛..

原帖由 323 於 11-8-8 22:47 發表

等我下星期覆診confirm下係咪真係低先, 不過上次開刀, 通常醫生都唔會同我搏

有spn都仲要搵人帶女返學嘛.

係呀, 而家好多學校都好巴閉, 講明幾多月之後出世就唔收, 所以我咪話唔係妹妹既問題, 係學校 ...
]

原帖由 aloymom 於 11-8-8 23:47 發表
我指如果你B 係細b (不過我都知無乜可能喇), 都仲有SPN收佢
唔洗咁煩
有D學校唔鍾意收超大B同細B嘛..

spn都唔係guarantee收細佬妹
我女以前pn果間而家都係變左巴閉學校:;pppp: .
唉, 好難講 希望阿細生性唔好咁早出黎啦

各位前輩, 我囡囡2010年7月出世, 家住九龍, 想同囡囡apply下年度的n班. 知道spn唔prefer n班小朋友搭校車, 想請問學校是否prefer港島區小朋友? 想請問interview的形式是怎樣? 謝謝.

今日有d失落, 因為囡囡喊得好勁....

雖然我預咗佢喊.....

只怕被視為問題學生........

原帖由 323 於 11-8-8 22:43 發表

11月咁你而家個肚應該好大! 咁熱, 又唔食得凍野, 真係好辛苦

你自己陪女返學?

都幾大了, 同埋第二胎, 覺得特別重咁... 我都有食凍嘢, 太熱了, 介唔到口, 只係食少d...
老公都有陪, 我一個人攪唔掂阿囡呀...!

大家有乜方法可以令小朋友快d適應呢.... 我唔係心痛佢喊, 知道係一個過程, 但如果有嘢可以做, 都想做, 唔想佢好似一個問題學生咁~~~

我已經早一個月開始educate佢返學係點, 佢好明白我地係唔可以陪佢, 佢要同老師和同學玩; 學校好多嘢玩, 好開心; 佢要乖乖地, 唔好喊等等, 不過識講, 但似乎做唔到囉.... 又同佢講, 如果返學乖, 會請佢食佢鍾意嘅嘢.......

有有其他方法呢....

唔洗驚呀..我果個喊左好耐先適應到, spn d 老師好包容
都只係返左2日, 可能女女需要多d時間適應下環境??
我地個時好誇張, 只要佢肯做一樣野 (eg 換校服, 出門口 or 踏入校門)都不停讚佢乖同叻, 大個仔等等..

個時放左學/weekend我地都會扮返學架
叫佢扮老師/我做老師咁

原帖由 dadabb2009 於 11-8-9 13:32 發表
大家有乜方法可以令小朋友快d適應呢.... 我唔係心痛佢喊, 知道係一個過程, 但如果有嘢可以做, 都想做, 唔想佢好似一個問題學生咁~~~

我已經早一個月開始educate佢返學係點, 佢好明白我地係唔可以陪佢, 佢要同老師和 ...
]

原帖由 aloymom 於 11-8-9 17:05 發表
叫佢扮老師/我做老師

你仲要扮 ?!

原帖由 dadabb2009 於 11-8-9 13:32 發表

我已經早一個月開始educate佢返學係點, 佢好明白我地係唔可以陪佢, 佢要同老師和 ...

第一日咋 ~ 你唔好諗得太多,諗得太差啦 ! 況且有咁多老師幫手,一定有辦法的。

小朋友係需要適應期....有D快...有D慢....就好似我細仔都狂喊左3個 weeks 先 ok.......仲要佢自己搵到個安全位...老師初初仲唔俾佢入課室...要俾佢係出面安靜, 睇到都覺得好難受....
不過你可以試下同佢係屋企扮下 role play... 夜晚臨瞓睇書就買D...上學去...學校真快樂既書....同佢 repeat 下係學校唱既歌...跟住同佢 repeat  "要自己入課室"...媽咪係屋企等你...." 呢D短句...我會同佢講...媽咪爸爸好錫你...學校有好多玩具..(跟住 repeat 學校情況)...媽咪會嚟接你......講多D....俾佢聽多D...
當然最緊要係....只要信老師......

原帖由 joyjoy815 於 11-8-9 22:57 發表

小朋友係需要適應期....有D快...有D慢....就好似我細仔都狂喊左3個 weeks 先 ok.......仲要佢自己搵到個安全位...老師初初仲唔俾佢入課室...要俾佢係出面安靜, 睇到都覺得好難受....
不過你可以試下同佢係屋企扮下  ...

原帖由 大白豬 於 11-8-9 09:16 發表
各位前輩, 我囡囡2010年7月出世, 家住九龍, 想同囡囡apply下年度的n班. 知道spn唔prefer n班小朋友搭校車, 想請問學校是否prefer港島區小朋友? 想請問interview的形式是怎樣? 謝謝. ...

max, 係既專長? 你應該答到好熟

原帖由 dadabb2009 於 11-8-9 13:24 發表

都幾大了, 同埋第二胎, 覺得特別重咁... 我都有食凍嘢, 太熱了, 介唔到口, 只係食少d...
老公都有陪, 我一個人攪唔掂阿囡呀...!

我個肚同身型都完全唔啱比例

好在你老公都可以一齊去, 唔係就辛苦c你. 我最初無戒凍野, 不過最近流啡乜都要戒晒

醒目開學勳章

如果安排到,早啲到等老師有多啲時間陪佢,佢只係欠左啲安全感,比啲時間佢適應下,啲老師好有經驗+辦法,放心,加油

Hi dadabb2009,
Don't worry too much.  All the child is unique and special.  No need to compare with the others.  Take time!
Believe the SPN teachers. They are very good and kind.  They alway keep smiling and taking care of your kid wholeheartedly.  Don't worry!!
Hellohellomami

我淨係開學前係咁同佢講返學好開心, 有老師同學陪佢玩, 叫佢見唔到daddy+mammy唔洗喊, 如果有同學仔喊就叫同學仔唔好喊. 講左好多次再問返佢返學洗唔洗喊, 其他人喊又點做, 佢識答晒我. 到左第一日自己返學, 接放學時d喊聲喊到好似煉獄咁, 但老師話佢真係無喊, 仲識幫手遞紙巾比同學仔

每個小朋友都唔同, 比d時間囡囡, 你都唔好太心急, 唔好令佢覺得有壓力.

貢獻勳章

joyjoy815 講得好啱,除咗學校老師嘅幫助之外,其實都好睇小朋友自己,唔係嚇你,我眼見有小朋友,返咗大半年學都重喊,佢雖然唔係喊足大半年,但係返咗咁耐學都重喊,都真係幾利害 (佢依家都已經讀完小一升小二);所以唔駛太過擔心,只要耐心教導,加上老師嘅幫助,相信你囡囡好快就會同你講,佢鍾意返學多過留喺屋企;講到呢度,又令我諗起當年囡囡同我哋講,佢真係好鍾意返學,最擔心嘅反而係驚我哋冇錢交學費。
[img]http://forum.baby-kingdom.
‹ 上一主題|下一主題