用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 URGENT! 小提琴考試
go

URGENT! 小提琴考試 [複製鏈接]

女兒快要考皇家音樂學院 7級試,但其中一首考試歌的拍子,琴老師根據琴譜上寫的教她拉的比 CD 中拉的較慢。我想問大家,拍子是否應跟足 CD?
   0    0    0    0

我的兒子so far只考過Grade 3同5,兩次考試都係有首歌,老師教的speed同本書寫的和CD好唔同,攪到我要說服個伴奏唔好跟書,跟我老師的speed。

Grade 3那首就快個書,Grade 5那首就係慢過書,仲係慢好多,老師話慢D好聽D,兩次考試我阿仔都拿A,而每次拿最高分的歌就係唔同書個speed果兩首,我自己唔係好識音樂,老師話咁我就跟啦,你可以問問老師點解要慢些,希望幫到你。
wbmom

我的情況就係咁樣!現在要說服伴奏彈快些,但又驚佢練唔切!其實考官係唔係應該都接受書中寫的拍子,不會扣分?

唔須要, 但當然唔可以差很遠... 而且CD的那位一定唔只GRADE 8, 佢一定拉得好好KA MA....

原帖由 dailam 於 11-8-5 03:30 發表
女兒快要考皇家音樂學院 7級試,但其中一首考試歌的拍子,琴老師根據琴譜上寫的教她拉的比 CD 中拉的較慢。我想問大家,拍子是否應跟足 CD?

Thank you for all of you!

Thanks a lot!

我都會盡量跟譜,演奏家可以自决速度,考琴就未免太冒險了!

‹ 上一主題|下一主題