用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母無玷聖心學校 2011-2012 入讀小一家長, 請報到!
go

2011-2012 入讀小一家長, 請報到!

我女女今年九月讀小一M班.  請大家交流意見!

我個仔都係今年小一, 都係1M班:loveliness: :loveliness: :loveliness:

Hi,
終於有聖心人在bbk回應喇,非常之幸會,你的孩子喜歡聖心嗎?我個女非常喜歡,希望大家多些交換意見,小女又可以認識多些新朋友仔。
你仔仔適應小一生活未呀?

小兒非常之喜歡聖心,雖然開學不是很久,但他已十分適應
我們以後有甚麼問題也可在此交換意見,幸會!幸會!

OK! 我們以後有甚麼問題就在此交換意見。 咁你仔仔有無返主曰學,有無訂網上練習,e.g icube or iclassroom?  我仲唸緊。。。。。

Keep in touch la.

大家好!我的囝囝都是今年1M班的。

icube同iclassroom我都無訂, 只係之前訂過一次Goodies(小小英語樂),因為都無咁多時間做,所以諗咗好耐都係唔訂啦
各位1M家長大家好!我哋以後有甚麼事都可以在此交換意見

咁大家報了什麼興趣班?  我為女女報了劍橋英語.  唔知其他家長又有無報網上習作?

興趣班我只報了乒乓球,其他沒有報,因小兒本身也有學英文及其他課外活動,所以無暇兼顧

我個仔今年都係1M班!老師在手冊的指示好難明
又話要我地幫佢執書包,但其實乜野堂要帶乜都無明確指引過!個書包真係好重呀!

家課冊可以上學校網址睇番,因有時我都唔知佢寫甚麼,而家課冊的簡寫可以睇番學校之前派果張對照表

原帖由 yrviris 於 11-9-20 12:46 發表
家課冊可以上學校網址睇番,因有時我都唔知佢寫甚麼,而家課冊的簡寫可以睇番學校之前派果張對照表

我上過去,但入唔到!要入login及password,但我唔知入乜喎?點睇返上堂的資料呢?可否教下我

你入到去學校網址http://www.ihms.edu.hk/之後, 係間學校左面會見到有一個窗寫住小一家課, 跟住click入去之後會見到一年級家課冊, 然後再click入1M, 之後就會見到佢哋班嘅家課冊, 老師每日都會update, 我日日都會入去check check, 因為有時真係睇唔到佢哋寫咩!!! 你再試試睇下得唔得.

你有没有功課簡寫指引.
我試舉例:1M班9月22日功課

中文:
(一)詞5行及改正 (詞語應該在學校起了字頭的,你每個寫3個就OK),每次做詞語都睇吓前一頁有無需要改正.
(二)閱工(二)會有一張中文的工作紙的.

英文:
Penm Dict 1 4-8 =Penmanship抄英文默書第4-8句,每句抄3次.

普:作p.1(29/9交)=普通話作業p.1(你最好做埋佢,因好多時,到時就唔記得做)

上堂帶咩嘢:基本上跟返該堂要帶的書及作業,除了老師話不用帶之外,全部都要帶的.
請留意聖經,除了要帶書及作業,還要帶一本叫牙牙語(好細本的)

希望幫到你
原帖由 sing1327 於 11-9-20 08:31 發表
我個仔今年都係1M班!老師在手冊的指示好難明
又話要我地幫佢執書包,但其實乜野堂要帶乜都無明確指引過!個書包真係好重呀!

明天中文默書, 溫好未呀? 都好似好難!

回復 15# phoebetsui 的帖子

每次默書前一個星期已經通知,所以如果在星期六,日温就最好,默書前的一天再幫佢地默多一次就最好.

各位小一家長留意,每次做完的中文工作紙及英文ws,改完正後老師派回,請好好保管,因評估及考試都要用來温習的.

唔見了就無得温的.

醒目開學勳章

大家好呀,我女女係今年一年P班呀,唔知有無同學仔呢??

下星期測中,英和數...都不知點溫? 請問你們的小朋友學什麼? 學幾多樣嘢? 會否覺得太多和不夠時間?

醒目開學勳章

回復 19# pigletbabe 的帖子

係呀...數學都係測頭三課

中文都OK,因為都連續默左幾次書

英文...唔知