用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 媽咪唔易做
樓主: wendysuperbaby
go

媽咪唔易做

同感!學校係自己幫佢揀,真係擔心呢樣,擔心個樣,好不客易叫做決定好了,唯有同自己講,應該無揀錯

原帖由 恩林 於 11-8-9 14:18 發表
小朋友還是BB個時, 都唔覺咁難做, 但由大仔上了k2開始, 我至發覺有壓力;
大仔n1係一間比較creative嘅學校番學, n1-k2期間, 佢真係過得好開心, 因為冇乜功課, 冇乜要求, 但直至細仔要考k1個刻, 我至大悟升小問題....
...

nono...上到中學你又要煩佢唔知群咩人,學壞,成績,升大學......

don't worry, your choice is good.

原帖由 wendysuperbaby 於 11-8-7 13:13 發表
好差咩?都好多人入到ls.  雖然入ls 是派位,但不代表呢d學生考唔到或無能力考直資+私校。

唔駛理人點講,最重要隻貓頭鷹係咪你杯茶同明白上小學之後遊戲玩法;
今年直資結果唔得又唔代表自己小朋友唔得,即使第時入唔到心水學校,只係當時無人咁叻,請記住小朋友學習路途係漫長。

媽咪唔易做<<<<非常有同感! 大家都只係希望幫自己既小朋友揀對了路! 加油呀~~

做媽咪真係好高難度, 我個仔係嗰啲人人見到都話佢好乖好得意嗰啲, 佢好勇敢, 好少會無故地喊.

今個月送佢去葉氏音樂啟蒙班, 頭幾日好地地, 其他細路喊到拆天, 佢都EQ好高無喊. 點知第四日打後, 佢每朝著鞋已經喊話唔想返學. 但其他小朋友已經無喊, 佢仲喊緊. 有一日仲喊咗兩個鐘攰到瞓咗.

我見到佢咁真係好苦惱, 又唔知佢喺playgroup受過啲mud, 但又唔想佢咁易放棄, 但又怕對佢造成陰影. 我自己都因為咁而攪到有啲唔係幾舒服, 行路都跌親.

今日已經係第10日,佢都係返playgroup嗰陣喊, 好彩放學嗰陣都好開心.

阿仔好似好深歸咁, 但佢已經個個星期返教會同好多人接觸. 喺教會絶對唔會咁.

我同你架情況都好似, 平時小朋友表現超好, 完全好放心佢自己上堂......但硬係對某個pg有唔同反應...又係大喊+話吾返學.........
不過你吾洗太過擔心架, 每個階段都有吾同變化, 可能佢啱啱撞正吾係狀態喳........
可以再觀察一段時間........
原帖由 yame 於 11-8-11 15:05 發表
做媽咪真係好高難度, 我個仔係嗰啲人人見到都話佢好乖好得意嗰啲, 佢好勇敢, 好少會無故地喊.

今個月送佢去葉氏音樂啟蒙班, 頭幾日好地地, 其他細路喊到拆天, 佢都EQ好高無喊. 點知第四日打後, 佢每朝著鞋已經喊話 ...

原帖由 whychan777 於 11-8-11 16:41 發表
我同你架情況都好似, 平時小朋友表現超好, 完全好放心佢自己上堂......但硬係對某個pg有唔同反應...又係大喊+話吾返學.........
不過你吾洗太過擔心架, 每個階段都有吾同變化, 可能佢啱啱撞正吾係狀態喳........
可 ...

whychan777, thanks for your sharing.  it makes me feel much better!  my boy will start his N1 class in Sep.  hope he will like that school.  the Yip's music class will end by Aug and we have 11 more classes to go...

係呀!!

原帖由 tedghost 於 11-8-18 08:39 發表

即係妳大仔係K3插入民幼?

I think u r very lucky. The owl school is good. Do u know how many parents dream of sending their kids there?
Besides, if you find it is nit suitable for your son, you can also switch to the other school next year.

媽咪真係唔易做,非常同意!