用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 小朋友幾大先可以自己上Playgroup?
go

小朋友幾大先可以自己上Playgroup?

坊間好多學前適應班, 係for n1/k1 返學前比小朋友適應的, 哩d班通常都係小朋友自己上。

小朋友幾大個自己上堂先唔會喊? 歲半就比小朋友自己上堂會唔會細得濟?

其實真係每個小朋友都唔同, 我見過有D真係18個月大就返, 只係喊頭1,2日就唔喊, 但我個女20個月大返的時候, 未入到課室佢已經喊到嘔, 之後去到任何地方, 佢覺得個環境似PLAYGROUP, 佢都已經喊......我最後放棄無要佢返。
咁佢呢2日開始返N1, 佢都有喊,但無之前咁嚴重, 可能佢大咗D啩。

回覆 3# MissMusic 的文章

同意真係每個小朋友都唔同, 我小囡18個月大就自己返, 只係喊頭1,2次喊, 但到了第3次又不喊.   但好睇她小姐心情(1時時).. 到了返n班, 頭1星期有喊, 5分鐘內收聲, 之後又沒有. 不過, 次次返出面興趣班-一星期1次(在27-31個月), 都會入到課室喊, 3-5分鐘內收聲,  至上個月就不哭, 重同你講bye-bye mama, 好彩, 暑期完升k1.
只要堅持, 每次同她講mama不是老師, 不可入課室, mama會在外面等你.  放學一定會見到mama.  等她有安全感,  日子有功就得.

係呀, 喊完兩三堂之後, 佢中2上堂果到就會好乖架喇 :)