用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問各位小學家長, 小學最重要學咩 ?
樓主: ha!
go

請問各位小學家長, 小學最重要學咩 ? [複製鏈接]

Ha!
我囡囡eq都比較差,我個人就覺得有愛心既學校會較適合,因為老師會較願意用時間去包容和了解,不容易標籤個小朋友。
其實如果你未決定邊類學校較適合,建議你多報幾間不同類型的,不同類型既學校面試用的方法也不同。好似我一向以為個仔咁聽話,一定讀傳統學校啦,連老師都話可以谷,到最後小一結果反映了活動教學(CKY,真道)和重視品行禮貌(禮賢,音小)才喜歡他,而不是我們以為的傳統學校。
整個小一過程變數好多,不用急,慢慢來。

雖然
原帖由 ha! 於 11-8-18 16:30 發表
謝,我都有留意khmama的資料,好實用。在這一刻他只有5歲,未決定出國與否,去都會是10年後的事。現上小學,International school都不會選,因為暫時負擔不來。 
為入HK的大學,選擇谷成績的學府(苦)是典型做法, 吾兒是EQ極極極低的兒 ...
感謝主

原帖由 ha! 於 11-8-18 16:30 發表
謝,我都有留意khmama的資料,好實用。在這一刻他只有5歲,未決定出國與否,去都會是10年後的事。現上小學,International school都不會選,因為暫時負擔不來。 
為入HK的大學,選擇谷成績的學府(苦)是典型做法, 吾兒是EQ極極極低的兒 ...

我覺得要看小朋友的性格,有d 適合傳統,有d卻適合活動教學,真是要因材施教.谷的學校不等於基礎好.
我覺得小朋友愉快學習是十分重要.
要打好基礎,我就十分重視親子閱讀,囡囡的中文基礎打得好,到小學時都比較輕鬆.

ha:你好,我只是路過,我只是想指出,幼稚園和小學是不同的天空,如果你想亞仔讀傳統的學校,功課的壓力很大,他肯否每天做7﹣10樣功課,每星期有中英文默書,就算EQ更好的都有情緒啦!要讀活動教育,真是有很多活動,連啲學生都是很好動,但基於課程的需要,他們都要完成課程,不代表他們的課程吾深,一樣要付出努力,只是學上來輕鬆一些。再要加上遇上好老師,吾會有少少事就見家長,叫你督促貴子弟,要不然就請補習。 現今的教育就是這樣。

回覆 4# ha! 的文章

IB課程:~較著重學生思考、自學及分析能力
~透過探究式學習建構知識及學習如何運用知識~IB較生動,功課較少,學生通過小組討論、考察、服務等活動,訓練自學、思考能力。

~"宜慎重考慮自己的學習性向" 的意思 ?我猜是孩子是否思考型/對傳統背誦、抄寫感討厭/愛發問和探究
你兒一向喜歡做功課, 但面對數量多而機械式抄寫的,又如何?面對 "默書" 範圍多, 他仍喜歡嗎?其實你兒年紀小,還不知適合 ib 定 傳統 ?我始終認為你是否打算會在外地讀書否?當然現在言之過早,起碼初中才想吧!~他eq低,易發脾氣,先搞好這問題,因小學,無論選哪間,與同學合作做project/grp discussion多的是

呢樣又係事實!
每間學校都會有好有愛心既老師(佢地真係好有heart去做教學,留意學生心理,會鼓勵學生,幫助佢地發揮潛能,克服困難)!
而每間學校也更有一類極品老師(只係為左出糧而打工,對成績較遜既小朋友一於少理!佢地只會喜歡一些能夠幫佢事業升呢既學生(成績好果啲學生))。
所以無論K1, P1 定F1....小朋友剛入一間新學校,適應如何,真係好睇運氣!

原帖由 ha! 於 11-8-19 15:56 發表

是, 我曾問朋友邊d學校有愛心, 佢地話間間都有有愛心既老師, 同厭ga 老師, 因為老師是流動的...

事實是這樣的嗎 ?

‹ 上一主題|下一主題