用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

保母車

剛剛收到校車保母電話,要7:45am 上車,我哋住TKO區,舊年都係8:05am 上車,大仔之前都係讀York, 8:10am 上車,學校是否cut線? 大家有冇同樣的問題?

TKO區現在多了咁多新屋苑,會唔會係要去多幾個新屋苑接學生呀?有冇對比過路線圖?

原帖由 niseko2000 於 11-8-3 21:24 發表
剛剛收到校車保母電話,要7:45am 上車,我哋住TKO區,舊年都係8:05am 上車,大仔之前都係讀York, 8:10am 上車,學校是否cut線? 大家有冇同樣的問題?

回復 1# fishballbaby 的帖子

唔係呀,因依加係第一個站,跟住唔行隧道由山路出番去再停好多個站,好似有星河明居添,如果架車係TKO接學生而另到時間早咗,我可接受,但依加要小朋友曰曰遊車河真係慘.....感覺好似開少一架車而group晒好多個站係同一架車,編路線的x哥哥唔知有冇諗過辛苦了小朋友,曰曰好似旅行咁.....

Yes, same as my son. He used to take the school bus at 8:10am but now at 7:50am, and also return late 12:55pm, so in total, he is wasting almost 1 hour on travel.

小朋友好可憐,在車上睡著了,可能會扭親都唔知.  學校已經又延後5分鐘上堂,校車有些依然要接其他學校的學生,最遲落車可能係約克啦.

TKO school bus (1A) problem!! Terrible

Dear all 1A (TKO to York) parents:

Do you know that our school bus has to go to Choi Hune and San Po Kong? Some of you may know that, that's why our school bus has to travel very long time...
But do you kow that many kids in the school bus "Vomitting"? Really so poor!!!

School bus autie told me today, I already complained to my son's teach. Please also call school and complained to your baby's teacher....Hope they can add one more line to 1A school bus!!!

今日接放學時(下午班)見到17號校車,我不知道這條線是去那兒?只是因為車上有好多學生,而吸引我望入去,有過半的兩座位已經有3位小朋友坐,但是還有數個小朋友站立着,媬母ee一時還未得閒安排座位,跟住已經校車開走了。

如果車上的是你們的小孩,大家會放心嗎?希望校方可跟校車公司好好商討,改善吓校車的服務。

17號校車 from York -> Wong Tai Sin-> Diamond Hill-> Tsz Wan Shan.  My son also sit in , I will contact the school to discuss.  Thank you for your information.
;-) ;-)

其實都知道兩座位坐3個小朋友是合法,但至少要個個有位坐先至開車,對嗎?

原帖由 AL25042007 於 11-9-15 12:45 發表
17號校車 from York -> Wong Tai Sin-> Diamond Hill-> Tsz Wan Shan.  My son also sit in , I will contact the school to discuss.  Thank you for your information.

醒目開學勳章

呢樣好重要!小朋友企都未穩,大人企係巴士行駛中都唔穩啦,都唔知啲校車公司咁樣,我仔架校車公司暫時好好,有乜問題我都會打比佢老闆知,佢都會跟進,可能其他線第2間公司既問題!希望有問題既校車可以快啲改善,唔好令小朋友有受傷既機會!
原帖由 fishballbaby 於 11-9-15 17:36 發表
其實都知道兩座位坐3個小朋友是合法,但至少要個個有位坐先至開車,對嗎?

我都係tko校車,我覺得今年好遲先返到,舊年我5:05可以落車今年要5:40先落車,我仔超累

我囡囡係搭17號校車的,條線係去竹園,鑽石山同慈雲山的.我有次接囡囡放學見到有部份18號校車的小朋友上左17號校車,後來再問班主任先知道原來18號校車的小朋友要到約道舊校舍轉返18號校車的,我亦都見過小朋友未坐好就開車.
原帖由 fishballbaby 於 11-9-14 23:25 發表
今日接放學時(下午班)見到17號校車,我不知道這條線是去那兒?只是因為車上有好多學生,而吸引我望入去,有過半的兩座位已經有3位小朋友坐,但是還有數個小朋友站立着,媬母ee一時還未得閒安排座位,跟住已經校車開走了。

如果車上 ...

Is there any seatbelts for the students to wear? If not, I think it's too dangerous for the little kids la

請問各位媽咪你們的小朋友現在乘校車是否三個小朋友坐兩個位呢?
近排流感高峰期媽咪們會否擔心小朋友坐得太迫而容易傳染?

已我所知校巴會載埋stanford的學生,其實我唔明白為何要兩間學校的小朋友迫坐一車呢?
我們選擇york都是因為它是一所有水準有要求的學校. 所以我相信我們要求的不只是合法.
我們是有要求的而本人亦已同學校反映了.
如其他家長有同樣問題請一同向學校反映希望學校正視一下啦.

其實本人是滿意york的師資及教學方式的. 但如果學校可以代家長同校車公司再溝通一下就更好了.

Do all students wear seatbelt in the school bus? I'm still struggling

How many mommies will let their 2 yrs old BB travelled by school bus alone

Which way is more dangerous: let the helper take your son/daughter to school or by school bus? What do you think?

回覆:保母車

我囡將於8月入學,下午PN。諗住比佢搭校車同小朋友相處下但又擔心安全,諗下又想不如婆婆同工人帶返校,放學就搭校車。好唔好呢?其實最擔心2歲人仔搭校車安唔安全。