用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 Del plz
go

[唐氏] Del plz

Del plz

You may phone Down syndromw Association's hotline to asked support and more information of your baby. 27187777

產前想準確知道小朋友是否唐氏,一定要做抽洋水或絨毛。Oscar 都唔準架,超聲波只可找到bb 結構上有無大問題。

希望在轉角,未必一定係的。真心祝福你們。

原帖由 DaisyDaisy 於 11-8-8 09:07 發表
產前想準確知道小朋友是否唐氏,一定要做抽洋水或絨毛。Oscar 都唔準架,超聲波只可找到bb 結構上有無大問題。

希望在轉角,未必一定係的。真心祝福你們。 ...

其實係健康院叫我唔洗做.. 佢話我咁後生.. 估唔到咁就.. 唉..

U have comfirm that your baby is down's, phone the hotline, u will got lot of information about your baby.

原帖由 kwaikwaima 於 11-8-9 22:53 發表
U have comfirm that your baby is down's, phone the hotline, u will got lot of information about your baby.

Thanks.

算啦,無得諗返轉頭。最終,健康院/醫生的意見只可做參考。
我明白一定好傷心,不過如果真係咁唔好彩,傷心一陣後要盡快收恰心情,搵協會d人幫下問下,好多嘢要開始爲佢準備,cac,早期訓練,返學,呢d都係要排隊的。

原帖由 Hisa_T 於 11-8-9 19:57 發表

其實係健康院叫我唔洗做.. 佢話我咁後生.. 估唔到咁就.. 唉..

嗯, 無錯佢地通常都話後生佗唐B風險無咁大!!

我果陣想去威院做個佢地既唐BB檢查, 但好可惜我去既時候已經過咗週期, 檢查唔到, 所以佢地叫我自己出去搵私家醫生做, 跟住就話其實做抽羊水檢查都有風險, 而且不是百分百準確。同埋話因為後生佗唐B風險無咁大, 你要自己衡量做唔做。

我自己後尾都無做到, 一直都係KEEP住係健康做檢查, 你知啦健康院果啲無得照架嘛, 只係聽下心跳, 度高磅重, 所以我都有搵過私家醫生睇過一兩次, 我記得我個醫生照的時候都同我講, BB好正常, 不會是唐BB, 所以我諗照3D或4D, 醫生有經驗的話, 佢地都可以講到俾你聽既。但唔好諗住100%無事。如果真係好擔憂, 就一定去抽羊水驗。

其實唔知做結構會唔會知道BB有無事呢, 不過做得結構, 個BB係肚入面都好大個了。

所以希望樓主媽媽唔好太過擔心, 祝福你及你的BB!!

唐氏綜合症是一種遺傳基因的問題,在一出生已發現到。若還有擔心只要驗血便能確診。