用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 如學費+生活費每月1萬以下就可送仔女去外國讀書,覺得ok ...
go

如學費+生活費每月1萬以下就可送仔女去外國讀書,覺得ok嗎?

其實糸甘的...我住糸北美的
我這裡d中學糸會收國外學生的,(正常普通中學收13歲以上)
仲要糸每年學費大約一千加元
(因為這个埠人少,學生人數少所以好平學費收國外學生,只要這裡有成年擔保人做監護人)
我有个妙想,想搞間寄宿之家
所以想家長們比d意见我
我想買間大屋...有5-7个房左右
幫大家d仔女申請擔保來讀書,我會做監護人
住在我家2个小朋友一間房及包一日三餐
返學放學有校車接送
每日2小時問工課時間
寄宿其間小朋友需要清潔自己房間及清洗自己衣服
(要他們獨立所以自己的事自己做)

家長們你地覺得點呢?
你地又覺得每月收幾錢寄宿費才算合理及負擔得起呢?
如果真係甘平學校你地幾多人原意送仔女來讀書呢?

大家多比d意見我呀...謝謝!!

每年一千加紙又真係好平, 請問係邊處? 我朋友比緊每年一萬(公校), 通常HOMESTAY又包接送, 我估都要800-900加幣.

原帖由 milkmilk1314 於 11-8-3 21:00 發表
(因為這个埠人少,學生人數少所以好平學費收國外學生,只要這裡有成年擔保人做監護人)
我有个妙想,想搞 ...

回復 2# overview 的帖子

糸加拿大....糸真糸好平嫁...所以我這裡好多朋友都搞佢地國外d屋企人朋友d仔女過來讀書的...
800-900加幣....我都諗過糸甘上下
因為我這裡租一个房都要600-700元嫁

回覆 4# chansuifong 的文章

其實點解會考慮住的地區??
吾好意思那個省唔方便講住..怕有人會抄我計劃

以我知道這裡的學校同hk果d好唔同
hk糸會從幼稚園中學都有好多名校
但這裡中學以下真係冇分什麼名校吾名校的

佢地的教育理念可以話全部一樣
我這裡全部朋友d仔女選擇學校要求就都糸只要選擇屋企左近有校車接送就ok了
當言啦..如果你真係打算送仔女來讀書...你一定要自己親身過來睇下d學校環境才可以決定啦

一年10-15萬..我諗如果你要選擇大埠(多倫多溫哥華果d)..比較難揾到甘平學費及生活費的學校了

先多謝你支持我先...但我諗我這計劃一年內冇可能實行到的
因太多問題要拄理了
1.寄宿之家 要揾一間適合唧屋唔糸一時三克可以揾到的..我要揾間3層5-7个房的(因要分開男女學生一人一層)
2.做監護人申請擔保來讀書我要長細了解是怎麼樣的
3.我又要去了解這裡幾間學校環境及教育理念師資才可以比到意見

你囡囡打算完成中六オ過來...我諗這裡吾適合佢...這裡只是中學
只適合果d打算想考加拿大大學前來讀幾年中學等可以早d適應外國學校教育及環境嘅小朋友

醒目開學勳章

我知道邊個國家,好似中學不用錢WOR!

原帖由 milkmilk1314 於 11-8-3 21:00 發表
我有个妙想,想搞 ...

回覆 6# Yukyuk 的文章

這个我就不清楚
甘好有國家會收國外學生不用錢
哪國家好富强嗎?

唔好意思, 我識所有朋友, 有係加國, 有係英國&澳洲, 揀學校一定以名, 地區行先 (點知會唔會去左紅番區架), 而名多數係睇學生公開考試成績及入名大學的比率 唔係是但一間便OK, 而且邊個PROVINCE都好重要, 死啦如果要去WINNIPEG, 咁鬼涷點生活? 平都係咁話.

原帖由 milkmilk1314 於 11-8-4 21:11 發表
其實點解會考慮住的地區??
吾好意思那個省唔方便講住..怕有人會抄我計劃

以我知道這裡的學校同hk果d好唔同
hk糸會從幼稚園中學都有好多名校
但這裡中學以下真係冇分什麼名校吾名校的

佢地的教育理念可以話全部一樣 ...

回覆 8# overview 的文章

哦....原來糸甘嫁....我真係唔知...我自己就冇糸加拿大讀過書...知道的全是聽我老公及朋友講我知的.....
所以我諗我真係要揾多d資料了解多d先有機會實行計劃啦
但糸又講真呀...又要選名挍又要好地區(如多倫多溫哥華果d大埠) 學費一定好貴囉.....(我有個hk朋友個囡糸溫哥華讀中學一年學費要成1萬幾2萬+生活費800幾一个月 未計機票,醫療保險及其他雜開支呀)

所以我開始覺得我這計劃嘅對像比較適合果d中下家庭的小朋友.....
佢地想送小朋友出國讀書..但又負擔吾起甘貴的學費及生活費..........
如果有甘平嘅學校我諗都有好多家長原意的.....又其是以加hk中五至中七學位真糸打崩頭甘..幾多學生唔夠分升吾到呀

睇黎生活費大細埠都好似差不多, 分別係學費, 一千/一萬, 咁真係要知學校本身質數, 入大學大唔大CHANCE.

原帖由 milkmilk1314 於 11-8-5 13:09 發表
哦....原來糸甘嫁....我真係唔知...我學費,自己就冇糸加拿大讀過書...知道的全是聽我老公及朋友講我知的.....
但糸又講真呀...又要選名挍又要好地區(如多倫多溫哥華 ...

原帖由 milkmilk1314 於 11-8-5 13:09 發表
哦....原來糸甘嫁....我真係唔知...我自己就冇糸加拿大讀過書...知道的全是聽我老公及朋友講我知的.....
但糸又講真呀...又要選名挍又要好地區(如多倫多溫哥華 ...

我其實對你IDEA都有D興趣, 我是回流移民,想比小朋友過1-2年回加讀書, 又不想讓他在大埠如溫哥華和多倫多,反而在D埠仔可以打好英文底先,而且希望純樸D, 無甘易學壊. 又可比佢捱下,讓他在埠仔讀1-2年才出大埠. 反而可能仲好. 我本想搵HOME STAY. 如你有好方法,亦會考慮. 我吾急,我仔才F.1,想F.3 左右才去. 正在不同途徑打聽.
你意念都OK,唯一我覺得你要想照顧的人數太多,而且華人集中會否又好難學講英文. 呢點我會考慮. 你自己有否小朋友在家? 監護人家庭背景我都好重視.
另外如你能找多些資料關於各中學之後派升大學資料更佳.

回覆 10# overview 的文章

這个問答題我想可能要多少少時間才能了解清楚了

原帖由 familyking 於 11-8-5 18:05 發表

我其實對你IDEA都有D興趣, 我是回流移民,想比小朋友過1-2年回加讀書, 又不想讓他在大埠如溫哥華和多倫多,反而在D埠仔可以打好英文底先,而且希望純樸D, 無甘易學壊. 又可比佢捱下,讓他在埠仔讀1-2年才出大埠. 反而 ...

我同意你講法....
我老公都糸14歲才移民來多倫多讀書的
佢話在大埠好難適應學校生活的
因為佢地糸新移民英文水平差...d鬼仔鬼妹跟佢地溝通不好不喜歡跟華人學生玩....久而久之學生只會華人跟華人玩...鬼仔跟鬼仔玩......想學好英文就不用易了........還有我自己都糸大埠住過,我都覺得埠仔d小朋友糸純撲好多的....我這裡有幾个朋友諗住大埠d學校會多選擇d對孩子好多所以搬埠,但最後還是搬回來,就糸因為埠仔的小朋友太單純了,在大埠返學經常比人被欺淩及整古...朋友沒辦法還是搬回來了...等孩子大d會保護自己先再作打算.......

我背景我跟我老公及我99 3人沒孩子.....
其實你覺得照顧幾多个小朋友オok呢?
但你又要諗一下我開一間寄宿之家我需要投資一定的金錢.....一間有4-5房的房子要40幾50萬
還有我做得監護人我就要看管好他們.,我冇可能返到其他工作.......如人數太少變左收生活費一定要提高...家長們負擔會重好多........
其實孩子以是中學生了應學習獨立生活上都會自己照顧自己不用太擔心的
你怕華人集中會又好難學講英文.....我都有諗過....如果可以我會幫他們申請不同中學..這裡華人學生超少...一間學校得一兩个仲要99%糸竹星唔太會中文的
所以只要分開佢地不同學校自然就學習講英文機會多好多啦
關於各中學資料之後派升大學資料......我諗要多d時間比我了解清楚先講到你知啦

多謝你的意見!

一間有4-5房的房子要40幾50萬-         I hope u can buy la! in Vancouver apartment  you can not buy at this price la!

回覆 15# awah112 的文章

甘當然啦...我都糸打算一開始只收2个以下....習慣後才會再收....我估最多6个
2大人照顧6孩子我覺得ok...

回覆 16# chuchu-fighting 的文章

溫哥華真係冇得比囉...加拿大有錢嘅新移民全都去溫哥華啦...d屋唔貴就有鬼囉

原帖由 milkmilk1314 於 11-8-6 14:58 發表
甘當然啦...我都糸打算一開始只收2个以下....習慣後才會再收....我估最多6个
2大人照顧6孩子我覺得ok...

預祝你成功, 我亦好有興趣了解多D. 希望你一有新資料便與我分享,我是認真的. 吾介意成為你第一個客. 有咩你吾想刊登,可PM給我.

回覆 1# milkmilk1314 的文章

有新進展,通知我呀!