用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 第一次呈分唔理想, 有冇機會追呢, 請指教? ...
樓主: SandyMaMa
go

第一次呈分唔理想, 有冇機會追呢, 請指教? [複製鏈接]

fallenleaf, THX A LOTS! 又明白很多了, 但至於自行選校時要求填名次/級名次, 但如學校只講頭10名, 其餘唔講, 咁點填名次/級名次呢?
另外, 自行究進取一D定係保守D 好呢? 如BAND 1B學生, 進取D 選BAND 1A 又會唔會太進取呢?

原帖由 fallenleaf 於 11-8-30 02:05 發表

關於呈分可否追回。呈分係會影響banding,如果第二次考得好極有可能追回,但只限於banding。即是有機會由band 2升回band 1,這對甲乙部大抽獎幫助極大。可惜,在自行收生階段,好多學校都會要求家長將兩次呈分試的結果,包括班 ...

我想問問點先知小朋友嘅成績屬於band幾??

原帖由 helenting 於 11-9-1 11:11 發表
我想問問點先知小朋友嘅成績屬於band幾??

1) 可以在家長方面收風, 睇睇上年全級幾多名係band 1/2/3.
2) 直接問班主任.

原帖由 alice44 於 11-9-1 11:36 發表

1) 可以在家長方面收風, 睇睇上年全級幾多名係band 1/2/3.
2) 直接問班主任.

唔該晒...

請問khmama, 咁TSA同PS1有何分別呢?

原帖由 nc2000 於 11-8-30 23:36 發表
fallenleaf, THX A LOTS! 又明白很多了, 但至於自行選校時要求填名次/級名次, 但如學校只講頭10名, 其餘唔講, 咁點填名次/級名次呢?
另外, 自行究進取一D定係保守D 好呢? 如BAND 1B學生, 進取D 選BAND 1A 又會唔會太 ...

我自己會用一個名額去搏,另一個名額就選band 1A尾的而自己又好喜歡的學校,否則我寧願等大抽獎。因自行太穩陣,如果萬一被取錄,就等如放棄在甲乙部的大抽獎。

原帖由 fallenleaf 於 11-9-1 15:48 發表

我自己會用一個名額去搏,另一個名額就選band 1A尾的而自己又好喜歡的學校,否則我寧願等大抽獎。因自行太穩陣,如果萬一被取錄,就等如放棄在甲乙部的大抽獎。 ...

係呀! 上年阿仔班主任&另一個老師都4係咁講, 原本我好保守, 結果聽咗佢地講, 現在派到band 1英中喇!
‹ 上一主題|下一主題