用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 第一次呈分唔理想, 有冇機會追呢, 請指教? ...
樓主: SandyMaMa
go

第一次呈分唔理想, 有冇機會追呢, 請指教? [複製鏈接]

回覆 18# fallenleaf 的文章

每當唸起要四出搵學校既景象, 我就無形中對個女加點壓力 - 在口頭上或行動上同佢講一些難聽的說話...。我會盡量改變自己既Y念, 希望可以大步覽過, 派到間心儀既中學啦!
:giveup:

SandyMama 唔好灰心,盡力而為,問心無愧!BEST WISHES!

回覆 2# SandyMaMa 的文章

SandyMaMa,小朋友的自信心是很重要的,父母有時太過緊張會講一些打擊小朋友的自信心令小朋友覺得自己吾得,甘就不盡力去溫習取得更好成績,所以,你表面都要放輕鬆,以鼓勵方式推動小朋友自律+自信+勤力,最後考試要小心認真答題,則可取得好成績.有些小朋友是不可以有壓力,過於緊張考試時反而會失分.

One-Mama & Sowasabe,
多謝你們的鼓勵! 我會盡量改變!!

樓主其實又唔駛太過自責,自問小朋友在5、6年班考呈分試時都一樣好緊張,就係怕他鬆懈,所以不停鞭策。相反,到第三次呈分試就好多人會鬆懈,好多同學仔都會跌watt,點解?因為自行收生階段要做的已做完,可能有小朋友充滿自信以為實得,於是會冇咁勤力。你會發覺學習氣氛都散漫左,呢個就係你的好時機!真係有同學由band 3爬到上band1。希望你能如願以償啦!

回覆 21# SandyMaMa 的文章

雖然妳的小孩還是小五,不明白Band 1與Band 3學校的分別,就算小孩上了中學也不一定會明白,否則為什麼有Band 1中學學生會留班或被要求轉校?

作為父母為小孩提供好的教育,目的是什麼?我不是對任何人或其職業有岐視,但我會用日常生活例子讓小孩明白不努力的後果。

在酒樓時我會問孩子一天站10多小時的工作辛不辛苦?看見街上的清潔工、地盤工,問她日後是不是這樣過日子?

但有一天她說做警察與保安也一樣要穿制股巡更,那有什麼分別?我帶去看警察宿社,又到食物銀行,告訢她當警察是有要求,因此有好福利,到食物銀行看不看到穿制股的警察要拿免費的福利?

小孩子能不能接受批評壓力、多少的批評壓力才不會有反效果,是各自各父母要探索的,也是給小孩在家庭温室有機會適應現實社會環境作前期準備。

有時間不防看看耶魯的法律系教授 Amy Chua的"Tiger Mom" ,她用中國式的嚴母管教與猶太藉丈夫(本身也是耶魯大學法學院的教授)生的兩個小孩成材,雖然書中的內容在美國引起嘩然,但也引起不少西方社會媽媽的反思和認同。

Good Luck!

回覆 26# babaBear 的文章

係咪講佢有2名女兒, 整天都是在學習及閱讀果個, 我覺得有一半天份是天生, 佢哋父母都咁叻, 真係差極有限。

回覆 27# SandyMaMa 的文章

不錯,先天條件好,也要有後天的培養,比如美國奧運金牌泳手米高菲比斯,是有自閉症的,但是通過游泳,讓他名成利就。

不要對小孩失信心,想了解小孩的能力,不防花數千元給小孩做個 IQ 評估 (我的小朋友兩年多也做了評估),這對了解小孩的強弱項以及針對性的補強會有幫助的。

Good Luck!

原帖由 babaBear 於 11-8-8 21:13 發表
不錯,先天條件好,也要有C,比如美國奧運金牌泳手米高菲比斯,是有自閉症的,但是通過游泳,讓他名成利就。

不要對小孩失信心,想了解小孩的能力,不防花數千元給小孩做個 IQ 評估 (我的小朋友兩年多也做了評估),這對了解 ...

哈哈,黑人都做到美國總統喇~

支持"後天努力"!

呈分一成績唔理想, 自行是比較難 ! 所以自行選校唔好太進取.

當然, 大抽獎可以有得追, 還有二次. 加緊努力.

擔心冇用, 正如有的朋友講, 唯一可做的只是全力以赴.

呈分一唔理想, 但不是呈分二後才選自行學校嗎? 還有呈分二可追回? 是否所以很多人說呈分一是最緊要的? 但如果大抽奬階段就三個呈分試比重一樣呢?

原帖由 dickychui 於 11-8-25 23:54 發表
呈分一成績唔理想, 自行是比較難 ! 所以自行選校唔好太進取.

當然, 大抽獎可以有得追, 還有二次. 加緊努力.

回覆 30# dickychui 的文章

如果自行選校唔太進取, 萬一收咗我個女, 咁咪無咗大抽獎, 第二次和第三次呈分都無用?  請指教!

自行選校交表是在第二次呈分試後,因此可看看小朋友在第一、二次呈分試的進步表現,與校長及班主任討論合適的自行選校選擇。
由於心儀的自行選校結果(直置私校另計)與大抽獎結果皆是在7月同一天公布,因此理論上是選好一點的學校。
而大抽獎的Banding是以三次呈分試的平均加小六TSA成績調整分,因此努力 (決定在那一Banding組別) + 幸運 (小朋友的隨機抽獎號碼,愈前愈優先入選抽獎表的選校)。
目前重要的還是努力考好第二、三次呈分試和小六的TSA。
Good Luck!

原帖由 babaBear 於 11-8-29 22:13 發表
自行選校交表是在第二次呈分試後,因此可看看小朋友在第一、二次呈分試的進步表現,與校長及班主任討論合適的自行選校選擇。
由於心儀的自行選校結果(直置私校另計)與大抽獎結果皆是在7月同一天公布,因此理論上是選好一點 ...

呈分試唔係用小六TSA調整, 係用師兄師姐既中一編班試成績調整.

點樣調整呢? 師兄師姐編班試考得好, 係咪即係個 BAND 1 % 會高D?

原帖由 khmama 於 11-8-29 22:35 發表

呈分試唔係用小六TSA調整, 係用師兄師姐既中一編班試成績調整.

原帖由 nc2000 於 11-8-29 23:21 發表
點樣調整呢? 師兄師姐編班試考得好, 係咪即係個 BAND 1 % 會高D?

對,會高D。即係你地學校band 1生會比較多。通常學校老師可憑上年派位表現推測到考第幾至第幾名會是band 1生,邊d會係邊緣,呢d推測未必十分準確,但仍可作參考。

原帖由 SandyMaMa 於 11-8-29 15:58 發表
如果自行選校唔太進取, 萬一收咗我個女, 咁咪無咗大抽獎, 第二次和第三次呈分都無用?  請指教!

呢個錯真係好多人犯。自行時太進取又驚冇學校收,驚會跌落大抽獎。唔進取又驚吃虧。
自行選兩間,兩間都要自己好喜歡,然後再分優先,千期唔好掉轉,因為教育局會先派第一志願,再到第二志願。萬一收左,真係想在乙部大抽獎搏一搏都冇機會。
第二次呈分試(通常係6年級第一次考試)係自行收生階段之前,自行報名時學校都要你填埋成績。第三次就唔影響自行收生,但未到7月,有誰知道你已在自行已被取錄,所以第三次都要考好,以防跌落大抽獎時,banding都跌埋。

原帖由 nc2000 於 11-8-28 23:52 發表
呈分一唔理想, 但不是呈分二後才選自行學校嗎? 還有呈分二可追回? 是否所以很多人說呈分一是最緊要的? 但如果大抽奬階段就三個呈分試比重一樣呢?

...

關於呈分可否追回。呈分係會影響banding,如果第二次考得好極有可能追回,但只限於banding。即是有機會由band 2升回band 1,這對甲乙部大抽獎幫助極大。可惜,在自行收生階段,好多學校都會要求家長將兩次呈分試的結果,包括班名次和全級名次,分別詳列出來,即是話學校除了會考慮你的banding之外,還會獨立考慮你每次的成績。所以每一次呈分都要悉力以赴方為上算。

fallenleaf講得好好, 但我想補充一點, 就係自行時填寫的級名次, 級名次係以呈分(考試)+唔呈分(測驗)來取得名次, 所以我覺得唔止呈分試要盡力, 連唔呈分的都要盡力, 尤其是小五, 因為大多數好的學校都會睇埋小五上學期, 所以由小五開學就要做好準備考好每次測驗&考試直至小六尾.
‹ 上一主題|下一主題