用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大家幾早開始準備選小一的部署?
樓主: 幸福俏佳人
go

大家幾早開始準備選小一的部署?

自問小兒是K2暑假時才部署,而小女就早D, K1暑假就開始部署啦﹗

原帖由 Karlie 於 11-8-9 10:57 發表
我覺得要視乎你所諗o既"部署"係咩, 以我自己為例, 我個女而家1.5yr 我都有開始留意小一, 因為我想清楚自己o既方向, 例如係傳統定直資/私校, 學費o既考慮, 同埋派位制度等等... 咁做準備唔係因為我要個女入名校, 而係 ...

我同您一樣, 半歲interview時已刨熟晒d K & P, 因好多野都有關連, 想小朋友&大人條路順既話, 早D部署會冇咁哩hey, 始終都係一句"有著數冇蝕底"怕咩去做呢? 如連研究/觀察既小小時間都唔想去犧牲既話, 咁之後既失都係自己既責任, 因小朋友仲細, 好多野都要跟住父母既決定去做...我眼見唔少朋友既case, 舞到小朋友謝...就係因唔夠部署, 而家先黎後悔or又係我成日聽個句"您有冇咁跨呀!而家都未讀K就諗P"唔緊要, 結果? 我可以講"非常輕鬆順利"...過程唔需要在乎外人點睇, 因受既只會係自己&小朋友, 我認為值得既咪OK lor亦可以笑看風雲...

我十分讚同, 早啲知個遊戲点玩, 早啲部署, 仲有足夠時間栽培小朋友.
當時部署搅小一時, 已經睇埋中学派位点玩, 想入邊類型中学, 就要入邊類型的小學, 像BK家長話齋, 到時是家長揀學校, 不是學校揀小朋友

回覆 8# 幸福俏佳人 的文章

我個囡囡今年9月升k2, 我自己又對小學不太認識, 想問下, 簡介會是否只在暑假時舉辦? 津校有否簡介會?  除了到學校自己的website 得知何時舉辦簡介會外, 在那裡可以知道那間學校何時舉辦簡介會呢?

睇幼稚園同時睇埋小學