用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有沒有人收到救世軍吳國偉紀念幼稚園的超額信呀? ...
go

有沒有人收到救世軍吳國偉紀念幼稚園的超額信呀?

到現在才說超額, 不能比小女在9月入學. 真的不知怎麼辦???>_<

連校服都買了啦!
才說超額, 佢地的offer 是, 1, 到一間不知名的學校. 2, 到2012年才入學. 3, 唔讀.

其實唔係好明你所講超額信係咩情況吓才會收到, 想請問你本身是有AM/PM offer ? 定係waiting後有offer比你?
1, 到一間不知名的學校 <--- 我諗係另一間救世軍富強幼稚園K1仲有位可收你小朋友, 因我早前聽校長講話AM已滿, 如果有下午班家長想轉上午班, 可以考慮去救世軍富強幼稚園, 果邊仲有d位..., 希望你可以盡快解決問題啦~ 加油!

佢個間野,我今日打過去問啦!D MISS話佢地一路都知自己超額收生嫁,諗住D家長會自動流失.點知今次D家長一過都唔走,所以就搵D細仔同細女嚟做犧牲品.我個女都係咁成為犧牲品呀!!!!!!!!!!
如果選擇第一個方案,佢地只會提供一年校車,之後就冇啦!!!D小朋友到時都唔知點返學呀!!!!!!!!!!!!!!!
一D誠信都冇.........離晒譜!!!!!!!!收就識得不停咁收!!!

原帖由 2008ching 於 11-8-3 00:07 發表
連校服都買了啦!
才說超額, 佢地的offer 是, 1, 到一間不知名的學校. 2, 到2012年才入學. 3, 唔讀.

哇, 甘離譜!

回復 2# 2008ching 的帖子

2008 ching,
甘你比唔比你囡囡讀OFFER 嗰間? 我都係唔知點呀!!!!!!!!!??????!!!!!!!

...太過份. 我囝囝係WAITING第7個, 好彩佢無打俾我, 否則我會想 , 因為無位就早出聲, 等有一D小朋友有兩個OFFER, 唔好想住去你間讀呀嗎!

你地開頭是否WAITING? 之後收到佢電話, 話收你地小朋友? 還是先前話收你PM OFFER?

我都唔知點辦好?? 真的勁嬲, 他們一早就知自己超額, 但到現在8月才說....真真的不負責任.

你們呢?接受他們的所謂offer 嗎?

婷婷mommy
my bb 是有PM offer, 不是waiting. ""另一間救世軍富強幼稚園K1仲有位可收你小朋友, 因我早前聽校長講話AM已滿,""

他這樣說只希望有家長自動轉, 轉夠10%就沒有人知,佢地做錯事.......我最嬲是他們道歉也沒有說.......只是寄信通知......一D責任都沒有.

今天打了給教育局, 他們說也是7月底才知這事, 已叫他們盡快通知家長,
他們才出信.

我今日都收到信呀~~~
實在太太太過份喇!!!!
嬲到想殺人!!!
My Love, My Soul mate~~

我都嬲到想殺人,已經兩晚都訓唔到.....太太離譜啦

太可惡喇,我原先都有諗報呢間,因為聽人講救世軍好,但又話要一出世就去報名,最後因為諗住難入又唔係近所以冇報....佢地咁樣,要d家長而家去搵KG?點搵呀?

回復 9# 2008ching 的帖子

2008 ching,
聽你咁講, 學校真係做錯咗, 相信今次學校錯估了今年K1生入學競爭率比往年高, 有些少名氣嘅學校,下午班學位也是很渴求, 或許要到開學時,家長才肯放回一些學位出來...., 不過都真係替你擔心, 請問你有否其他學校offer係手可選擇?
亦希望有家長可早些放回學位出來吧!

我諗你話一出世就去報名的那些救世軍學校是幼兒園, 並不是這間幼稚園, 佢同其他幼稚園一樣入讀K1前一年要報名及面試, 反而我會覺得佢地經此一役後會去改善, 最緊要係知錯能改, 唔好再令家長失望及投訴!

原帖由 ho_yan2406 於 11-8-3 23:54 發表
太可惡喇,我原先都有諗報呢間,因為聽人講救世軍好,但又話要一出世就去報名,最後因為諗住難入又唔係近所以冇報....佢地咁樣,要d家長而家去搵KG?點搵呀? ...

佢地邊度會改呀!尋日打去我話都未去過個間富強有冇得去睇吓,佢地都答我話你寄返張通告返嚟先啦,然後先同你安排喎,咁即係冇得揀!一係讀一係就由有得讀變成冇得讀.
仲有我想問吓,佢地學校話叫我地個小朋友出年先讀.咁我地張學劵咁點呀!出年仲有冇用呀??

回復 9# 2008ching 的帖子

點解要08年尾D小朋友轉呢轉去......... 

回復 8# 2008ching 的帖子

我個囡都係OFFER左PM架.

救世軍吳國偉紀念幼稚園可能係幫救世軍富強收生。

哎呀!我都諗緊.......(所有野都做晒,仲住諗開開心心同佢放個埋呢個暑假再返學,點知揀左間甘嘅冇誠信嘅學校......救世軍吳國偉仲話自己點好點好..SHIT)

如果係咁學校真係唔岩喎, 冇理由咁遲先通知架喎, 叫家長依家點搵學校呀, 你地d小朋友係幾多月出世o架? 我囝囝都係收左下午班呀, 不過暫時冇收到信, 依家都好驚下呀, 學校今次咁做真係唔妥當呀, 咁大家決定點呀依家? add oil!

回復 19# o_____o 的帖子

2008年12月