用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有沒有人收到救世軍吳國偉紀念幼稚園的超額信呀? ...
樓主: 2008ching
go

有沒有人收到救世軍吳國偉紀念幼稚園的超額信呀? [複製鏈接]

回復 10# 2008ching 的帖子

打了給教育局, 他們也說沒辦法.
如果其他幼稚園學佢地甘樣收生,就慘啦!

咁佢封信有冇寫要你幾時決定回覆返佢呀? 唉...佢依家咁真係難為了父母, 亦難為了小朋友...

醒目開學勳章

Please kindly be careful of your language in your posts, thank you for your co-operation.

原帖由 Chloelulu 於 11-8-4 10:46 發表
我個囡都係OFFER左PM架.

救世軍吳國偉紀念幼稚園可能係幫救世軍富強收生。

哎呀!我都諗緊.......(所有野都做晒,仲住諗開開心心同佢放個埋呢個暑假再返學,點知揀左間甘嘅冇誠信嘅學校......救世軍吳國偉仲話自己點 ...

我諗係因為08年尾出世嘅小朋友如果今年唔讀, 留在下年先讀,都可以做大仔大女...., 見佢地校長及老師在教學都好有Heart, 不過今次真係一失足成"家長"恨! 祈求今次受影響嘅家長及小朋友可以盡快圓滿解決此事!

原帖由 garywongwk 於 11-8-4 10:43 發表
點解要08年尾D小朋友轉呢轉去......... 

醒目開學勳章

原帖由 LUCUSMaMa 於 11-8-4 14:37 發表
真係要搵教署都查下呢件事先得啦, 咁樣實在太唔公平啦, 家長一心想讀呢間學校, 但係突然要家長無心理準備下改讀另一間學校, 呢個係咩世界呀, 香港既教育都會發生D咁既野既, 第一日辦學咩.  希望受影響既家長快D有好 ...

In reality, this is a common practice of some kindergartens and primary schools.  So, the EDB is used hearing this.

It is because some of them like to forecast how many percentage of students would withdraw their offers so they will made the offer with such assumptions.  By doing so, they will not need to call so many students from waiting list.  I wouldn't further speculate the reasons behind their policy but it is always sad to learn that parents and students are being affected by such actions.

Good luck to the affected parents and hope you can all resolve this soon.

貢多新國民既

這世上有個不變道理,那就是耶穌愛您

醒目開學勳章

原帖由 anniekwok 於 11-8-4 15:08 發表
貢多新國民既

I guess it is fair that some of the parents wouldn't want others to know who they are.  As long as they don't use different accounts to discuss on the same thread, this is okay.

但係有冇人知如果張學劵今年用唔到咁點算呀?
佢地只係叫我地今年唔好讀"住"一D都冇提過張學劵點處理呀!!!!!出年仲用唔用得都唔知呀

有冇人知呀??

咁你地以前是否有交9月學費?或是只交留位費500元?

我已在7月交了書本費及買了校服和在上年12月已交了留位費660元.

請問其他家長有什麼安排呀? 還讀這間學校嗎?

我都唔知學劵點處理, 可找教育部Mr Wan Tel : 24377299 問問.
garywongwk
你真的想下年才讀????

原帖由 2008ching 於 11-8-5 00:06 發表
我都唔知學劵點處理, 可找教育部Mr Wan Tel : 24377299 問問.
garywongwk
你真的想下年才讀????

我都唔知點好!!!

E+先搵學校,得幾日點搵呀 .......
無得揀啦!就讀住先....下年轉校.....唔想比個小朋友讀D無誠信嘅學校,仲要歧視年尾出生嘅小朋友.

無誠信嘅學校

我現在嘗試找尋其他的學校.

我都嘗試找尋其他的學校.加油!

希望 2012-13 入學嘅小朋友 唔會有甘嘅事啦!

請各位家長留意!
(荃灣救世軍吳國偉紀念幼稚園)

回復 1# Chloelulu 的帖子

我之前聽過呢間野既口碑好似幾好,所以打過電話報過呢間野,點知呢間學校接聽既職員說:你應該一早就黎報,而家冇位。(果時我小朋友只不過係歲幾)。
我:排住waiting list得唔得?
佢: 冇禾。冇哂架喇。不過你係都要排我都冇辦法。(態度+語氣十分差)
最後當然冇報啦,佢地咁大支野!
之後報左梨木樹同大窩口全日果間,呢間大窩口就好好,就算未有位都好有禮貌同你講。
‹ 上一主題|下一主題