用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 帶BB入教?
樓主: popong
go

帶BB入教? [複製鏈接]

a very difficult decision

先聲名,我信基督。
到今日我都仲懷疑個5分有無違返平等機會條例(種族),例如中國人一向信佛教、東南亞人信回教,佢地都應該有平等的機會入天主教、基督教名校,點解一定要受洗、受浸佐先可以攞個五分?信教唔係一個人信而係佢父母代佢信?如果因為無信而唔收一個無信教的人,明顯違反佐"容孩近我"呢個信念。

如父母無信教, 可否帶小朋友返主日學?

原帖由 popong 於 11-8-12 22:43 發表
咁又過份D,其實我覺得有宗教信仰對一個人成長都好重要,而且聖經的內容都要導人向善,比小朋友接觸下都好。
但其實我都有想過自己幫BB話事受浸入一個宗教好似唔係幾好,佢應該大個自己決定,因為好似我自己一樣,点解返左好多年 ...

你自己都返左好耐??
睇你的問題真係唔似呢…
聖經不只是導人向善…
自己都唔知自己信乜,小朋友又點洗禮?!

原帖由 CatEgg 於 11-8-14 15:01 發表
先聲名,我信基督。
到今日我都仲懷疑個5分有無違返平等機會條例(種族),例如中國人一向信佛教、東南亞人信回教,佢地都應該有平等的機會入天主教、基督教名校,點解一定要受洗、受浸佐先可以攞個五分?信教唔係一個人信而係 ...

你講得好岩
有機會寫信去平機會先

原帖由 popong 於 11-8-18 17:56 發表
1. 聖經當然唔係只導人向善,但我冇時間亦冇必要將所有所知的列哂出黎。
2. 返過教會唔代表所有野都知及相信,因為有些問題教會的人解答唔到我或令我信服,我指的不是道理,而是一些歷史及科學證明,他們只說要有信心,要相信。 ...

慕道者就係想多點認識該信仰嘅人,慕道班都唔係凈係比要預備洗禮嘅人上的。上完慕道班也不一定會/可以洗禮。如你說一定要所有聖經裡說的都要有科學鑑証才信,那我恐怕你好難會信…你"返左咁耐",應該明白係冇可能用科學能証明所有聖經記載的…又係同一個問題,你唔信,點讓一個幾歲的人仔信(就算佢話信,又係咪真係明白個個道理呢?!)?要攞個5分,唔係凈係小朋友有洗禮紙就得,要媽咪/爸爸都係教徒…當然,你要幫小朋友舖路攞5分,仲要睇埋邊間學校係邊個教會至去個個教會,冇人可以唔比你去,作為教徒的,我只希望你唔單止透過教會攞到5分,仲可以認真認識你所"信"的神同真係口裡承認,心裡相信!

自己個校網 好個幾間小學 都係 天主教

對於我地呢D 無宗教的家長, 真係好無奈

有教無類, 唔係教育既本質咩?點解要同一個宗教先會加分?

回復 cloudwingwing 的帖子

種族同性別都係平機會受理範理, 但平機會對宗教呢一方面會否受理?

一見到題目就知又有交嗌...其實我唔明點解有D教友咁激動, 即使唔係為小朋友入學而信天主, 基督教, 好多人剛剛返教會都為著很多私人理由, 感情失意呀, 家人不和呀, 人生挫折等總總原因希望尋求安慰, 到最尾明白了天主的道理而真心相信, 亦有人因為最後自己的問題得以解決而少返了教會, 若果是這樣的CASE, 其實你地會唔會咁激動?  還是本身的既得利益(5分)比一些因有目的而返的人剥削了入學基會才這樣勞氣?  以我個人覺得, 真心相信的教友, 神父等, 是不會這樣負面的, 對他們來說, 多一個人返即多一個人有基會接觸到天父的道理, 對於他們來說, 和以前傳教士來派麵包, 牛奶的目的是一樣的, 要比更多人接觸到該宗教的好.  當然領洗完, 取完5分, 你可以仍舊不信, 但你信左, 可能唔止子女可以入到好學校, 而係第時一家人都可在天國生活啊!  這是個人選擇, 但天父一定會比機會我地認識衪的宗教.

不論返教會的動機如何, 教會都會歡迎你. 但係受洗唔同, 受洗係表明你係真心真意相信呢位神, 願意一生跟從祂, 如果為了某個目的而受洗, 請考慮清楚, 因為係呃緊神.

無論你有任何目的, 返聖堂已經是天主的一個安排, 我們應感恩.

既然是天主安排, 大家何必要那麼反感 ? 正如yslgirl 所說, 本身的既得利益比剥削了

多口問句:非天主教和基督教的學校, 如佛教, 有冇類似計分制度?
‹ 上一主題|下一主題