用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 求救:怎樣改善自閉症
go

求救:怎樣改善自閉症 [複製鏈接]

我昨日帶囡囡看醫生,確診囡囡患上自閉症,醫生說她社交能力和表達能力出現問題,社工會幫我排早期訓練的位,但囡囡需要等待最少一年,她會在九月份入讀K1,再等一年,她已升上K2,我擔心她會錯過了黃金治療期,全家人心裏很徬徨,我想請教大家,若我找私人機構進行早期訓練,哪一間機構的跟進較好?我很想快些幫到囡囡改善問題,請大家幫幫忙,感激不盡!
   0    0    0    0

搵出面私人訓練是好的, 因政府話最小等一年, 但實情係起碼年半至兩年, 等得來都5歲幾.私人有好多機構有訓練, 例如: 協康, 樂天, 基督教服務處, 邁步, ............等等. 訓練都有好多樣, 先要做個評估, 再搵合適的訓練給小朋友

回復 2# Robertw 的帖子

最出名係協康會, 但排個別訓練服務我4月申請到最近才通知我9月有位, 我囝囝讀緊樂天教室, 都幾好! 佢地有個別訓練, 言語治療同社交小組等活動, 可打去問, 應該唔洗點等~

可以先入家長會, 如協康的家長資源中心, 會定期舉辦一些活動給不同年齡的小朋友, 梗有一個啱你的小朋友。現在協康正接受新一期活動報名, 快些看看:

www.heephong.org

密集式訓練最有用。快到私人機構報名,因為有些都要輪候,不是即時有位。
‹ 上一主題|下一主題