用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼兒班即是幾歲讀的?
go

幼兒班即是幾歲讀的? [複製鏈接]

0    0    0    0

以我的認知, 現在幼稚園分班如下:
N1 = 幼兒小組班 (不是每間學校都有, 足兩歲才可以入讀)
K1 = 幼兒班 (夠兩歲八個月就可以入讀)
K2 = 低班
K3 = 高班
你小朋友11月出世屬細B, 你可以嘗試今年去考2012-2013幼兒小組班, 若有學校收, 可能要12月1日才開始上學, 因九月一日未夠2歲.  你亦可以延遲一年去考2013-2014年幼兒小組班, 由細B轉為班內大B 或直接考K1唔讀N班.  視符你小朋友反應來決定報讀那一年幼稚園.

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 popong 於 11-8-2 09:36 發表
謝謝回覆!
即是一般幼稚園寫有:幼兒班、中班、高班,就代表沒有2歲班?

如果我今年幫BB報N班,但要2012年12月先返得學,咁學校点會收?佢地又要留個位比我,又冇左9-11月學費,學校會唔會要我交埋9-11月的學費呢? ...

間間學校唔同名!你唔可以咁講,如果你想知間學校有無兩歲班,上幼稚園概覽睇!
你講得啱,所以大部份熱門學校會唔收/唔出offer俾細b,到有位先call你插班
恐龍家

係咪大部分学校都用九月一号计? 呀仔九月中生日算唔算足齡呢

N班必須夠兩歲才可以上學, 所以九月一日未夠兩歲, 就衹可以等到夠歲才上學了.

我女女都係11月中出世, 學校當時講明, 要12月1日先可以上學.  由於佢講BB話, 所以我都延遲佢一年入學.  經過一年N班學習, 她已經唔講BB話, 自理能力仲好叻, 好懂事了.  今年九月可以安心上K1.
‹ 上一主題|下一主題