用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St. Francis 英小, Good Hope or St. Paul Convent
go

St. Francis 英小, Good Hope or St. Paul Convent

如果想P2 to P4 插入官津小學,P1你會讀邊間?
St. Francis 英小, Good Hope or St. Paul Convent

三間都係私校, 三間都係谷嘅學校, 要扣就三間扣晒啦, 扣完收咗有得揀再揀
St Paul Convent 的中學成績好top, 好多年都係穩定地排得好前
但St Francis就無中學back up, 升中成績普通

但話時話, 現時的小學唔好咩?真係唔滿意要轉?
而且唔係話轉就轉, K1要有養眼的成績或者體藝方面要有專長至得

I would consider St. Paul Convent and then Good Hope because they have good band 1 secondary schools associated. Your daughter can comfortably finish 12 years of quality education.

我想憑P1 or P2的成績考番入唔駛錢的好官津。
自己覺得很多直資私校都是物非所值。
原帖由 SundayOff 於 11-8-2 11:53 發表
I would consider St. Paul Convent and then Good Hope because they have good band 1 secondary schools associated. Your daughter can comfortably finish 12 years of quality education.

醒目開學勳章

原帖由 piukei 於 11-8-2 21:07 發表

甘點解吾係小一時, 直接去抽/自行時揀呢D 好官津? 要甘轉接?

通常能在SFA考到全班十名內,都能插入其他名校,我朋友就是這樣插入瑪利曼P2,佢話佢嗰屆有四個插入喇沙,還有人入男拔和聖保祿,不過在SFA打入頭十名並非易事。
原帖由 piukei 於 11-8-2 21:07 發表

How about TSL and SFA? How to compare these 2 schools. Both do not have secondary schools support. What major issues for these 2 choices? Thx.

唔好咁天真以為sfa真係可以train up到小朋友間間收;你知唔知果批top student 每星期付出多少時間同學校無關旳補習&練習?分分鐘重多過正常上課! 其實只要你夠狠,跟足做法,一樣可以好似果批top student 想插咩都得

原帖由 piukei 於 11-8-1 20:42 發表
如果想P2 to P4 插入官津小學,P1你會讀邊間?

St. Francis 出過不少會考尖子, 往積最好, 上年最少有兩個10A生以前都是St. Francis小學畢業.

以小學程度深淺計: St. Francis 英小 > Good Hope > St. Paul Convent

除左sfa, 我都識人由good hope插左去marymount

回復 8# SundayOff 的帖子

totally agree

好明顯樓主喜歡打硬仗多過講運算,樓主,我buy你

其實都好講小朋友的資質和父母的配合,有的好似你說一樣,落足晒補品,有的卻虛不受補,有的唔使補都超晒班。我識一個超班男孩,從不補習、從不讀學術班、也從不做一條課外練習題,他卻在名校考全級第一,他上堂非常專心便是他的秘訣。
原帖由 仔仔錫錫你 於 11-8-2 22:42 發表
唔好咁天真以為sfa真係可以train up到小朋友間間收;你知唔知果批top student 每星期付出多少時間同學校無關旳補習&練習?分分鐘重多過正常上課! 其實只要你夠狠,跟足做法,一樣可以好似果批top student 想插咩都得 ...

樓主列出的三間學校都不容易入,入到[是但]一間,好多家長已經開心到飛起。

你甘想入某官津小學, 可以搬去其校網碰碰運氣, 又可以小一叩門。

唔明點解要甘轉接?

插班難過抽獎很多.
~easybring~

原帖由 karen55407 於 11-8-3 14:04 發表
其實都好講小朋友的資質和父母的配合,有的好似你說一樣,落足晒補品,有的卻虛不受補,有的唔使補都超晒班。我識一個超班男孩,從不補習、從不讀學術班、也從不做一條課外練習題,他卻在名校考全級第一,他上堂非常專心便是他的秘 ...

男子,上堂能非常專心,不遊魂,極難得。

我老細常同我講佢點騙個仔:佢對個仔講,阿仔,上堂用心听啊,阿媽俾錢的,唔好浪費啊!

其實佢個仔讀津校,邊使俾錢。不過就真係眼定定望住先生,年年第一。

插官津名校,並非易事,在我來說,入到St. Paul Convent已經當收夠籌,專心一意培育孩子才是首要,插唔插更好學校,已經是後話。
原帖由 Sumyeema1 於 11-8-3 14:31 發表
樓主列出的三間學校都不容易入,入到[是但]一間,好多家長已經開心到飛起。

你甘想入某官津小學, 可以搬去其校網碰碰運氣, 又可以小一叩門。

唔明點解要甘轉接? ...

回復 15# Sumyeema1 的帖子

Forgot to say, my girl is 2011 P1.
已抽了,抽不到。現在system很不公平, 不是pure lucky draw. 又世襲, 又分區。已試叩門, no luck。
上面3間, 一間收咗, 一間Friday 2nd in, 一間still waiting.
所以依家想下决定。

唔係, 只是lucky draw no luck, 又唔想俾錢讀12年書, 所以才這樣plan。

個人覺得這些私校直資沒甚特別 ,因為始終都要考同一個公開試;除非行IB。這些學校可能只係想小一時自己選學生。
原帖由 jojo1234 於 11-8-3 10:21 發表
好明顯樓主喜歡打硬仗多過講運算,樓主,我buy你