用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 溫中文一問
樓主: qq123
go

溫中文一問

我囝囝都有同樣問題
課文詞語明明已識解,造句也造過了,就是在考試時不懂運用出來
囝囝升小五了, 我也想知怎辦好!

原帖由 qq123 於 11-8-8 15:07 發表
我仔就係咁囉, 我見佢呢方面弱, 考試前逐個詞語問佢意思係乜, 再作一兩句句子, 比佢做填充, 佢填到, 但考試時兩段文做填充, 佢只填到一半。

唉!同病相憐!看來真的要找補習老師專補中文了!

有時学會供詞, 有時不会, 都几難捉摸, 所以每次都要溫及默

原帖由 qq123 於 11-8-9 14:56 發表
有呀, 上次考試我都有幫他背詞語, 但考試範圍很多課書, 背了百多二百個, 都還有很多很多。

原帖由 AlanShirley 於 11-8-9 14:32 發表
其實唔單要識解/用每個詞語, 最好將所有要考的詞語都背埋, 當小朋友一下子不知填什麼時間時, 只要將詞語逐個逐個背出, 他們不難填上答案. 我識朋友大多數都有背,所以呢部分好少失分.
*背詞語最好用有連繫或故事方法 ...

以前小朋友又係咁,用呢個方法啦,好掂,一定要背!
我小朋友喜歡踢波,我要佢將所有詞語套入球員、球隊、教練和比賽情景當中,先用曼聯,再用皇馬第等,佢真係可以有系統的背晒,一d都唔難,因為全部係佢喜歡的人和事。到考試時,一諗番起就聯想到。
至於標點,我有個好辦法,將所有已學的標點符號,寫落一張筆記,每一次由一年級開始累積,測驗以至考試都拿出來記熟,唔好漏,跟實用文一樣。見得多就會記得點樣用,幾時用,好多時就係唔記得左有呢個標點符號。正常錯一兩個應該唔係好大問題。
閱讀理解就好講求答題技巧,除左要全篇睇晒之外,我要求小朋友寫字要快,盡量寫詳盡一點,當然要中point啦,要中point,睇題目就好緊要。

原帖由 fallenleaf 於 11-8-10 02:24 發表

以前小朋友又係咁,用呢個方法啦,好掂,一定要背!
我小朋友喜歡踢波,我要佢將所有詞語套入球員、球隊、教練和比賽情景當中,先用曼聯,再用皇馬第等,佢真係可以有系統的背晒,一d都唔難,因為全部係佢喜歡的人和事。到考試時,一諗番 ...

多謝分享, 我要再試試用這些方法:idea:
繼續努力!

原帖由 qq123 於 11-8-1 16:59 發表
這個暑假我放大假, 會幫小兒溫習, 想請教??

1. 平時如果不供詞填充應該點樣溫?? 課文內有咁多詞語, 點記得咁多??

2. 標點符號 (沒有空位和格仔), 又點溫??

3. 重組句子 (8-10組), 又有甚麼方法做??

4. 作文又有 ...

講到作文,我記得有小朋友一年級已識得寫萬里長城,又有小朋友6年級懂得引用論語,這些肯定係平時睇好多書,應該學習,但不可強求。我只係要求小朋友記熟作文四大要訣:原因、經過、結果、感想。雖未必可以取得好高分,但起碼降低失分的機會。

原帖由 qq123 於 11-8-10 17:59 發表
小一已作文, 仲要作萬里長城, 未去過/未聽過, 點算?? 要作多少字??  
原因、經過、結果、感想都好似好難, 要組織得好, 需要多練習。
多謝你分享。

小一是要作文的,但不是太多,而且口述評估也要看圖作文口述。

原帖由 qq123 於 11-8-4 16:27 發表
我仔有睇書, 例如老鼠記者、喜羊羊小說, 佢都睇晒全套。
不過中文仍然是好差。

可以都書局找這一本書,(閱讀決定成績)
內容分析小朋友睇得多,
中文仍然是好差。小朋友睇得多,
中文成績非常好。