用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陳守仁小學 聽聞TSL放學乘搭校車時間---勁耐?
樓主: Sinman68
go

聽聞TSL放學乘搭校車時間---勁耐? [複製鏈接]

保姆車都有學校名,正式校巴竟然無咁離譜?

原帖由 Sinman68 於 11-9-9 17:41 發表
阿仔講部車無安全帶的. 真係好危險!
點可以被學童坐???

日日起碼遲15分鐘至到, 今天仲要轉左另一部車,
無通知無乘.

如果部車日日準時到就話可以盯實, 日日遲 15, 20或 45分鍾. 真係好難捉摸.

車頭連學校名牌都 ...

That's enough!!

The school bus issue has been disturbing for a long long time and they are not professionals at all. I decided to quit this year...

But you know for new p1 parents, they have to suffer a lot from this service.

The school should do somthing to stop further possible safety problems...

The PTA should also be involved to monitor the school bus service..

原帖由 ssskwan 於 11-9-9 18:43 發表
保姆車都有學校名,正式校巴竟然無咁離譜?

回復 1# ssdiana 的帖子

校巴服務這樣差.....

有無家長就這些事件向學校作出反映或投訴?
學校授不授理? 會不會跟進或監督?

家教會, 又會不會跟進或監督?

受害的家長們你們有無曾經向學校反影過?
學校有無回覆?? 還是你們一直在"死忍"?

估不到一間好好的學校(暫時我對學校各方面都很滿意), 但就偏偏被這間校車公司攪壞名氣!!!

I have complained serveral times in the past two years, no improvement yet!!

原帖由 Sinman68 於 11-9-14 12:01 發表

...

我都有投訴啦!迎新果日完全無黎接我個仔,
間校車公司d人態度好差,個保母態度就更加差,
連個司機態度都係差,攪到我一肚氣呀!!!
寫完email去學校投訴,
然後仲專登走去學校搵有關老師傾,
結果都係聽完就算,
其實我個仔第一年搭都唔係話一投訴就要換過第二間,
但至少佢地接到投訴都諗吓點樣改善丫!
學校都唔願去俾壓力校車公司,梗係唔會有改善啦!

原帖由 Sinman68 於 11-9-14 12:01 發表

...

點解學校甘唔重視校車公司的服務水平架?!

回復 1# Sinman68 的帖子

Nobodies know, probably this is not their priority!!

So, I have asked my kid to quit the school bus.

我都試過去學校自接,
但實在太多人堆埋一齊接放學,好混亂.
同埋校車會停喺有蓋操場落車,
好天落雨都唔洗怕嘛!

...

校車真係呢個學校最差既地方, 今年真係唔知點解呢間咁既野都仲可以留得低....十個奇?!

家教會上年我見加左一TEAM係家長 + 老師跟進校車服務的, 但暫時未見有咩表現/幫到手既地方, 可能係冇公開講啦。(呢間學校PTA都係冇刊物的)

上年我COMPLAIN校車服務, 都係係電話度, 講完就算...

BTW, 法例上暫時沒有要求校車要加裝安全帶的(我以前係小朋友讀既幼稚園都做左三年PTA, 都有跟校車呢PART所以知), 所以有係人情, 冇係道理。 TOUCHWOOD校車發生事故, 小朋友係危急關頭識唔識解安全帶? 一個保母可唔可以幫手解? 呢D"理由"可能都令到校車遲遲都未立例加裝安全帶。所以建議家長教小朋友, 無時無刻都捉實前面位個扶手, 唔好訓著覺。

原帖由 silvia_ng 於 11-9-15 21:35 發表

校車真係呢個學校最差既地方, 今年真係唔知點解呢間咁既野都仲可以留得低....十個奇?!

家教會上年我見加左一TEAM係家長 + 老師跟進校車服務的, 但暫時未見有咩表現/幫到手既地方, 可能係冇公開講啦。(呢間學校PTA ...

頭先我响e-class 見到1-4-2011家教會minutes of meeting, 竟然話survey顯示rating 係6.2%Excellent, 48.2%Satisfactory, 8.8%Fair.  咁剩低36.8%係咩呢?

原帖由 ssskwan 於 11-9-16 22:46 發表

頭先我响e-class 見到1-4-2011家教會minutes of meeting, 竟然話survey顯示rating 係6.2%Excellent, 48.2%Satisfactory, 8.8%Fair.  咁剩低36.8%係咩呢?

1. 冇坐校車
2. 白票
3. POOR

比例就自己估下啦...

Hi, I think the school need to put more efforts on the welfare of the kids intead of pushing the academic only..

the school need to support parents, especially those who live far away, entrusting kids to the school bus that is unreliable, how can this be!

原帖由 ssskwan 於 11-9-16 22:46 發表

今朝我又如常陪囝囝等校車,校車7:25am就到了,

(其實媬母約我地嘅時間係7:30am),
另外有一位三年班的學生仲未到,

司機可能見我呢位家長企喺度睇住啦!
所以就唔敢開車走. 於是媬母就打電話俾果位家長

7:31am呢位學生和爸爸終於出現,
我望見媬母企喺車門口大叫...

”If you latenext time, we won’t wait you”
然後我仲見到個司機,黑口黑面指手畫腳表示不滿佢地遲到咁啦!
可憐的小女孩一上車就給媬母話到垂低頭

其實我明白遲到係唔啱,但保母約我地7:30am,

都係遲一分鐘唓!! 我唔明白呢位媬母同司機究竟係咩態度?!
話晒我地呢班小朋友都算係消費者,為咩要受他們的氣?!

我覺得學校應該正視一吓囉!

我搭九巴都可以打電話去投訴啦!

呢間校車公司成日打電話去都無人聽電話,都唔知俾張咭片我做咩?!

我個站係油麻地尾站,我就覺得車程唔洗40分鐘囉!
果位小朋友又唔係成日遲到, 做咩只係遲一次半次就要破口大罵?!

其實盈泳呢間公司真係唔好, 學校如果繼續唔理佢,

就真係要我地班家長跌晒眼鏡囉!
‹ 上一主題|下一主題