用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想問下...陳守仁網上申請小一入學...
樓主: puibpuib
go

想問下...陳守仁網上申請小一入學... [複製鏈接]

今朝剛剛交咗。對於學校收資料旣安排,留下深刻印象。
一入門口,保安即時派籌。上到學校演奏廰,不但有冷氣同舒適座位供等候。而學校亦設有五個收資料櫃位,同兩個後備櫃檯。
而家長透過屏幕,根據顯示號碼到對應櫃檯交文件。廿個籌祇係用十一分鐘等候。而接待職員同老師都面帶笑容同詳細解釋。服務值得好多商業機構學習。同時我亦覺得其他學校亦應向陳守仁借鏡。

我亦交ed咗 :loveliness:
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

原帖由 SCKnight 於 11-8-20 07:45 發表
一入門口,保安即時派籌。上到學校演奏廰,不但有冷氣同舒適座位供等候。而學校亦設有五個收資料櫃位,同兩個後備櫃檯。
而家長透過屏幕,根據顯示號碼到對應櫃檯交文件。 ...

我都覺得佢地安排得好好。最好係可以係個好舒服有冷氣的hall等交表...

魅力公主 醒目開學勳章

我上星期六去交,非常多人,差唔多坐滿晒,我等咗差唔多一個鐘,好彩有冷氣同有得坐咋
http://www.baby-kingdom.com/?18

有空請去看看 ~

我昨日8/23下午4點零去交文件, 一分鐘都唔駛等.  真係覺得學校好HI-TECH, 安排得好好, 加哂分!

原帖由 SCKnight 於 11-8-20 07:45 發表
而家長透過屏幕,根據顯示號碼到對應櫃檯交文件。 ...

對, 或者呢d就係直資學校的優勢
我記得以前同個仔報元朗某所謂名幼稚園, 仲要家長天光去學校門口排隊拎表, 無網上download, 無得郵寄.很多麻麻爺爺唯有一早起身, 冒住日曬幫個孫拎表.
到放結果, 居然又要人親自去學校度拎, 間學校真係覺得d家長好多時間.
我由此質疑學校究竟對追上現代的教學理念和社會發展有幾配合. 從這種八十年代的行政方式, 可以多少反影出來吧? 雖然有d仔女讀緊的家長說無影響, 但我仍覺得, 只係佢地唔知出面世界係點.....

陳守仁好野 ! 我鐘意 !!
*****藍藍天空掛著我的夢*****

原帖由 莎莎莉莉 於 11-8-25 09:49 發表

對, 或者呢d就係直資學校的優勢
我記得以前同個仔報元朗某所謂名幼稚園, 仲要家長天光去學校門口排隊拎表, 無網上download, 無得郵寄.很多麻麻爺爺唯有一早起身, 冒住日曬幫個孫拎表.
到放結果, 居然又要人親自去學 ...

你講得好啱, 真係有好多"名校"好鍾意叫人係學校門口排隊攞表同交表架, 我覺得係幫學校造勢的策略. 等人睇到佢有幾HIT!

我都好滿意學校既安排, 能夠顧及到家長既感受

古時春秋戰國,諸侯為求人才,禮賢下士。直資及傳統名校亦要面臨競爭優質學子,新興名校由市場推廣至體貼客戶需要,皆比傳統名校積極。反觀傳統名校自恃名氣,忽略家長需求。雖說有麝自然香,但已令部份資優學童家長嗤之以鼻。正所謂不進則退,望傳統名校亦能向新興學校多多學習。

醒目開學勳章

‹ 上一主題|下一主題