用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 亞氏保加/ 資優評估......請賜教!!!!
go

亞氏保加/ 資優評估......請賜教!!!!

我的兒子四歲, 懷疑有亞氏保加/資優的情況. 我好想知清楚. 不是要個LABELING, 而是希望有/無LABELING令我更了解用甚麼方法去教導他, 知道問題的原因. 請問有無家長可賜教:

去政府/ 去私人執業臨床心理學家好呢?

我不想評估時令阿仔感覺好像去看病, 政府可以讓我討論時先請阿他到別處, 而不用在場嗎? 他的兒科醫生的CLINIC有臨床心理學家, 可以ASSESS, 連IQ TEST$6000, 是一般價嗎? 環境熟悉與否有影響嗎?

請問你的小朋友有什麼問題?

4歲可以返

1. 四歲必適合做IQ TEST, 要等到六歲才準確。
2. 如果懷疑小朋友是亞氏保加症就要快點看醫生,以免錯過2-6歲的黃進治療期。
3.你可以看普通醫生,叫他幫妳寫一封信到政府的兒童體能及智力評估中心,如果確實是真的話,重要排期到政府資助的訓練中心進行訓練,否則到私人機構訓練,每一個鐘$700以上,肯定燒$。

原帖由 littleoscar 於 11-7-31 19:59 發表
我的兒子四歲, 懷疑有亞氏保加/資優的情況. 我好想知清楚. 不是要個LABELING, 而是希望有/無LABELING令我更了解用甚麼方法去教導他, 知道問題的原因. 請問有無家長可賜教:

去政府/ 去私人執業臨床心理學家好呢?

我 ...

私家的好處是快, 建議你兩樣都去, 因政府排得耐, 如私家話係亞士保加, 你即刻幫佢安排 training, 到排到政府嗰陣, 分分鐘已經成年, 咁就啱啱好睇吓有冇進步!

如果你有時間, 不如2邊都排, 我囡9個月大去排評估, 個個都話要最少排半年, 佢排左4個月, 評左佢大小肌肉遲緩之後就有一連串既follow up, 我唔感想像去私家要幾錢. 我囡囡依家係政府既follow up包括:兒科, 眼科, 骨科, 遺傳科, 物理治療,職業治療, 剛剛照完磁力共振, c6叫我去私家, 我寧願留返啲$$比囡囡報下感統班, 游水或者其他.

其實依家政府醫院好多時都比bb優先架, 我啲專科大部分都係排個幾月, 磁力共振人地排一年幾, 我bb只係排左2個月