用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 12/2010細B,有咩N班可以選擇?
go

12/2010細B,有咩N班可以選擇? [複製鏈接]

生完BB一直忙,到而家以為可以鬆口氣,
點知就係幫BB選N班的時候,
請問各位家長可以提供有咩學校可以報?
及面試情況如何?
心水是九龍區或馬鞍山.

多謝各位賜教!!!
   0    0    0    0

St catherine la.
原帖由 Septlemon 於 11-7-30 19:34 發表
生完BB一直忙,到而家以為可以鬆口氣,
點知就係幫BB選N班的時候,
請問各位家長可以提供有咩學校可以報?
及面試情況如何?
心水是九龍區或馬鞍山.

多謝各位賜教!!! ...

醒目開學勳章 貢獻勳章

細b想讀N班,唔係咁易搞!
你試試康傑啦! think 都收細b架!不過兩間都應該會安排pm班
恐龍家

Septlemom
Same here! 真係透不過氣來!
我B都係2010年12月的!
原來生B真係要計時間架!

我都係生左先至知,唉~計唔到甘多la

吓,而家要睇架拿,我仔2010 09, 仲以為出年先睇添

王國會長

回覆 6# chucimama 的文章

出年要讀啦, 我都搵緊呀

就係唔知點入手囉,想請教吓大家~~

其實我哋細b想明年入n班, 只可以做插班生, 仲要人哋有位先有得插喎, 再者要同其他細b爭入插班生 , 所以唔好唸擇邊間nursery, 要大包圍所有nursery都apply.

我都算係過來人呀, 囡囡係09年11月細b, 報咗15/16間有pn (沙田, 九龍塘), 到今日為止有 方方, think, boxhill, 啟思, 榮光, greenfield 有得in, 暫時offers 有方方(全日國際班), 九龍塘 think (pm), greenfield (whole day); 啟思嗰時就話沙田full 咗, 藍田有位, boxhill 就waiting, 榮光 - no reply (問過學校話有offer先會send 信); 其他收費平的屋村學校就一間都冇得in (其實交表時, 學校都話會收晒大b先, 到時開校有位, 先會call 細b), 希望對大家有幫助啦

以我所知, 明慧, 英藝都會收細仔, 不過我冇報

我囡囡2010年4月出生日,已經報左5間啦!
差唔多所有學校,當我打去問幾時開始apply N班時,第一句就問:『你小朋友邊個月份出世?』
我上年11月開始係呢到http://www.chsc.hk/kindergarten/tc/index.htm 仲間睇,跟住開始續間打去心儀學校問和報名。

原帖由 hobby 於 11-8-3 16:22 發表
我都算係過來人呀, 囡囡係09年11月細b, 報咗15/16間有pn (沙田, 九龍塘), 到今日為止有 方方, think, boxhill, 啟思, 榮光, greenfield 有得in, 暫時offers 有方方(全日國際班), 九龍塘 think (pm), greenfield (who ...

謝謝分享!很有參考價值呢!
我女兒0912,但我暫時一間N班都未報,因為去年報時個女太細。暫時準備明年一月插班,但今年9月也會開始報2012-13年的N班,做大女希望能入到心儀學校。

原帖由 NaipNaip 於 11-8-4 22:49 發表

謝謝分享!很有參考價值呢!
我女兒0912,但我暫時一間N班都未報,因為去年報時個女太細。暫時準備明年一月插班,但今年9月也會開始報2012-13年的N班,做大女希望能入到心儀學校。 ...

放心la, 一定入到心儀學校, 但都要留意有啲pn / k 只會收某一年出生的小朋友, 我印象中迦南, 如果報pn而又冇轉policy, 第一批application 好似要2010年1月至8月出生; 而之前之後出生的小朋友就要等第2批先submit 得, 但我想信大部份pn都係會收大仔大女先
‹ 上一主題|下一主題