用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 幾時要交住址証明? 急
go

幾時要交住址証明? 急

我想問幾時要交住址証明?
另外,係唔係只可交水、電、煤單? 銀行單可以嗎?
因為已同奶奶住了幾年,但一度懶,沒有去改?
有無人知呀???

急~謝!

原帖由 ABBH 於 11-7-30 11:10 發表
我想問幾時要交住址証明?
另外,係唔係只可交水、電、煤單? 銀行單可以嗎?
因為已同奶奶住了幾年,但一度懶,沒有去改?
有無人知呀???

急~謝!

9月份交自行分配要交地址證明, 銀行單唔得woo, 改水、電、媒要截數重新比按金,改差餉就方便d只需填好差餉單背面更改資料fax比差餉物業估價署就ok, 或者可叫奶奶做小朋友監護人亦ok

回覆 2# hugub 的文章

我不想煩老人家,可否到民政署宣誓?

因我怕沒有足夠時間改水電煤單?

固網/上網單可以嗎?

The change in rates demand note's correspondence address can be done online and is effective immediately.  However, since it is already late July now, the Rates and Valuation Dept will not be able to issue a demand note with the new addressee until the last quarter (Oct-Dec).
原帖由 hugub 於 11-7-30 11:42 發表

9月份交自行分配要交地址證明, 銀行單唔得woo, 改水、電、媒要截數重新比按金,改差餉就方便d只需填好差餉單背面更改資料fax比差餉物業估價署就ok, 或者可叫奶奶做小朋友監護人亦ok ...

固網 - 可以, but only paper version is accepted.
上網單 - No
原帖由 ABBH 於 11-7-30 13:11 發表
我不想煩老人家,可否到民政署宣誓?

因我怕沒有足夠時間改水電煤單?

固網/上網單可以嗎?

回覆 5# thomasha 的文章

多謝你們的回覆!
固網電話改名是否最快?
我指每月都有單?

如改電費單, 係咪要取消原來戶口, 跟住當係重新開一個?

其實改水單都好快我同我媽由細一齊住,不過費時煩,所以都係轉返個住址證明
按金要重新計過,不過一星期就出返一張新既水單係under我明喇

固網電話單係可以(hard-copy版),但係轉名要留意仲有無合約係身,否則要付違約金

其實電費都好易改上網改就得,又唔洗上門。不過要比按金,但你奶奶可以拿番佢的按金,所以都OK。煤氣要上門折標。水費要去水務處攪,好煩。我租屋住,所以知。

多謝各位意見!
我老公昨晚已上網改水單賬戶!
但我仍怕趕唔切收單,所以剛剛致電到小一入學組~!
有位先生非常清晰地講解:
他說叫我先生做監護人
交下列文件:
(1)小朋友出世紙正副本
(2)老公身份証正副本
(3)奶奶水/媒/電住址証明正副本
(4)老公出世紙正副本以証明他與奶奶的關係
然後叫他負責以後註冊及交表等事宜。
希望以上資料幫到大家!

原帖由 ABBH 於 11-8-2 10:12 發表
多謝各位意見!
我老公昨晚已上網改水單賬戶!
但我仍怕趕唔切收單,所以剛剛致電到小一入學組~!
有位先生非常清晰地講解:
他說叫我先生做監護人,
交下列文件:
(1)小朋友出世紙正副本
(2)老公身份証正副本
(3)奶奶水/媒/電住址証明正副本
(4) ...

有齊以上資料...你都可以做監護人...因為小朋友出世紙証明到你同你老公既關係....
我問過學位分配組....原本約左上去做宣誓...點知原來要9月開始先處理2012-13入學既申請....所以去左民政處宣誓...好快搞掂...又唔駛錢...