用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 將軍澳區小學選校資料參考
樓主: pstko
go

將軍澳區小學選校資料參考 [複製鏈接]

補充: 宣小將於2013/14 與宣中除消聯繫, 如加上課程編淺, 有弟妹便需再考慮了.
;-)

港澳信義會好嗎?

可能你搞錯啦! 2011-2012那屆學生將會和鄭浴彤中學結龍.鄭浴彤也挺重視   , 梁潔華100名以後的學生暑假要補課.
原帖由 ziyi 於 11-8-4 07:14 發表
我記得是除消結龍

好!

準備功課做得很好, 而且樂意分享, 令大家多一點瞭解.
好人好事.
請看PM短訊留言

原帖由 yiyiyima 於 11-8-4 00:03 發表
通过一年多来的明查暗访,对将军澳津贴小学有如下观感(纯属个人意见)。1:英文水平较高当属将天与冯晴,将天的科学科以英文教。小朋友支援不足可能会吃力。2:活动最多元,应是王余家洁和黄永树,黄永树对体育很重视,尤其游泳。 ...

yiyiyima
資料很有用,謝謝.

播道小一簡介會

有冇簡介會餘位剩?想聴但滿座了!!

ANNE,聽朋友講,同屬港澳信義會,她說港澳信義會小學比明道好。
但我發覺聽得越多,就越來越亂。其實每間學校都有她的好處和缺點,最緊要是自己和囝囡喜歡就算。
幾時播道小一簡介會,咁快滿座?去邊拿入場票的?

魅力公主 醒目開學勳章

多謝你地既分享.

其實我淨係知馮晴好多人爭, 黃永樹同將天係熱門學校. 其他真係一無所知. 好擔心會填錯表, 揀錯學校.

因為係細女既關係, 首輪已打定輸數, 但仍會揀番佢幼稚園既小學, 但唔同網加其他因素, 好難入. 只望最後有叩門機會.

而本區我想揀將天為首志願, 但之後就唔識填LA
http://www.baby-kingdom.com/?18

有空請去看看 ~

回复bscyl

你的短信已收到,多谢你的分享,。

播道又如何呢?

喜歡播道是因為它是英小...有無人可以評論一下
其實我心目中都是打算將天或黃永樹,這樣結論那間比較好呢??至於升中...我覺得不需要想得這麼長遠...因為將來的事沒有人知道,,可能今年係咁,,但六年後會變成點無人知...而且我打算到將來升中會選擇誇網派位...是否有其它區的住址,便可以轉誇網派位呢??

升中是看小學成續及學校呈分試的成續亦同時鎖定中學的校網,所以小學的選擇對將來中學的選擇有很大的影嚮。
你想中學跨網就要看小朋友自已的成續表現及操行最少B級以上。
原帖由 yukiko906 於 11-8-6 23:42 發表
喜歡播道是因為它是英小...有無人可以評論一下
其實我心目中都是打算將天或黃永樹,這樣結論那間比較好呢??至於升中...我覺得不需要想得這麼長遠...因為將來的事沒有人知道,,可能今年係咁,,但六年後會變成點無人知... ...

WING
我覺得將天放第一就唔會錯,黃永樹就放第二。點解唔選番大女哪間?唔好嗎?

YUKIKO906
選直資和選津貼是兩條完全不同的路
播道書院,屬一條龍直資學校,小學生保證原校直升。據該校網頁資料顯示,課程以國際文憑課程(IBDP)為基礎,將於 2011 獲 IBO 認可辦 IBDP 課程。囝囡將來讀畢 12 年課程或往外地留學,就算在本地升讀大學,也會有一定學額給予 IB 課程的學生,故她不擔心升學問題。

將天或黃永樹都是津貼
聽回來的,很主觀:
1)將天課本深,考得淺;黃永樹課本較淺,考得較深。
2)黃永樹精英班的學生比將天叻,但最差的一班又比將天差。
3)愛打排球的將天,愛游泳的黃永樹
4)如果覺得自己的小朋友是資優的,選黃永樹。因他精英班的水平較高。
5)如果唔想他太辛苦,但又具一定水平的,選將天。
6)不過,在品德方面,我總覺得教會學校會比沒有信仰的好。

客觀數據
1)從網頁記錄,黃永樹的派位成績越來好。
http://www.plkwws.edu.hk/schoolintro/2005secondschool_result.htm
http://www.plkwws.edu.hk/schoolintro/2006secondschool_result.htm
http://www.plkwws.edu.hk/schoolintro/2007secondschool_result.htm
http://www.plkwws.edu.hk/schoolintro/2008secondschool_result.htm
http://www.plkwws.edu.hk/schoolintro/2009secondschool_result.htm
http://www.plkwws.edu.hk/schoolintro/2010secondschool_result.htm
2)升中派位是要依賴師兄師姐成績的,所以學校BANDING重要。
3)跨網派位...黃永樹的近年跨網數據真的很好.(不過,我估計要入到首兩班精英班才具優勢,一般的和其他學校沒有差別)
4)按數據推測,若能入讀黃永樹的首兩班精英班,升讀英中的機會是多於九成。(不過,若小朋友唔自動自覺,家長應該大壓力)
有冇黃永樹高年級精英班家長?小朋友是否競爭大?

魅力公主 醒目開學勳章

原帖由 pstko 於 11-8-7 02:30 發表
WING
我覺得將天放第一就唔會錯,黃永樹就放第二。點解唔選番大女哪間?唔好嗎?

陳守仁會去考 但幾千人爭 好難爭呀
http://www.baby-kingdom.com/?18

有空請去看看 ~

原帖由 pstko 於 11-7-30 13:23 發表

可能有家長會問,點解唔講"東華三院王余家潔紀念小學"和"保良局陸慶濤小學"。因為"王余家潔"是一條龍直升"東華三院呂潤財紀念中學",而"陸慶濤"就是直資唔派位直上"羅氏基金"的。所以唔可以和其他小學比較。 ...

對"王余家潔"有咩睇法?  一條龍, 但好似唔多家長簡, why????

醒目開學勳章

EC以IBO為基礎???
係咪真道啊!!

原帖由 pstko 於 11-8-7 02:31 發表
YUKIKO906
選直資和選津貼是兩條完全不同的路
播道書院,屬一條龍直資學校,小學生保證原校直升。據該校網頁資料顯示,課程以國際文憑課程(IBDP)為基礎,將於 2011 獲 IBO 認可辦 IBDP 課程。囝囡將來讀畢 12 年課程或往外地留 ...

脫龍

2012年9月入讀王余家潔的小朋友, 不能再以一條龍模式入讀呂潤財中學
我小朋友是王余家潔的畢業生, 歡迎在此提問或PM留言
王余家潔相對於將天, 馮晴, 黃永樹等熱門學校, 當然關心的人比較少
有興趣知多一點, 可到小學一覽的王余家潔內看看

原帖由 chankomi 於 11-8-8 13:14 發表

對"王余家潔"有咩睇法?  一條龍, 但好似唔多家長簡, why????

原帖由 BSCYL 於 11-8-8 23:08 發表
2012年9月入讀王余家潔的小朋友, 不能再以一條龍模式入讀呂潤財中學
我小朋友是王余家潔的畢業生, 歡迎在此提問或PM留言
王余家潔相對於將天, 馮晴, 黃永樹等熱門學校, 當然關心的人比較少
有興趣知多一點, 可到小 ...

點解會"脫龍"?

回覆 1# chankomi 的文章

點解會"脫龍"?

好簡單, 呂潤財係band2, 王余家潔的band1學生基本唔會選直升, 變咗呂潤財只可收到band2及3的學生, 梗係要絕交啦.

其實中小學一條龍好難成事

原帖由 ziyi 於 11-8-8 13:56 發表
EC以IBO為基礎???
係咪真道啊!!

Agree! I think the one who became IB school is LOGOS, but not EC.
‹ 上一主題|下一主題