用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 灣仔軒官還是德田李兆強? 萬分感謝!
go

灣仔軒官還是德田李兆強? 萬分感謝!

小兒現就讀藍田德田李兆強小學,最近見到灣仔軒尼詩官立下午校有插班位,試下申請,結果得咗。本人身邊有不少朋友說,軒官課程淺,下午校作息不太正常,入得皇仁的學生,在皇仁也是墊底......
本人十分困擾,怕轉錯學校害了小朋友,懇請各位給予意見,不勝感激!

醒目開學勳章

Qc甘多學生,其實每間學校一定有人考第尾,qc一樣會有,考尾果班(30%)全部是軒官學生?無其他小學升上去的學生?

但下午班,我自己就不鍾意

你不如諗下車程,上下午班,qc縮班呢d問題先

我會prefer軒官, 果邊中學校網會比較好. 你小朋友插班邊級?

好多謝你們的意見。我小朋友升小三。聽說灣仔區中學校網好,但詳情並不知道。除了QC,還有邊D中學好le?(我個仔未必考到QC。)

回覆 4# a_wu 的文章

回復 1# cheechee 的帖子

多謝你的意見! 我唔熟中學情況,印象中,觀塘和灣仔區相比, 就男生而言,觀塘的Band1中學似乎多D,但競爭人數也多好多(唔知啱唔啱)。

灣仔除了兩間名校(QC&鄧肇堅),唔知有冇其他男校或男女校是BAND1?

多謝大家意見!  我仔仔在德田李兆強成績OK,班級5名左右,班主任話佢成績無問題,只是太活躍,在學校嚴謹的規矩下,常常俾人話,唔得活潑,冇成就感和滿足感。德田小息時跑會俾人摘名,上堂文具跌落地下會被没收,我也覺得佢返學有點壓抑,常常表示寧可獨自在家也不想返學。

請問有冇軒官下午校家長可以講下小朋友在校是否規矩好嚴?校風偏向寬鬆還是嚴厲?會不會要求學生不苟言笑,循規蹈矩,一定要跟標準答案?
萬分感謝!!

我是軒下的小朋友的家長, 兒子從小一開始入讀. 男生多, 學生活潑好動, 校長都說在點似男校, 正因為這樣, 老師應付男生自有一套, 我很欣賞校長及老師積極熱誠, 與家長經常溝通, 而且同學對學校很有歸屬感, 我很滿意這所學校..

課程是按教育局的編訂, 不會讀高一級, 但全級學生不只1/3 在全港的學生排位是BAND 1 的學生 (老師說的).  "專家" 說學生入了皇仁也是墊底...... 實在令人費解, 只好請他們不知道的不要說好了.

返下午校的時間表是定了, 覺得安排困難就只好不考慮軒下, 但幾年的經驗, 孩子可以在早上上溫習班, 樂器班, 時間配合得很好.

其實每間學校都有優點缺點, 這是人生交叉點,  畢竟影響升中學的方向...希望你有個對的決定 :)

我覺得如果純粹因為行為上的原因而轉去官校唔係明智決定, 我唔止一次聽到身邊朋友轉告任職教育界朋友都話有揀最好唔好讀官校, 而且去到果邊因為QC位少左, 同學會更加努力, 競爭一定比你現在仲要大得多...

原帖由 a_wu 於 11-7-31 01:15 發表
多謝大家意見!  我仔仔在德田李兆強成績OK,班級5名左右,班主任話佢成績無問題,只是太活躍,在學校嚴謹的規矩下,常常俾人話,唔得活潑,冇成就感和滿足感。德田小息時跑會俾人摘名,上堂文具跌落地下會被没收,我也覺得佢 ...

醒目開學勳章 王國長老

轉載:
http://forum.edu-kingdom.com/vie ... amp;extra=page%3D11
由於QC縮班, 今年派位結果...........同往年差好遠!

多謝大家意見!  我仔仔在德田李兆強成績OK,班級5名左右,班主任話佢成績無問題,只是太活躍,在學校嚴謹的規矩下,常常俾人話,唔得活潑,冇成就感和滿足感。德田小息時跑會俾人摘名,上堂文具跌落地下會被没收,我也覺得佢 ...

我住藍田, 但從沒考慮兩間李兆強. 我覺得通常地區名校為了保持名氣(成績), 無奈地對學生的要求比較嚴格.
如果小朋友比較定&專心, 絕對不是問題, 可能還會有好好的成績.

現在問題已出現了, 我覺得都應該轉校,但你轉了軒小, 車程會否變長了? 車程真係一個重點, 應慎重考慮.

回復 1# HIN2003 的帖子

你講得好有道理,我真的需要好好思考下,包括生活作息方面。非常感謝!

回覆 5# nataliegogo 的文章

好多謝你花時間答我的問題!並且衷心祝賀你小朋友讀得開心,「讀得開心」其實已經好成功!
我諗我要再努力d訓練阿仔的紀律,無論去邊間學校,唔守規矩都唔會受歡迎。

現時軒小安排阿仔入讀R班,並說下年升小四會再跟成績排,好既升H,差既去S。我朋友個仔兩年都入唔到H班,我諗好難考,係唔係只有H班才有可能考到QC和鄧肇堅?

小囡都係德兆,升小3的.....
<<小息時唔俾跑>> --我女果班有個同學仔真係撞到個膝頭哥冇左"忽"肉,即時要送去急症室....所以可能學校更加嚴厲執行
<上堂文具跌落地下會被没收>---我女果班,冇e樣嘢喎,真係想知邊一班行e條例....