用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 係咪可以repeat K3??
go

係咪可以repeat K3?? [複製鏈接]

囡囡今年四歲,7月中出生,讀左10個月私營S位, 見進步左好多, 黎緊8月會入協康s位, 如果讀兩年到6歲, 想比佢讀番一年主流K3 先上小學, 咁年齡會唔會over 左呢..咁有乜野我要安排呢?

我想早d知道有乜option 可以幫到個囡...

請指教.
   0    0    0    0

其實係咪應該睇番到時佢既能力呢?
我覺得遲唔緊要,最緊要打好個底,先上小學....因為小學既生活更加緊張....又或者可否上左小一發覺跟唔上,再試下repeat 小一?
我智識唔多...相信呢度有好多媽咪可以幫到你!

原帖由 wingwing2009 於 11-7-29 16:09 發表
囡囡今年四歲,7月中出生,讀左10個月私營S位, 見進步左好多, 黎緊8月會入協康s位, 如果讀兩年到6歲, 想比佢讀番一年主流K3 先上小學, 咁年齡會唔會over 左呢..咁有乜野我要安排呢?

我想早d知道有乜option 可以幫到個囡. ...

以我之前睇開的資料,現行的小一入學機制,分為「自行分配學位」和「統一派位」兩個階段。

如果你個囡囡讀多一年K3,即係入小一以9月開課計就7歲1個月多d,咁像就無左「自行分配學位」階段適齡的兒童(即翌年九月開課時年滿5歲8個月至7歲)的10分。即係係「自行分配學位」階段會好難入到鐘意的學校。但係對大抽獎無乜影響。

詳細就睇返小學概覽:

http://www.chsc.hk/primary/tc/app_method_a.htm

小兒是今年重讀K3, 明年上小一, 明年上小一時係7歲3個月, 第一, 小學入學適齡係計到8歲前,即是小兒明年入學也有適齡10分, 請放心, 第二, 除非你搵名校, 否則一般學校競爭不大, 而且大部份我們的小朋友也會搵些支援學校, 不是一般多人搵的.  第三, 一般小學(尤其津校),大多不願意比學生留班,一入小學后每年就好以戰場咁,有人6年小學可以學到好多野, 有人6年係陪坐, 所以, 最好上小學前打好些底子, 第四, 你想幫佢, 就係呢兩年S位同佢追貼些, 令佢裝備好一切回去主流, 其他無需咁早去諗

多謝你地回覆, 我其實只係想早D計劃一下點樣安排對囡囡最好, 我自己當然一定會以囡囡能力去睇, 但我聽人講如果要遲一年入小一要申請, 所以我想知要點做.

autunmbb : THANKS, 好彩就係如果囡囡無左適齡果10分, 而佢亦唔係首名子女, 但係我地想揀番哥哥果間, 咁佢都有20分, 咁第一階段都有好大機會. 因為哥哥間小學係無宗教分 (PLK 小學)學校有back up 呢類小朋友...

pocoyo123, THANKS! 聽到你咁講, 我諗我地可以多一個選擇比囡囡. (其實我老公覺得如果囡囡OK, 到時係S位直入小學都可以, 但我想佢入番主流讀一年K3打好D個底再入小學會好D, 所以想問多點意見)

原帖由 pocoyo123 於 11-7-29 18:46 發表
小兒是今年重讀K3, 明年上小一, 明年上小一時係7歲3個月, 第一, 小學入學適齡係計到8歲前,即是小兒明年入學也有適齡10分, 請放心, 第二, 除非你搵名校, 否則一般學校競爭不大, 而且大部份我們的小朋友也會搵些支援學 ...

我一直都以為係7歲就係足7歲,原來8歲前都可以計適齡那10分。謝謝分享。

原帖由 wingwing2009 於 11-7-29 23:34 發表
多謝你地回覆, 我其實只係想早D計劃一下點樣安排對囡囡最好, 我自己當然一定會以囡囡能力去睇, 但我聽人講如果要遲一年入小一要申請, 所以我想知要點做.

autunmbb : THANKS, 好彩就係如果囡囡無左適齡果10分, 而佢 ...

其實我都有諗過同樣的問題,我個仔今年8月入S位,係2歲11個月,我都係諗住想讀1-2年S就比仔仔出來讀k1/k2。等佢可以更易適應小學生活。當然諗係咁諗,不過都係要睇下佢得唔得啦。

你咁樣問下我先知多d,大家努力吧。

autunmbb,
你仔咁細咁快就好可以S.係咪好早就做左評估呀? 入學呢個TIMING幾好喎!

原帖由 wingwing2009 於 11-7-29 16:09 發表

我想早d知道有乜option 可以幫到個囡. ...

我仔仔同你囡囡係同年,不過就10月先足4age
都算係細仔,普通小朋友好多都會讀多年
所以應該都會比他repeat 1年
再睇睇仔仔番s位,進步空間大唔大

原帖由 autunmbb 於 11-7-30 08:46 發表

其實我都有諗過同樣的問題,我個仔今年8月入S位,係2歲11個月,我都係諗住想讀1-2年S就比仔仔出來讀k1/k2。等佢可以更易適應小學生活。當然諗係咁諗,不過都係要睇下佢得唔得啦。

你咁樣問下我先知多d,大家努力吧。 ...

你就好啦,你仔仔0甘早有得讀
你係咪好早排,我仔仔今年入S位時都3歲10個月
上年2010年1月評估之後
捱0左8個月私人s位(真係好貴),之後轉番暫托
又上門個別訓練,又試過番普通幼稚園.......
真係身心都好累,好累,唔知幾時完結
等到今年派到位,希望可以幫到仔仔
有時朋友提我仲有一年開始報小學
提我要好好計劃,又講自己同個囡報呢樣報0個樣
我都唔知講咩好

唔好意思,長0左小小

apply~y and BeBe媽媽,我個仔好好好好好彩,排左唔駛一年就有位比佢,我聽個主任講,今年好多人畢業,再加上有些小朋友派左 I/E 位又多幾人個走,所以先以咁早排到。聽其他同學仔的媽咪話,佢地都等左超過年半才等到,所以我個仔真係好好彩。原本我已經同個仔報左私人S位,不過剛好知道派左位就直接等入S位。

多謝咁多位!

apple-Y, 我同你都經歷了差不多的過程, 私人S位, 上門導師, 出面既訓練, 有時真係覺得好攰, 但係見到囡囡有進步, 就會令到我想為佢加多點油.  

起碼我地係適當既時候比佢起步, 等佢多一點時間進步.  

日後希望可以與你們多一點交流, 互相支持, 希望囝囝囡囡都可以有美好明天...YEAH!!!
‹ 上一主題|下一主題