用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想問下如揀小一校網而搬屋的問題
go

想問下如揀小一校網而搬屋的問題 [複製鏈接]

如果要搬去心儀校網去鋪路升小,應該是K2 or K3 好D? 是否要睇起碼3個月的住址証明? 請給意見
   0    0    0    0

舖路意是是什麼 ?  是用新地址報學校嗎?

K3一開學 , 即 是9月便要參加第1階段自行分配學位(計分) , 這時已要交地址證明,  那即是最好9月前已有齊地址證明便可.  

但正式按地址地區派位是1月遞表的統一派位 , 如果在9月-1月地址有變更都可以, 只要補交番證明及新地址的單據給"教育學位分配組" 都可以.

詳情你問教育局是最清楚 .

愈早愈好啦
你估你想搬就搬咩
依家搵樓租好煩架
再唔係就俾人斬到一頸血

搬屋是有成本的, 不單止搬屋公司費用, 仲有地產經紀費, 有時傢俬唔啱又要買, 仲有pack 箱的體力勞動啊! 一年搬一次, 直的好勞慮. 如果觉得租務市場不會大插市, 可以考慮向新業主兩年死約, 唔駛驚失驚無神業主見啱價賣咗樓又再搬過

其實, 有唔少人都會租出自己間屋, 再租名校網一年, 有d東西唔用都pack好先, 放warehouse or 屋入面既storeroom.  可能要大屋搬細屋, 而且要貼多d租出來.  時間由升k3既7-8月至升p1既7-8月, 因為一年c約, 中途唔容易比人趕走.
~easybring~
‹ 上一主題|下一主題