用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 阿仔成人講負面說話, 請問妳地會點處理 ? ...
go

阿仔成人講負面說話, 請問妳地會點處理 ? [複製鏈接]

阿仔5歲, 有ADHD, 好多時佢做得唔o岩, 我就會駡佢, 近排佢成日講話自己冇用, 要用刀"吉"死自己, 又話去一個冇人既地方, 要離開呢個世界.

又話冇人會鐘意佢, 如果佢死左就個個都開心啦, 唉...
我初初聽到既時間會好驚, 同佢講如果你死左媽咪會好傷心, 媽咪真係好錫妳架.

而家佢成日唔開心就囉黎講, 好似唸口黃o甘, 所以都冇乜特別理佢, 不過又驚佢講得多入晒腦, 如果真係唸唔開咪大件事, 所以我想去油麻地精神科排期, 一黎睇ADHD, 二黎睇下佢有冇病(成日話想死), 請問妳地有冇呢D事發生, 如果有怎樣處理呢.  
   0    0    0    0

多些鼓勵.

give him more praises everyday, make him understand the parents love him no matter he is good or bad. give more encouragement and let him know he is meaningful to the people around him. He has a value.

小朋友係白紙一張,你講咩,佢就講咩。

人人都有情緒,我都學緊唔好講d 負面/鬧人既說話。
‹ 上一主題|下一主題