用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 家姐同細佬同一間小學好唔好?
go

家姐同細佬同一間小學好唔好?

今年家姐升讀二年級,就讀14區嘉諾撒。弟弟今年要報小一啦,但係唔知好唔好同一間定係報滬江好,請大家俾啲意見謝謝!!

醒目開學勳章 王國長老

升中前景如何?

原帖由 mrs.lo 於 11-7-28 10:51 PM 發表
今年家姐升讀二年級,就讀14區嘉諾撒。弟弟今年要報小一啦,但係唔知好唔好同一間定係報滬江好,請大家俾啲意見謝謝!!

係咪滬江Victoria? 行IB課程, 要諗清楚想行傳統定國際學校條路先

回覆 1# hwm399 的文章

sorry'係康怡果間!升中問題上band1中學都好高,只不過一班裏面男生數量少,我有小小擔心!

家姐讀嘉諾撒,弟弟就必收。但係報滬江就只得10分。係我就唔搏。至多等六月扣門。

原帖由 mrs.lo 於 11-7-29 22:12 發表
sorry'係康怡果間!升中問題上band1中學都好高,只不過一班裏面男生數量少,我有小小擔心!

男生小不會是一個先要選校條件吧,況且學校不差加上家姐讀哽,究竟仲有乜問題?

俾我實要嘉諾撒,好學校之餘仲入硬唔駛煩。

真係多謝大家寶貴意見!就快收到報小學申請表!我真係十五十六唔玩唔舒服!我係14區其實我心儀嘉諾撒同滬江,但係今年學位好緊張,博又驚失敗。有啲朋友就叫我唔好傻瓜,同一間我會舒服啲!你哋話呢?

你的case簡直同我一模一樣; 家姐讀緊p.2 (你囡囡讀那一班呢?); 細佬k3要揀學校 ~ 我自己諗完, 再有上黎問下一些媽媽和自己朋友的意見是; 比細佬讀同一間(Canossa); 他只有10分, 想博都沒有得博; 就算男仔比較少, 都不是個問題呀, 如果男仔太多, 到時你又會擔心其他問題啦!
REMARK: 只是我自己的決定和想法, 希望幫到你啦!
Don't worry!Be happy![/color purple]

哈! 仲有, 小學是六年的時間, 如果兩個小朋友讀同一間, 時間安排上會比較方便一些吧!
Don't worry!Be happy![/color purple]

我就係哥哥妹妹, 想幫哥哥揀嘉諾撒, 今年咁多人爭, 20分都唔知派唔派到, 好矛盾.  嘉諾撒係咪真係好少男仔同學校成績係咪算不錯.

原帖由 LittlePigmom 於 11-9-5 10:39 發表
我就係哥哥妹妹, 想幫哥哥揀嘉諾撒, 今年咁多人爭, 20分都唔知派唔派到, 好矛盾.  嘉諾撒係咪真係好少男仔同學校成績係咪算不錯.

我個囡話一班六個男生!

原帖由 chingbb 於 11-9-5 09:40 發表
你的case簡直同我一模一樣; 家姐讀緊p.2 (你囡囡讀那一班呢?); 細佬k3要揀學校 ~ 我自己諗完, 再有上黎問下一些媽媽和自己朋友的意見是; 比細佬讀同一間(Canossa); 他只有10分, 想博都沒有得博; 就算男仔比較少, 都 ...

我個囡2B!你呢?我見佢又讀得好開心,又話會照顧細佬!http://forum.edu-kingdom.com/images/smilies/default/bb44.gif我見啲男生比較乖巧。唔知你覺唔覺?

回復 15# mrs.lo 的帖子

Hi!
我囡囡都係2B; 真係十分巧合呢! 就係家姐讀的幾好呀! 我個人就覺得同家姐同一間在時間安排上真的方便些, 而學校不差, 甘唔需要考慮其他的學校!