用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 保良局顏寶鈴書院家長交流區
樓主: barry36
go

保良局顏寶鈴書院家長交流區  

我每天都聽到囝囝講有Quiz 同默書, 淨係做功課同溫書, 都沒有時間做預習

啱啱上中學,學o既自然多咗好多,尤其是中小升上英中,比多些時間去適應啦! 大加油!

各位家長:
      小兒今年讀小六,希望報讀顏寶玲,想問有關貴校的校風?班中non-Chinese的人數多嗎?
以一所新興的中學來說,第一屆DSE成績真的很好!

chun媽 發表於 12-9-20 19:13
各位家長:
      小兒今年讀小六,希望報讀顏寶玲,想問有關貴校的校風?班中non-Chinese的人數多嗎?
以一所新 ...

扣除自資學位如公開大學OpenUniversity ....., JUPAS入U率約26%, 參考以下網頁資料 :  

HKDSE 優良率

http://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=35057&do=blog&id=1881

全港日校考生JUPAS平均入U率約21%(band 2) 相差不遠, 何解說這個第一屆DSE成績真的很好 ?

回復 chun媽 的帖子

學校會有好多non-Chinese學生,其實學校學規都頗嚴,我自己眼見小兒o既同學都好有禮貌,我都好放心。
至於學校畢業生情況,學校都好開放列於校網上,唔會收收埋埋。學校教得好與不好,除咗枝筆重要之外,口才對於將來喺社會工作都好重要。在學校裏面,老師與同學係以英語溝通,中文就以普通話。上年我跟其中一位班主任見面時,是以普通話對話,眼見小兒跟她很流暢交談,這不是學校老師功勞嗎?(因為在家中用廣東話的)
我同小兒選擇此校,是因為校內設施以及老師們教學o既熱誠! 正如上年小兒班主任的一翻說話,學生除了成績,個人發展對將來更很重要。學校給予小兒好多唔同機會eg leadership training發展佢潛能。 想回頭,當時也有兩所band 1中學取錄小兒,始終小兒情有獨中此校,雖然讀書辛苦,但他時常告訴我學校趣事,我相信他幾享受學校生活。

每所學校,都有不同特點,家長與學生真的要好好參觀學校開放日,感受一下,看看是否適合自己小朋友。

謝謝小B媽咪,
您的資料很有用,我有朋友的女兒正念顏寶玲中二,她說,不是很多non-Chinese,只集中在A.B兩班,而A班只有6-7個non-Chinese,而我朋友對顏寶玲的評價很高呢!

學校好與不好,適合與不合,每位家長尺度都不同。過多兩個月就是學校開放日,親身同小朋友去來學校,觀察和感受一下吧!

請問今年的開放日是何時?

11月17日

聽聞學校老師流失率好大,每年起碼走十五六個老師,都是學歷及經驗較優秀的一群。現在肯留下任教的老師好似話超過九成半教学年資不足五年!

仲有聽聞此校一個真正英語為母語的老師NET都聘不到,只有一個重印度口音的印度女老師和一個只教非華語學生的法國人男老師就當係NET teachers。

以我所知,教過小兒o既老師,佢哋都仲喺樹教緊。
至於那位印藉老師,唔知係未你所講嗰位,你有冇真正聽佢present過呢?佢o既英語係好好! 千萬唔好用有色眼鏡去睇人。至於法文,因為小兒係local students,唔好意思,答唔到你。不過學校課外活動係有法文班。
無論如何,唔好成聽日聞聽聞,嚇親自己先! 親身去學校開放日,體會一下。
其實每一間學校都有佢哋o既吸引力,要因應小朋友o既能力同喜好,對號入座。

I went to this school's information seminar and open day last year. The lady had a very heavy Indian accent, though she was quite fluent in speech. Sorry, I cannot agree that her English is good. Nevertheless, I can hardly find any genuine NET teacher in this school from their staff list this year. This is odd to a school which emphasizes English atmosphere. I know even its neighbour CCC Kei To has two Canadian NET teachers this year.

The teachers' drain rate was reported by my neighbour's two kids who are studying the senior forms in this school. They can tell the leaving teachers' names and more than 15 have left after the summer holiday. Not sure if it is true but other DSS schools like UCCKE or Evangel only has 2-3 teachers leaving per year.  This is surely no good with such an inexperienced team of teachers.

引用:11月17日

原帖由 caroltuen 於 12-09-27 發表
11月17日
要報名嗎?

MethodistKid 發表於 12-10-17 21:27
I went to this school's information seminar and open day last year. The lady had a very heavy Indian ...

希望能有多一些家長引証說話的可信性,因為一所學校在一年之間,若真的走掉了15個老師,相信事出有因,是否管理層有關?我也不宜妄自臆測.

昨晚跟小兒閒談,佢話有老師離職,不過都係幾位啫! 有冇十幾位唔誇張! 他還答我今年有新老師教他們,覺得他們教得不錯。因為老師唔好,佢一定會同我數苦! 另外,佢又話只唔怕醜,有唔明白敢去問老師,佢哋問一定會教。

剛剛記起,陣經有位高年班o既家長跟我講過,老師係用合約方式聘請,如果表現未能合標,係唔會獲得續約的。

中學唔同小學,學生已經擁有一定o既知識,喺我覺道嚟講,老師o既熱心教學,喺中學階段係好重要,加上學風嚴緊,作為我一位在職媽媽,會更加安心。

小朋友始終有一日要出嚟社會工作,而家唔可以單單靠英文就掂唒,普通話都同樣重要。

小B媽咪 發表於 12-10-21 19:40
昨晚跟小兒閒談,佢話有老師離職,不過都係幾位啫! 有冇十幾位唔誇張! 他還答我今年有新老師教他們,覺得他 ...

小B媽咪,
謝謝你為我解開疑慮,真的,人事的變動是少不免的, 尤其是直資,
請問貴公子是什麼年級?中二?

NPL 即將推行IB 課程, 有家長會有興趣嗎?想知道多d 資料

你真醒!
我隻un皮仔今年讀緊中二啊!

小B媽咪 發表於 12-10-24 15:59

你真醒!

都唔係,至少,你跟兒子的關也不錯,依然樂意跟你分享校園生活{:1_1:}

請問有冇人知新學制教育中心好唔好?有冇顏寶鈴學生係到補習?