用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 保良局顏寶鈴書院家長交流區
樓主: barry36
go

保良局顏寶鈴書院家長交流區  

3618 發表於 14-3-16 21:27
回覆 PaPa 的帖子

我個小朋友今年會入SPL S1, 之前只不個呻吓香港教育制度啫。點解呻?我個囡現時讀小四, ...
是那間小學?

wangmami 發表於 14-3-17 14:51
回覆 PaPa 的帖子

A,B班各有差不多半班ncs,其它班就唔会有,都是方便佢地上中文堂,因為兩班nsc会一齊上 ...
咁即係話NCS嘅成績通常好啲嗎?

回覆 PaPa 的帖子

唔可以話ncs既成績好D,只系剛上中學,ncs在語文上有一定既優勢,但一到高年级,情況就唔同,睇下龍虎榜就好明顯,但要講一句公道説話,npl既ncs都好乖,並非我們平時見到个D不守規矩的南亞學生。

有冇黎緊s1 既家長??交流下~~

7-8月有3星期的課程要上,真係鄧d小朋友慘~~

有沒有S1將升上S2家長想要二手書, 9成新因個女讀了兩個月便退學, 下學期的書是全新未用過, 有興趣可PM我.

yanma921 發表於 14-4-12 10:21
有沒有S1將升上S2家長想要二手書, 9成新因個女讀了兩個月便退學, 下學期的書是全新未用過, 有興趣可PM我. ...
點解讀兩個月就退學?

12/7 Orientation day 要家長參與嗎?

回覆:婥蔚媽咪 的帖子

7月正式去注册果日應該會講12/7 orientation day家長是否要返。

回覆 TINGMUM 的帖子

已打去學校問, 12/7不需家長陪同

回覆 PaPa 的帖子

已如之前所說, 每天只是趕功課, 日日睡眠不足, weekend也不能有任何活動, 已很久沒看過個女的笑容. 最後終於捱出病, 醫生說是壓力太大兼休息時間不足. 與老公商量後決定轉校. 轉校後個女開朗了, 笑容回來了, 她好開心告訴我終於有時間睇書了, 她很喜歡閱讀, 但已很久沒看. 我只可說, 選學校除了要學校好, 亦要看是否適合自己子女. NPL是一所好學校, 只是個女配合唔到啫.

回覆 ElizaSit 的帖子

唔該哂~~

這是好事,還是壞事?

顏寶鈴書院圖聘內地教師
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20140504/18709186

直資校招聘惹「本土」爭議
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20140504/00176_031.html

請英語為母語的教英文科, 相信大部分人都接受, 但請以普通話為母語的教中文科(因普教中), 就反應那麼大, 點解?  身為中國人, 學好中文, 學好普通話, 有什麼問題?

kin818kin  講得好﹗  發表於 15-4-21 15:19

回覆 happybibi 的帖子

我認為以普通話為母語不一定為國內人, 太標籤化了.我仲PLAN 左1/8-8/8 去旅行, 機票都買埋, 冇得上銜接課程TIM.

kin818kin  讚成﹗  發表於 15-4-21 15:19

NPL 有冇管弦樂團? WEBSITE 唔見冇呢方面的PICTURES.

我反而擔心的問題是,是否初中才用普教中,到高中會轉用廣東話嗎?dse時的聆聽、會話是用廣東話吧(我唔肯定,有錯麻煩更正~~)?!學生能適應嗎?

引用:7月正式去注册果日應該會講12/7+orientatio

原帖由 TINGMUM 於 14-04-29 發表
7月正式去注册果日應該會講12/7 orientation day家長是否要返。
請問係幾多號注冊呀?謝謝!

孖寶媽咪

回覆 PaPa 的帖子

揀得NPL,就係想自己小朋友喺中學時代,都可以繼續用普通話學習。其實,學生可在上中三時,選擇轉返廣東教學。提外話,以我家小兒堅決要用返普通話上課。

要交學費比小朋友讀書,當然係揾一間學校能夠比到資源學生o架啦! 學生喺學校裏用普通話,一出到學校,大家好自然轉返channel廣東話交流o架啦!  不論普通話定係英文,都係一種語言,係要時間去練習及交流至學得好。如果本地老師真係考獲基准試或國家語委二級證書o既,做家長o既我,當然歡迎,如果係要揾啲唔合規o既半桶水老師返o黎教學生,我就真係好返對囉!

To be honest,工作上需要,我好多時要用普通話同人客及國內同事溝通,返到屋企有時都要請教小兒。我都想佢第時能夠考獲國家語委二級證書,因為唔係咁容易一件事情。

kin818kin    發表於 15-4-21 15:20

回覆 PaPa 的帖子

因為佢哋讀o既中文係淺啲同埋唔洗讀中國歷史,成績總分咪可以拉高啲。

回覆 ElizaSit 的帖子[size=15.333333015441895px]

[size=15.333333015441895px]學校係無管弦樂團。