用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 保良局顏寶鈴書院家長交流區
樓主: barry36
go

保良局顏寶鈴書院家長交流區  

其實好唔明,點解香港d教學令到d學生淨係得───起身→返學→放學→做功課→食飯→做功課→沖涼→瞓覺。咁嘅教育,何來有家庭樂?

3618 發表於 14-3-2 17:17
其實好唔明,點解香港d教學令到d學生淨係得───起身→返學→放學→做功課→食飯→做功課→沖涼→瞓覺。咁 ...
因為所有學校都是「求學是求分數」 沒有好的DSE 成績就無家長追捧。  學校要升band 自然要谷學生, 如果唔係就好難收學生。
這就是香港的教育制度!

回覆 polo819 的帖子

佢有無分「精英班」?會有幾多「精英班」?

它有沒有弦樂團、或管弦樂團?

我都知喺香港地讀書是「求學即是求分數」,呢d就係香港嘅教育,攪到d補習社開到緊有幾間喺你左緊,為香港嘅教育制度

回覆 3618 的帖子

你意思是顏寶鈴唔好嗎?

回覆 PaPa 的帖子

唔係,只係呻吓香港嘅教育制度啫。

回覆 3618 的帖子

你小朋友是否仍在讀這學校?
可否講多少少它的資訊?

PaPa 發表於 14-3-12 23:10
回覆 3618 的帖子

你小朋友是否仍在讀這學校?
我囝在npl讀S1,功課不多,我甚至覺得太少,我囝每晚都有eca,回到家已七点多,吃完飯冲完涼,八点幾才開始做功課,九点多一定做曬,如果佢肯早訓,十点前一定可以訓覺
絕對沒有試過做功課做到十二点。

回覆:summ200 的帖子

可能不只是在温習,在级裏排多少名次?

summ200  頭20內  發表於 14-3-14 19:11

回覆:保良局顏寶鈴書院家長交流區

功課太少,因有家長投訴,希望多些

summ200  真的嗎  發表於 14-3-14 19:13

回覆 wangmami 的帖子

每天放學後都有ECA,是否自願參加?還是一定要參加?
為何你小朋友攪到七點才回家?學校應該不會咁架?是否住得遠?

回覆 PaPa 的帖子

S1學校規定要參加兩個eca,到S2可減少至一個,一個星期有四日留校訓練到大約6点,甘我住得遠,回家要個多小時,但功課我真的覺得少,每晚亞囝做完功課,見佢仲有時間,我都會叫他温下當天老師教的書,考試成績都30名,算系平衡到eca同功課。

whswong 發表於 14-3-14 18:22
功課太少,因有家長投訴,希望多些
甘我又無投訴少,我自己覺得少,但其他同學家長可能覺得多,都是因人而異。

每個ECA要一週上兩次嗎?每次要兩小時嗎?
是否中一開始就有精英班?幾多精英班?

香港人學生在校內是否只說英語?

回覆 PaPa 的帖子

eca 唔一定每星期兩次,游水和田徑又唔同,佢地放學四点三,再汁下書已經四点半,eca都糸個半鐘
精英班就無話有,不過ncs都分在AB班,甘C班好似中文好D,你可以去學校睇下,在學校就一定是用英文,但同學之間就多數用番廣東話

乜唔係non Chinese student會撈埋本地學生一班嗎?
A和B是non Chinese student,C就中文勁,D和E有無特別?

回覆 PaPa 的帖子

我個小朋友今年會入SPL S1, 之前只不個呻吓香港教育制度啫。點解呻?我個囡現時讀小四,係A班,D工課多到儍,係咁谷係咁谷,大家諗吓,小朋友一早返學,放學返到屋企4點幾,跟住休息幾個字之後,就開始做工課,快則9點幾做完,慢則10點幾,慘過返工。

依家NPL的工課小咗咩?我覺得好啊!俾d時間一家人相處

回覆 PaPa 的帖子

A,B班各有差不多半班ncs,其它班就唔会有,都是方便佢地上中文堂,因為兩班nsc会一齊上中文
Npl唔会好似其它學校分1-30糸A班,31-60就B班,不過事實系A,B班整体成績糸好D,可以去學校睇下龍虎榜,你会睇得到