用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 請教大家如何控制自己情緒?面對孩子的時候 ...
go

請教大家如何控制自己情緒?面對孩子的時候 [複製鏈接]

請教大家如何控制自己情緒?

特別是面對孩子的固執
孩子的突然發脾氣
孩子的不停自我刺激等等
都會讓我“忍無可忍”。。。。。

我知道必須控制自己不要生氣,但是忍到最後,我還是會發脾氣。我發脾氣,他就會停,可是我知道這不是辦法。怎樣才能讓自己富有更多的耐心呢??我的EQ越來越不行了。。。。。我想我要從改變自己開始

請教大家有無類似經歷?爲什麽就是有家長能如此忍耐呢?
   0    0    0    0

我都係, 好唔開心, 點解要禁樣對我, 即使是上天覺得我有能力要委以重任, 我覺得真係好辛苦. 點解人地個仔禁醒, 可以專心上堂畫公仔又靚?! 我發癲罵他, 他又學足我罵番我轉頭, 我罵完他又好內疚,我好擔心他的將來, 唉...這就是我的人生, 永遠活在擔心, 激氣和內疚裹

我在阿仔面前控制情緒OK,但就是不知道怎樣面對自己.有時自己會躲起來喊.止不住的流眼淚,我心內唔想喊架.

我都好唔開心,雖然說不可與人比較,但真係好唔開心,點解人地d小朋友可以返學畫畫上暑期班,可以同父母傾計,仲有問有答,點解只有我不停說話/發問,卻沒有回答?即使有,都只是部份單字?點解我每天都生活在擔憂,勞氣,內疚中?有時真係控制唔到自己而對個仔咆哮,甚至動手打他,我知他很無辜,很可憐,但我真係有時情緒失控,慶幸大部份時間,我都是以良好的情緒去教他陪他,所以個仔好貼身.但每次想起他的將來,我就會喊,當然是背著他偷偷喊,雖說上天知我有能力才叫我有這個兒子,但會否是自我安慰?如果有得選,我都想沒有這個能力!其實好像我們這些父母,真係面對很大的情緒問題,又唔敢向身邊朋友表達,因為知道他們不會理解,有些仲會戴有色眼鏡看我個仔,認為他"有問題".

無咁樣問題的朋友根本唔明白自己的痛苦,每次見到佢對人、事無反應,唔合作做訓練,唔受教發晒脾氣都好傷心。仲有個個月倒錢落海學d人人天生都做到的既野

見人地唔教d小朋友都咁醒

但我地唔可以放棄,否則未來我同佢仲慘,比心機mouth:" />

我都有問點解人地d 錢洗去培養小朋友學呢様學個様加強競爭力,而我d 錢就要用在訓練他基本能力上?

縱管別人已經跑得很遠,我們還在起跑點上,但當我見他有少少進步,我就會很高興。我生得佢出,就會永遠守護著他。

我有些'朋友', 超討厭, 明知我小朋友2年前不懂唱英文歌, 特燈見佢個仔表演比我睇, 又試過有些'朋友', 見到我個仔怕事大哭, 他們又扮他哭的表情, 我心裹面又傷心又氣憤, 從此唔再出值他們的gathering. 我昨天帶我小朋友學野, 個導師話個天很公平, 我沒有博他, 但我心裹面真的想講, 我真係唔覺得lor.另外, 我常常被我外家屋企人話我唔帶多d個仔出街. 昨天有機會跟我同阿仔出街, 看到我仔仔無時停, 終於明白我的苦衷. 我真係想知我前世做錯左d嘜野事. 我好少打我個仔,我仔仔都覺得我好錫他, 但我內心深處, 我真係好好好唔開心, 好想喊, 但我難過到流不出眼淚. 我相信真的只有同樣問題的母親才能明白我感受. :~~~~<

shirleycnf,
針唔吉到肉係唔知痛架!個導師跟本唔明白...就算係評估中心既職員或醫生吧!
我唔係話佢地唔一定明白我地既難處,只可以講佢地知道,但不是心裡明白果種囉!
我係全職媽,試過2次帶我仔出去同舊同事食飯,果位原本好FRIEND既舊同事,第2次同我講,下次唔好帶我仔出嚟喇!話佢坐唔定.個時我仔大約2歲大.
就係咁...之後佢約我飯聚,我都話要湊仔唔出得嚟...就咁不了了之 (我唔係ANGRY我朋友,只係,如果你唔LIKE,咁大家就唔好免強囉!)
你都可以得閒約我仔一齊出嚟玩架!
帶佢地去小D人既公園,比佢地走下....用晒佢地D ENGRY,咁佢地夜晚又會好瞓D,攰D無旭得咁多嘛! 呵呵

原帖由 shirleycnf 於 11-8-1 22:43 發表
我有些'朋友', 超討厭, 明知我小朋友2年前不懂唱英文歌, 特燈見佢個仔表演比我睇, 又試過有些'朋友', 見到我個仔怕事大哭, 他們又扮他哭的表情, 我心裹面又傷心又氣憤, 從此唔再出值他們的gathering. 我昨天帶我小朋 ...

係朋友既即使唔可以身同感受, 都應該多D諒解同顧及你的感受, 如果我身邊D朋友做D禁討厭同幼稚行為, 我會選擇唔來往算~ 小朋友係要出街同去公園玩, 尤其好多A仔都在大小肌肉活動能力上比較弱, 要加強鍛鍊補救 !

我囝囝2.5歲, 只會偶爾講下單詞, 又未識雙腳離地跳起, 上落樓梯要搵人扶, 我最近常常同佢玩行樓梯, 要佢自己扶扶手行, 佢雖然都可以單手扶扶手自己行但無信心, 重有排練習~

請各位家長唔好灰心,我都是同路人,仲要加埋佢老表細佢4個月係資優,你話比較幾大!

我而家學會左感恩,冇人講過生出來的小孩一定係聰明伶俐,自己的小朋友有不足之處咪接受,由佢一歲開始到而家六歲,每日我自問真係冇一日停過,付出的心血不是外人能明白,每月訓練的費用更要$6,000-$10,000 不等,試乎嗰期攪什麼

不過付出係有回報,而家個仔由明顯的自閉兒童,到而家只係有固執行為,已經有好大進步,過程中自己有好大的得著,因學懂了對人的包容,真正無條件的愛,同幸福唔係必然,要靠自己努力,不要放棄

以前好擔心佢的將來,唔敢唔做工,就為左揾多些錢給他將來用,但有時真係唔駛咁擔心,天生我才必有用,盡了力便算,起碼將來望轉頭都無愧於心

聽完大家的心聲,我都想發表一下。

我自已都係偏向少帶亞仔出去同朋友gathering。雖然知道小朋友要多接觸社群,但朋友gathering這個方式暫時其實吾太適合。我顧得同朋友social,又吾可以在亞仔身邊同佢介紹新事物或教佢野。所以,我地多數都係同daddy一家人揸車周圍去玩,加一個月一次親戚家庭聚會及去學校的戶外活動。

最近因為亞仔開始溝通同脾氣都好左,又聽話左,我先開始嘗試帶佢同d好close好close的飯腳朋友出席小型活動,因為飯腳朋友的小朋友都係活潑型(不是a仔),gathering地點要有玩具/遊戲室果d,時間只有2-3小時,非常謹慎地安排。加上這些朋友個個星期都聽我講我亞仔的進展,佢地果d小朋友又吾係聽話,而且我個仔個樣又好cute,所以佢地都好接受我個仔,成日要我帶佢出黎,我先開始帶佢出去。

依家佢地仲話叫我地10月一齊去澳門2日1夜團(當然係兒童玩樂團果隻),我答應了,但都有d擔心,daddy又吾去。Big challenge for me....我要好好安排一下。

朋友gathering,生日會我都無去好耐
平時都係同daddy行0下街算啦
我之前都有諗做錯左d嘜野事,攪到個仔0甘
懷孕時唔煙,唔酒,無亂吃藥,海鮮,深海魚都無吃
產前檢查做足,點解會0甘??
我一直都有自責,人0地又點會明呢種痛有幾痛.......
呻0下總好過收埋收埋係心度
喊完一陣企番起身,再努力過....

多謝各位的分享,我只會和一些同樣情況的人分享,而沒有和普通朋友說起自己孩子的情況或者和他們一起去玩,雖然有些孤獨,但是有時候這樣反而沒有更多的刺激,當然也難免遇到一些尷尬的情況,我有什麽辦法呢,只有自己忍。所以就比較辛苦。我都不知道爲什麽付出這麼多,收穫卻這麼少,希望,我再付出多一點,收穫能再多一點。雖說只求付出,不求回報,可是誰不想有回報呢???最近處於情緒低落期,希望快些振作起來。。。。。

Hi xixi 1218,

我最初和你一樣,好介意,唔敢比人知,我個仔i位,S位,E位都讀過,你話佢幾"傑出"呢! 但我漸漸悉懷了,唔介意比別人知道呀仔的不足之處,亦因為咁,你先知道你勇於接受同面對,先發現原來有好多隠形同路人係身邊,大家仲會交換不同資訊,有個同事仲同我一齊選小一,因為大家可以互相支持,

你要完全接受小朋友的不足之處,先可以更全面幫到佢,仲記得在他2歲多,一出街見人就喊,唔肯入MTR,我每天放工就帶他去公園,解釋其實其他人都好友善,遇到一些不太友善的人,我更主動去請他們向我個仔笑,去公園大概2個月,他便不再怕人了,所以你不要封鎖自己,正面一點

Try to join 努力試課程 (絕對是新手必備) and talk with those special parents. You will learn a lot from them. Many of them are very very friendly, helpful and give you some useful advices and trainning information.

Go to church and pray when you feel really bad.

回復 3# xixi1218 的帖子

我相信總有些可以明白你和接受你孩子的朋友~ 我們這些家長的情緒起伏就一定有, 有時小朋友小小問題或身邊小小事物都會影響到...
我囝囝讀緊私人S位, 有時會羨慕某小朋友的言語能力和超人的刻板式記憶能力, 某小朋友的聽指示能力, 又有家長話羨慕我個仔可以好乖坐定定同上課時情緒穩定肯等候 (最近在家及出街多左發脾氣同喊)...但囝囝的理解力較差, 又有固執行為同玩手, 做訓練時有時令我好激氣~
你會唔報努力試? 我報左啦~或者參加協康的同心家長會, 識多D同路人傾下~

大家互相支持啦~

回復 5# apple~y 的帖子

我懷孕時同你一樣小心。

可以我有一個朋友懷孕時食煙,情緒波動,又話要跳樓,同老公成日罵戰,反而佢個女好成熟,好留意人地的一舉一動,眉頭眼額,歲半講句子及能表示去大小便,2歲前已自動戒片。

回復 18# Capricorn2521 的帖子

所以。。。。真是避無可避。。。會不會我們都太小心了??呵呵。
命也。

回復 1# Capricorn2521 的帖子

大家同路人,感受至深
注定係自己,點小心都無用
之前一家人去酒樓飲茶,個酒樓侍應仲讚我
好命水1仔1女(細女4個月大),好美滿
咪笑笑口回應"係呀,係呀"
真係有苦自己知
細女4個月大健康院做發展監察都pass
暫時都放心

之前番普通幼稚園,巳經覺得個仔好另類
所以學校活動,親子活動都無參加