用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 請教大家如何控制自己情緒?面對孩子的時候 ...
樓主: xixi1218
go

請教大家如何控制自己情緒?面對孩子的時候

回復 2# xixi1218 的帖子

太小心...

回復 2# apple~y 的帖子

之前番普通幼稚園,巳經覺得個仔好另類
所以學校活動,親子活動都無參加
日常生活中尷尬情況時時有
*******過來人,好明白*********

我都等仔仔好似你個仔開始溝通,情況好些
再試0下去朋友gathering
*******雖然我仔A情況改善,但我開始擔心佢ADHD (因佢表哥專注力弱,比佢文靜都確診了)*********

其實我都想過報努力試, 但是我要番工真的不能請那麼多日假. 我真的覺得其他不是同路人不會真的明白我們的困難. 一係就話'你個仔無野呀, 好正常wor, 你太緊張啦', 一係就話'你都唔識教仔, 教到佢禁...'. 我先幾個月帶我小朋友做小手術. 我幫佢登記時, 佢不斷問我幾時走得, 我答完佢又再答. 個姑娘又不斷問我他有無什麼疾病記錄. 後來姑娘問我第4次倒, 我覺得有d奇怪於是我細聲告訴他我小朋友有d自閉傾向, 佢立刻大大聲兼好寸禁講 '睇得出啦, 我頭先問你禁耐你又唔講...', 我沒有博她, 但心底很難過. 我又試過比我其中一個親人話 '你個仔handicap架....', 唉, 不要計平日d族視目光, 又即使我唔同其他人的仔女比較, 那些難聽的說話, 牢牢在我腦海裹, 怎叫我不擔心我仔仔的將來呀, 我死左佢真係唔知點算...

可能身同感受的關係, 眼淚鼻水都不奇然流下來, 我有時都會自責是否懷孕期心情不好, 導致佢咁樣, 又是否自己不懂得教導佢,所以佢會好易發脾氣, 大哭, 扯大人的頭髮, 抓大人的面, 掉大人的眼鏡落地, 去樓下公園, 永遠自己走咗去, 我不能控制到佢, 所以都小了落街了,
坐地鐵又大哭, 去人屋企, 仲麻煩, 一陣間就大哭, 哭到要嘔, 人哋唔知就話我縱佢, 我可以點, 唔通唔走, 留係人哋屋佢, 等佢哭到嘔, 哭到人哋心都煩咩,
我都想同佢去多啲街, 但我一個人看實佢, 對我來說好困難, 先生又冇耐性陪她, 她又唔跟先生, 我又要番工, 我都好想唔做份工, 但係唔知以
我都好怕話給人聽她有問題, 究竟講咗會否對她好的嗎?  我知道我要話給老爺聽, 但我只是說佢與其他小朋友不一樣, 你同佢講野, 佢不會望你的,我沒有告知老爺聽佢現在是什麼問題, 不想令他傷心, 但不告知他, 他可能以為用籐條打她, 就會教好佢,
究竟呢條路會否有光明的一天? 對住佢, 我可唔以忍到唔發脾氣? 不其然又歎氣了!

原帖由 Capricorn2521 於 11-8-4 13:10 發表
*******雖然我仔A情況改善,但我開始擔心佢ADHD (因佢表哥專注力弱,比佢文靜都確診了)*********

唉,我也是擔心,我懷疑我小朋友不止是A,應該還有ADHD的情況。。。。我覺得有些A仔都好文靜,坐的定,但是我個小朋友就動來動去的,又容易分心。不知道這是屬於A的一種特徵還是ADHD的特徵。。。。

回覆 1# xixi1218 的文章

真的要身同感受才能明白當中苦況,$是一個問題,時間也是另一個問題,小朋友要花額外時間學習一些基本技能,大人也要花心思找合適的課程.我是一個要返工且工作時間較長的人,要兼顧工作,家庭,及一個需要額外照顧的小朋友,實在很大壓力,加上和先生關係不好,沒有人分擔,真的很吃力.

回覆 1# lnsit 的文章

Dear parents,

Your writing is so heartbreaking. I knew raising an autisitic kid is so stressful. I hope your upset feeling is soon overcome.

My boy is diagnosed pan-autism  at 2. When I heard the opinion from doc, my first thought is that I have to protect and save him from such development disorder. I will be his angel and guard.

Suddenly, I woke up. Should it be the other way round???

Let me ask you and myself a question.
If your kid is not autisitic, you probably path him to a traditional famous school. Forced him to learn piano, Eng pretending some westerner accent, learn this & that until your ideal model comes out.
I am surely I will be.

I have spent my lifetime saving to do treatment/therapy/training to him. I bring him to playground nearly everynight. He plays happily with other kids, gain a bit social activity. I can't work properly since my mind is all driven to his development. I bring him to gathering and church but I keep myself silent, only told some close friends, not becoz I am embarrassed to say his situation, but becoz I want him to be rectified by other people with their view, not under autism. And perhaps one day, he himself should explain to others what he has been through. (To a certain extent, I am lucky since his situation is close to non-autisitic kid)

I sometimes (actually nearly everyday)
lost my temper and yelling at him for his faults. What he did is gently complained with me that yelling is not good. I apologize to him.

He is actually teaching me how a parent should be. My son should be my guard and angel.

Please remember love pays. Maybe it is not today, but it surely does.

原帖由 LPYdad1 於 11-8-28 01:17 發表
Dear parents,

Your writing is so heartbreaking. I knew raising an autisitic kid is so stressful. I hope your upset feeling is soon overcome.

My boy is diagnosed pan-autism  at 2. When I heard the op ...

很好的分享,多謝~!

報努力試啦,真係終身受用架,其實唔係d咩『一定得』課程,而係改變我地作為父母既諗法同教法,由最初唔能夠接受,到上完堂後可以完全接受晒佢好同壞,只係維持左半年,已經好好彩,我見有d家長幾年都接受唔到,一講就喊,幾年都情緒唔好,點頂呀?!唔好俾藉口自己話冇時間,個課程係幫家長多過幫小朋友,家長識調節自己,奇蹟至會出現!and我都試過怕帶個女出去見朋友,上完努力試就可以識番d過來人,個個都好樂觀,有好大既情緒支援;另外睇左日本漫畫『與光同行』亦好身同感受,有d情節eg.個奶奶認為個亞媽唔識教仔、遇到d好好同好差既老師等等,好中家長既感受,係a仔家長既心靈雞湯

sorry,我想補充『藉口』既意思係,我3月上個course係全部夜晚上堂,我要返shift,都請假去,仲要老公一齊請埋假(迫老公去,一定要!);但原來今期全部日頭上堂!真係難請假左d,絕對無『暮犯』之意,大家都係過來人,只希望大家可以同我一家人一樣,盡快得救!你問下幾時再開夜晚丫,個講員一年最少返香港2次架

小肥mama,
Please check pm

原帖由 小肥mama 於 11-8-29 00:37 發表
sorry,我想補充『藉口』既意思係,我3月上個course係全部夜晚上堂,我要返shift,都請假去,仲要老公一齊請埋假(迫老公去,一定要!);但原來今期全部日頭上堂!真係難請假左d,絕對無『暮犯』之意,大家都係過來人,只希望大家 ...

何須道歉,我能感受你的真誠分享。多謝~!

原帖由 xixi1218 於 11-8-29 09:21 發表

何須道歉,我能感受你的真誠分享。多謝~!

你快D報名讀啦, 我自己報左都邀請樂天D同學個嫲嫲讀,聽佢話佢個女依賴佢教個孫仔,佢好大壓力, 而又唔知點入手, 聽左禁多意見, 我相信我同個同學嫲嫲都會有好大幫助.

原帖由 JJran 於 11-8-29 22:32 發表

你快D報名讀啦, 我自己報左都邀請樂天D同學個嫲嫲讀,聽佢話佢個女依賴佢教個孫仔,佢好大壓力, 而又唔知點入手, 聽左禁多意見, 我相信我同個同學嫲嫲都會有好大幫助. ...

想問0下樂天有無加學費呀??係咪要交雜費呀??

原帖由 apple~y 於 11-8-30 19:00 發表

想問0下樂天有無加學費呀??係咪要交雜費呀??

PM 左detail 俾你, 請check!