用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York vs Think (Klt)
go

York vs Think (Klt)

呢二間都收左我仔, 我最後選擇york

better english ---> york

I really don't know WHY every year still have parents to choose "YORK" for their lovely kids......UhUh.....

York was never an option to me. Someone still thinks they are good?

講得出話york好, 當然係用家啦, 唔用過又點敢講york好?

校長有問題,掠水,派位差,真係咁都有人走去讀,真係俾鬼迷啊!

原帖由 Emily2009 於 11-8-13 00:11 發表
校長有問題,掠水,派位差,真係咁都有人走去讀,真係俾鬼迷啊!

你係用家?
以我朋友的小朋友來講, 考私小幾好喎, 派位差就無計啦, 因為係大抽獎無得怨
我仔讀緊, 又唔覺掠水, 費用ok喎, 你係咪對學校有誤會?

原帖由 Emily2009 於 11-8-13 00:11 發表
1.校長有乜問題?
2.冇學卷,當然家長要付各種費用,但除must item 外,都註明係optional. 冇強迫性。
3.派位係跟住址,睇自己彩數,跟學校無關,睇嚟你完全唔明遊戲點玩。

你是別校打手嗎?

激進反York派!!

1.校長有乜問題你都唔知,唔該你睇下舊年領洗班單野,唔好拾下拾下就走入去讀啦
2.掠水係人都知啦,連買一張相或者去一次午宴都貴過其他學校幾倍,可能你好有錢唔介意
3.我緊係知大抽獎派位係跟住址,我意思緊係話York學生去考私校唔掂啦,咁都唔明,駛唔駛晝公仔晝出腸呀
原帖由 To_Ma 於 11-8-13 11:42 發表
1.校長有乜問題?
2.冇學卷,當然家長要付各種費用,但除must item 外,都註明係optional. 冇強迫性。
3.派位係跟住址,睇自己彩數,跟學校無關,睇嚟你完全唔明遊戲點玩。

你是別校打手嗎? ...

原帖由 Emily2009 於 11-8-14 00:32 發表
1.校長有乜問題你都唔知,唔該你睇下舊年領洗班單野,唔好拾下拾下就走入去讀啦
2.掠水係人都知啦,連買一張相或者去一次午宴都貴過其他學校幾倍,可能你好有錢唔介意
3.我緊係知大抽獎派位係跟住址,我意思緊係話York學生去考 ...

回應埋emily2009後我都唔會再理佢, 看到佢原來不嬲都係york反派者, 你都係為人父母, 你又不是用家, 唔該俾些修養啦, 唔知就唔好講到好似係度讀過咁, 你小朋友讀個間如果我唔係用家又不斷攻擊你, 你會點唸呢?
校長領洗個單野關我咩事呢?我好多朋友的仔女都係度讀, 都無教佢貪錢的理論
掠水就真係唔覺, 同其他學校差唔多
考私小話唔好更加唔認同, 除左學校配合外, 家長都要教小朋友架, 考私小靠面試, 修養同品行呢方面家長都有責任

原帖由 Emily2009 於 11-8-14 00:32 發表
3.我緊係知大抽獎派位係跟住址,我意思緊係話York學生去考 ...
1. 我唔覺校長有問題,so far佢都對學生升學幫到手
2.如果你仲諗住學費係可以全包係你太無知 ,一張相食餐飯都斤斤計較,比唔起可以唔join冇人迫你,講明optional
3.你講緊係"派位差",唔係考學校,我只係回答最初你嘅問題,你咁講只係代表緊唔知自己講緊乜

相信你唔係用家,我地啲standard唔係咁低!

校長領洗個單野我無話關你事,我係話有D咁校長就唔駛謊會教得出D好學生。

唔係掠水??好多家長都知道呢間野掠水,你可唔可以係呢度話俾大家知道你買一張相要幾多錢,係咪要1X蚊,去一次lunch performace 係咪每人要3XX蚊...

考私小緊係要家長配合啦,你咁講法讀邊間幼稚園都無關係啦,不如求其讀間野雞幼稚園讀啦!

離哂題啦

testing......

I'm thinking of making application to York's K1 for next year..but on their website, there are "York International Kindergarten" and "York English & Chinese Kindergarten", both offering K1 curriculum.
A little confused, can anyone share with me what's the difference between the two?
Thanks.

老老實實,我係今年think (kt)的K1學生家長,今年THINK搬左去林肯道之後,我反而覺得有點失色,以前舊校又有圖書室,又有音樂室,又有有蓋操場,反觀新校,小朋友來來去去都只係屈響自己的課室,我果個仲要係上全日班,即係一日八個鐘都係同一個課室,如果好彩果日唔落雨,都可以有得出操場玩下,講真,佢地的課室都唔係大,我當初選校都係BUY 佢地響九龍塘,又無咩bad comment, 最緊要係有全日制,一日有2小時英文時間,唔係好多學校做到,所以唯有平時放假帶女女多D出戶外,當係補償下