用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 游泳 - 學識四式之後仲會 keep 住學落去嗎 ? ...
樓主: yuki123lam
go

游泳 - 學識四式之後仲會 keep 住學落去嗎 ? [複製鏈接]

你仔仔仲細,唔使心急。我仔仔4歲時只顧玩水,Miss於是帶玩具(BB沖涼玩的鴨仔、青蛙),拋出去,仔仔要踢水游出去才捉到玩具。今年第4個summer學游水,已識3式,正學蝶式。
當日Miss自覺教不到仔仔,我自己知自己事啦,請Miss唔好介意,主力教女兒,兼『啟蒙』吓仔仔。
四式後會學拯溺,怕他們自以為好醒,累己累人。

回覆 1# piggy-ma 的文章

請問你的小朋友是否只在summer才學游泳?summer之後有否持續學下去?
我的小朋友今年summer第一年學,每星期上兩堂,屬小組形式教,他學得很開心。所以打算summer之後仍繼續學下去。但開學後無時間再每星期上兩堂,只可上一堂。
但考慮到只上一堂得一個小時,教練教四個小朋友,即是每人只得15分鍾。這樣學下去會否玩水多過學游水?毫無意思。抑或是找個私人教練每星期學一小時好D?但我見他有其他小朋友一起學開心好多。而且長遠學下去私人教練都幾貴。

以往每年只學幾個月,學校考試6月完了才學,至10月底暫停(游室外池冷嘛)。

今年會持續學下去,一周一堂。教練會提點正確姿勢,還有拯溺未學呢。私人教練貴...計落都抵過泳會,一樣有Cert (好似是:香港游泳教練總會),but focus on your kids wor。

‹ 上一主題|下一主題