用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有無人開左學先收到電話話收佢架??
go

有無人開左學先收到電話話收佢架??

我見好多人都試過8月尾先收.吾知有無人9月先收??咁未好煩LOR~~

知道有經叩門的或無咁熱門的學校都有可能在開學後幾天通知後補生, 每間或每年都唔同, 點解唔直接問吓學校, 以往有無呢種情況做參考? 若有心開學後都等消息, 記得書本唔好塗鴉/寫名, 可能要換.

回復 1# ydoris 的帖子

有, 不過是直資

Yes,but the chance is slim.

我朋友個女係好多年前真係試過開咗學5日call問佢仲轉唔轉,轉的話係第2日就返學,佢當日立即去辦入學同退學手續,買校服同買書,忙到死!不過佢覺得好值得!佢心儀咗好耐。

未到最後一日仲有機會的!

sardion: which school at last study?

回復 2# SARIDON 的帖子

聽到呢個CASE真係幾開心,因為是後補生,問過一些學生家長,佢地話係有D係9月10月先後補入來既..可能吾係正選啦,所以排到好後先俾位掛?我買左一半新書,一半舊書,而家都吾敢攪佢住架,有D訂左仲未到.但校服呢,買晒啦,吾敢買咁少,因為8月有堂上,著過晒..無法啦...希望真係咁樣啦...不過1日之內攪好晒真係有難度,但吾知小朋友適應方面點樣?呢樣係我最擔心架..吾好怪我係怪獸家長,真係好想佢地有個愉快既中學生活...

原帖由 ydoris 於 11-7-28 08:47 發表
聽到呢個CASE真係幾開心,因為是後補生,問過一些學生家長,佢地話係有D係9月10月先後補入來既..可能吾係正選啦,所以排到好後先俾位掛?我買左一半新書,一半舊書,而家都吾敢攪佢住架,有D訂左仲未到.但校服呢,買晒啦,吾敢 ...

講真吖! 如果我心儀學校到了開學先打比我話叫返學, 我都會好開心, 就算要一日內做晒買書買校服呢d嘢都係做得好開心, 一d都會唔會覺得麻煩. 之於適應問題, 唔使擔心啦! 小朋友適應力好強, 好快會可以溶入校園生活. 就算d書賣唔番出去, 都無所謂, 使多咗錢都係開心. 因為要讀六年, 如果喺心儀學校讀與一間唔係咁鍾意的學校讀的分別都幾大o架!
所以咩都唔使擔心, 最擔心係學校無電話比你話收唧.

原帖由 alice44 於 11-7-28 09:29 發表

講真吖! 如果我心儀學校到了開學先打比我話叫返學, 我都會好開心, 就算要一日內做晒買書買校服呢d嘢都係做得好開心, 一d都會唔會覺得麻煩. 之於適應問題, 唔使擔心啦! 小朋友適應力好強, 好快會可以溶入校園生活.  ...

101% 同意!

因為咁駛多左既錢,當豪比佢囉~將來你驚慳唔番咩!

望就咁望啦~~~

原帖由 pineapple0983 於 11-7-28 10:11 發表

101% 同意!

因為咁駛多左既錢,當豪比佢囉~將來你驚慳唔番咩!

版主

前年我識得一個仲誇張,開學半年後先收到心儀學校問佢去唔去讀,因為有個學生原來移咗民,但一直hold住個位,所以攪咗半年佢先肯正式放棄個位,所以學校就即時搵番當時後補既佢,佢真係開心到傻咗

半年WOR~~學校係未吾應該補返個位呢..話晒上學期都完左WOR~~
不過如果問妳讀吾讀,妳又鐘意呢間學校,無理由MISS左個機會架??唉!!!其實到而家我都吾明點解要開左學先可以放到個位?移民就真係無法啦,咁有無其他因素架呢?

This is our dream other than our children, but the stuying person is our chidren, so....if possible let them choose because they will stay for 6-7 years.

原帖由 hinhin-mother 於 11-7-28 00:32 發表
sardion: which school at last study?

九龍城紅磚頭果間女校!

FYI

http://forum.edu-kingdom.com/vie ... mp;extra=page%3D119

吾該晒...因為收到學校消息話可能要等到開左學先有位.所以個心好亂..因為吾知到時有無位...而家都係等,仲要同阿女傾下,佢好似吾多願意,一來有幾位要好同學一齊入,二來怕讀英中,三就係已經開左學....

回覆 1# ydoris 的文章

希望在人間,別放棄!~~

有朋友果囡 , 去年派得唔好 , 四圍叩門, 直資叩到又一村的香島, 佢同亞囡都覺的好咯 , 等開學 , 點知 8月尾 沙田鄭榮之 CALL 來有位 .佢成家又惆悵起來 , 亞媽想不用卑錢 , 但亞囡由果一刻無出過聲 ,  最後要決定回覆人家時時, 亞囡喊起來,  終於我朋友想通左, 唔想亞囡感覺好無用 , 都係留係又比學費香島了 .
家長們真的要三思 , .........

Hwenug Toa is a Good School. hope her daughter have a bright future in this school.

多謝提點...本人都有些經驗既,因為阿囡小四轉來這間小學.當初佢都不願意,不過理由很簡單,只是不明白媽媽為什麼要轉校,原校又近,又捨不得同學仔.不過轉左校數月後,她已把以前的東西,同學忘記了..我知小朋友大了,感情會重了,但並不明白前途及遠境..我希望佢有愉快學習之餘能夠有多些學習基礎...要面對的豈止這麼簡單的決擇....
原帖由 IMAX 於 11-8-7 18:01 發表
有朋友果囡 , 去年派得唔好 , 四圍叩門, 直資叩到又一村的香島, 佢同亞囡都覺的好咯 , 等開學 , 點知 8月尾 沙田鄭榮之 CALL 來有位 .佢成家又惆悵起來 , 亞媽想不用卑錢 , 但亞囡由果一刻無出過聲 ,  最後要決定回 ...