用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 你地介唔介意小朋友讀12年男校?
go

你地介唔介意小朋友讀12年男校?

如果小學+中學讀男校, 有什麼好處同壞處?

回復 1# renielo 的帖子

我覺得要看看小孩子學校以外的生活圈子是否恆常有與兩性的社交活動,例如他是否能經常與年齡相約的堂姐妹、表姐妹見面和活動,參加教會崇拜和團契等。當孩子高小後,是需要與異性有正常的社交接觸。

就我自己為例,中學讀了7年男校,大學都是科甚少女性讀的工程科目,但我覺得沒有甚麼問題,因為我有很多課外活動。我覺得不論是男校或男女校,需視乎小孩的性格會否喜歡與人相處。譬如害羞的男孩在男女校都不會太主動與別人交往。相反,我見過一些實例,小男孩當年年僅4歲多,因生得俊俏可愛,已經有很多女同學(在幼稚園裏)「黐到實」,說要與他結婚云云.... 這男孩現正在一男校讀書,建立brotherhood「兄弟情」也不錯呀!

建議妳亦可考慮在「中學部」問問那邊的家長的意見。

如果可以的話......我極希望兒子能就讀喇沙、男拔、St. Jo和英華這等名男校,還希望他能一讀讀12年㖭!我自己女兒也是就讀女校也!

少左拍拖危机但未必識同女性相處

專心點也好,現在的小朋友太早熟了,女孩子還比男孩子主動呢…校外的活動和補習班都有機會跟女孩子溝通和相處呀!

原帖由 renielo 於 11-7-27 09:42 發表
如果小學+中學讀男校, 有什麼好處同壞處?

其實樓主係咪又係問緊喇沙呢? 見你喺唔同版面都有開post問點樣可以插班LS, 又pm d成功插班嘅家長,你不如插班成功先問啦!

當然唔介意啦
依家d小朋友百足咁多爪, 要同異性交往, 機會多到唔恨啦
但係, 學校對小朋友讀書很重要
我會寧願佢讀齋校, 讀好d書
入到大學, 大把佢揀啦!

其實識唔識同女性相處, 都要看一個人的個性
我見唔少宅男, 夠係讀男女校, 一樣見到女人就好似見鬼咁. 但同一班同學, 另一d男仔又好out going. 根本好難一概而論

讀好d書才最重要
依家小五小六就話佢鍾意我我鍾意佢,
我就真係覺得煩啦!
無影響讀書就假!

醒目開學勳章 貢獻勳章

我自己唔太鍾意,但c6讀咗15年男校... 佢話無問題喎!只係初初去到美國,唔識同女仔溝通,但係成班香港人一齊玩,又OK~
恐龍家

我都考慮呢個問題, 怕佢會Gay, 不過考入先算啦!

我老公就是介意讀12年男校,所以放棄左英華

唔記得牛津定劍橋做過調查,有孔雀效應呢樣嘢,青春期會明顯想吸引異性,學業上好似有10%差距。
所以我buy齋校架,現今社會大把機會接觸異性啦,讀好書先係首要任務。同性戀呢樣嘢係先天居多,唔好太擔心。

學YW校長話齋,男女大不同。小學階段,同齡男孩同女孩平均學習表現女生較優勝。我覺得讀和尚寺,成班男仔會開心啲!

我契仔今年小一升小二, 讀男女校, 同女同學傾電話已經問人: do you love me

原帖由 elmolly 於 11-7-31 14:37 發表
我契仔今年小一升小二, 讀男女校, 同女同學傾電話已經問人: do you love me

我覺得這個題目開得真好,我小朋友成功入讀一所所為名校,我個人認為只要讀好書,多些同小朋友溝通就可以,不應過份擔心,男女挍都有大打問題,現今社會如果讀唔成書,將來就比較吃力。