用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 你地介唔介意小朋友讀12年男校?
樓主: renielo
go

你地介唔介意小朋友讀12年男校? [複製鏈接]

won't get to girl school or boy school, never

won't get to girl school or boy school, never for my kids

其實性別問題在我選校的重要性排列中, 只係佔很小很小份量.

一個好學校, 我不會care佢係男女校定齋校, 各有各好.

那些甚麼會變同性戀的看法, 我覺得幾膚淺....
大學入面, 好多pure science的學系都係陽盛陰衰, 難道佢地都變晒基佬?
現代男女學生, 還只會得學校一個社交途徑嗎?

一切只看學校的理念和風格.

如果因為純粹係男校或女校而turn down某些學校的offer, 我諗好多人會好開心.

醒目開學勳章

人棄我取!  多謝哂!
我喜歡您呢一句: "如果因為純粹係男校或女校而turn down某些學校的offer, 我諗好多人會好開心."

Like!

原帖由 莎莎莉莉 於 11-8-13 14:52 發表
其實性別問題在我選校的重要性排列中, 只係佔很小很小份量.

一個好學校, 我不會care佢係男女校定齋校, 各有各好.

那些甚麼會變同性戀的看法, 我覺得幾膚淺....
大學入面, 好多pure science的學系都係陽盛陰衰, 難 ...

原帖由 brian_cheng 於 11-8-17 14:50 發表
小弟正是讀了13年男校, 可以分享下.
除非令公子是非常外向型,在中小學期間參加大量聯校或課外活動,有機會接觸女孩子,否則真係會少了一些與女孩子相處的社交技巧。要知道令公子有三份一時間在學校,學校是一個學習社交技巧 ...
咁你喺踏入青春期後,有冇因對異性產生興趣而怪父母點解揀男挍你讀呢?

gay男既情況比起les女既情況看似小好多, 唔知係基於男性唔會好似女仔咁明目張膽定係咩, 我地兩公婆都係有膽心過男校or女校既問題係某程度上影響小朋友既性取向.
社會本身既結構就係男女共存, 學校係社會既縮影, 其實男校女校既形成好似同社會結構有矛盾咁. 可能只係我個人想得太多. 當然男女校都有佢地本身既好處.
依家小朋友思想複雜, 唔容易理解, 眼見街上面好多女les....但佢地係唔係真係基於性取向而咁樣選擇, 還是係學校入面人有我有既心態呢. 呢點我覺得有可能.
女女今年做大b再戰k1, protection起見, 我都想比女女考下gh等學校, 不過c6唔想.
現今社會做父母真係唔容易. 好多時都覺得自己做得唔好, 跟得唔貼.

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 klm402 於 11-8-18 09:21 發表
gay男既情況比起les女既情況看似小好多, 唔知係基於男性唔會好似女仔咁明目張膽定係咩, 我地兩公婆都係有膽心過男校or女校既問題係某程度上影響小朋友既性取向.
社會本身既結構就係男女共存, 學校係社會既縮影, 其 ...

我覺得,女仔比較早熟,鍾意發夢,鍾意人錫自己,所以女校多d "同性好朋友",但男仔~ 日日去踢波打機,都無乜時間發夢.. 所以响學校裡面唔多覺gay仔!
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 莎莎莉莉 於 11-8-13 14:52 發表
大學入面, 好多pure science的學系都係陽盛陰衰, 難道佢地都變晒基佬?...

唔一定
biological science 所有科目,都係女仔多過男仔!
我唔清楚其他大學係點,起碼HKU係咁!可能女仔d英文好d,易d人到HKU
恐龍家

男女一齊好d=/=
‹ 上一主題|下一主題