用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小西灣漢華小學 vs 港大同學會小學
go

小西灣漢華小學 vs 港大同學會小學 [複製鏈接]

不知小西灣漢華小學口碑如何?學校簡介會給我的印象是學校有心辦學,直資但不商業,學生純樸有禮,老師給人的感覺也屬有愛心。只是由於小學部至今只踏入第6年,不知道學生成績如何?中學據聞屬於band 2頭,也正在積極由中中改為英中,是嗎?

至於港同,簡介會後給我的印象是比較商業,presentation 做得很好但很hard sell...學生很好動,很smart, 同樣是辦學年資淺,也不知道學生成績及歷年升中派位(上不了港同書院的) 如何?
   0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

回復 1# covermark 的帖子

HKUGA簡介會係咪hard sell, 我唔comment喇, 不過on the other side, 我亦聽過有人覺得好好, 因為未見過有學校會肯放1/3時間去講生命教育, 而你亦見到學校係有做野, 唔係齋講的

fyi, 港同小學部係100%上中學(只有家長唔揀學校, 無學校唔揀學生), 當然每年都有約20幾人會走去第2d學校, 絕大部分都係更上一層樓的

點解我係hkuga個網頁搵唔到升中派位的資料,係無定係我miss左,因大部份的小學都會透露升中派位情況的.

有無人知呢,唔該?

醒目開學勳章 王國長老

無公佈架
原帖由 HungMaoMao 於 11-7-27 12:28 PM 發表
點解我係hkuga個網頁搵唔到升中派位的資料,係無定係我miss左,因大部份的小學都會透露升中派位情況的.

有無人知呢,唔該?

HKGUA簡介會我都有去,覺得校長幾nice。而課程方面覺得有好大野心,涵蓋範圍好大。要教得好都唔容易。淨係個mindmap都嚇死人。
而support有港大,每年都請到唔少有份量嘉賓為學生分享。呢方面我又覺得幾吸引。

原帖由 Gerard 於 11-7-29 16:19 發表
我都有去港同簡介會,真係唔hard sell woo~仲覺得校長很有心機哉培小朋友,我也很仲意!輪hard sell點都不及『史路比』校長!
純個人意見,不喜勿插! ...

但係Snoopy校長嘅presentation係我喺參觀多間學校暫時印象最深刻嘅一間。
佢唔算hardsell,GT勁Hardsell好多!
‹ 上一主題|下一主題