用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 各位對優才書院小學的評語
樓主: Cruzmama
go

各位對優才書院小學的評語 [複製鏈接]

原帖由 elizatyy 於 11-8-7 18:20 發表
2012 的收生結果出咗未?

應該係月中到月尾呢段時間....

原帖由 leahchang 於 11-8-7 17:59 發表
真係唔知發生咩事....
但做為現任家長,對學校是很滿意....
有少數人不滿很正常,但原因出在哪????自身或學校呢???
學校對學生和家長的要求在我們入學前就己經很公開的表示過,而學校對學生在德育方面花的苦心家長亦都 ...

我同意你這句: "有少數人不滿很正常", 我個仔讀緊間頗出名o既幼稚園, 我相信有好多家長都好想仔女入讀, 又或好多家長好喜歡呢間學校, 而我, 就係那位小數家長, 但我冇因為咁而公開數呢間學校o既不是, 唔係我認同, 而係唔想我呢o的小數族類影響到別人, 每個人o既想法/要求都唔一樣, 你認為係o岩, 人地可能覺得係你問題, 誰是誰非, 誰人知曉?

原帖由 elizatyy 於 11-8-7 18:20 發表
2012 的收生結果出咗未?

好似係下個星期前出信。

只要係事實 公開又何妨 精明的家長自會懂得分析.
原帖由 ChristieMing 於 11-8-8 14:57 發表
分束
我同意你這句: "有少數人不滿很正常", 我個仔讀緊間頗出名o既幼稚園, 我相信有好多家長都好想仔女入讀, 又或好多家長好喜歡呢間學校, 而我, 就係那位小數家長, 但我冇因為咁而公開數呢間學校o既不是, 唔係我認同,  ...

原帖由 overview 於 11-8-8 15:03 發表
只要係事實 公開又何妨 精明的家長自會懂得分析.

事實是事實,公開也無妨,但怕有些人有利益衝突時,看法就不客觀了....誰也不會把不利自己的言辭供出,但對對方的不滿就全部放大....
在網上誰能說自己和誰是一類人呢??既不是一類人,看法就會很不同,不好意思...我太多事了

原帖由 ChristieMing 於 11-8-8 14:57 發表

我同意你這句: "有少數人不滿很正常", 我個仔讀緊間頗出名o既幼稚園, 我相信有好多家長都好想仔女入讀, 又或好多家長好喜歡呢間學校, 而我, 就係那位小數家長, 但我冇因為咁而公開數呢間學校o既不是, 唔係我認同,  ...

ChristieMing
我個仔讀緊的幼稚園都好多人駡..確實有很多事做的唔係咁好(商業化),但睇人取捨,佢可以俾到我想要的,咁其它就計唔到咁多...換成另一家長...自己好叻,可以好似學校咁訓練小朋友,咁就會好不滿學校的做法..我自己做唔到,所以真係睇你當時選學校你要求的是什麼??大方向可以做到,小細節便由得佢...呢個世界,唔係為個人訂身的,我一早做好心裏準備.....

大家上得黎呢個平台, 自然想睇吓真正用家既意見及經驗, 唔係只聽學校點SELL自己的理念及優點, 又係個句, 家長聽完意見後都要自己去分析輕重.

於 11-8-8 15:27 發表

事實是事實,公開也無妨,但怕有些人有利益衝突時,看法就不客觀了....誰也不會把不利自己的言辭供出,但對對方的不滿就全部放大....
在網上誰能說自己和誰是一類人呢??既不是一類人,看法就會很不同,不好意思...我太多 ... [/quote]

lingling06
Please check pm.

原帖由 lingling06 於 11-8-5 10:16 發表
Snowball,
可否和大家分享一下,因為我也被他們的簡介會所吸引,很擔心為兒子搵錯學校,如不方便公開,可否pm 我,謝!

Please check pm

原帖由 胡桃媽 於 11-8-6 17:41 發表
snowball
可否分享?

Dear Snowball,
Pls pm me too.  Thanks!
Elsa

Pls check pm.
原帖由 ElsaShum 於 11-8-8 17:24 發表
Pls pm me too.  Thanks!
Elsa

snowball , please pm me , thanks

原帖由 snowball 於 11-8-8 18:45 發表
Pls check pm.

各位對優才書院小學的評語

snowball ,

please pm me , thanks

Pls pm me too.  Thanks VM!

原帖由 leahchang 於 11-8-8 15:41 發表

ChristieMing
我個仔讀緊的幼稚園都好多人駡..確實有很多事做的唔係咁好(商業化),但睇人取捨,佢可以俾到我想要的,咁其它就計唔到咁多...換成另一家長...自己好叻,可以好似學校咁訓練小朋友,咁就會好不滿學校的做法. ...

我遇到o既問題, 唔係有關學術又或教學制度o既問題, 而係人o既問題....
btw, 好多時候, 係你入去讀時才發現有呢o的問題, 而且, 呢個問題都好普遍, 唔係我先會遇到, 唯有呀Q o的, 當係比呀仔一個歷練, 等佢遇下苦楚吧!

原帖由 leahchang 於 11-8-8 15:27 發表

在網上誰能說自己和誰是一類人呢??既不是一類人,看法就會很不同,不好意思...我太多 ...

全是我想說的....
謝謝你代我說出來~

Snowball,
Please pm me too. Thanks!

回覆 46# snowball 的文章

Hello snowball,

我都好想你分享下你既經歷。可否PM我?謝!

Dear all,
Pls check pm. Thanks!

原帖由 羅白GO 於 11-8-9 08:21 發表
Hello snowball,

我都好想你分享下你既經歷。可否PM我?謝!

Dear snowball, I also want to know. Pl pm me also.
‹ 上一主題|下一主題