用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 各位對優才書院小學的評語
樓主: Cruzmama
go

各位對優才書院小學的評語 [複製鏈接]

我有兩個小朋友(囝囝升小二、囡囡升小五)在這間自稱"有愛心"的直資讀, 他們的成績很好, 不過在我們經歷了很多不快事件後, 決定為他們轉校. 幸運地, 囝囝和囡囡都同時被一間很好的直資小學取錄了, 將於9月有一個新的開始. 我們一同向這間要有"喜悅"又要"卓越"的直資小學say "Goodbye"!

原帖由 minggoo 於 11-7-26 19:19 發表
其實一條龍學校,中學部喺一定要收回自已小學部嘅學生。
對於成績唔理想的學生,小學部於高小開始(小四)就選人並不出奇,確保留下嘅上中學部,可以不犯一條龍的規則。學生亦可到別的學校,趕得上呈分試(小五下學期),亦是一個解 ...

我上年也有幇仔仔報考這間學校, 小朋友上課室做吓活動, 落操場同英語老師傾吓計, 大約十五至二十分鈡就完, 家長就會面試老師, 五分鈡都唔夠, 主要想睇吓家長對學校有幾多誠意 (可以理解的, 因為唔想收咗学生hold住啲位之後又唔讀), 無問過教養方向的問題, Interview 一次就完.
我嘅疑問係以咁嘅Interview方式, 真係找到/收到啲資優兒童咩? 如果揾唔到, 咁呢間學校所講係咪名不乎實? 抑或啲老師好神奇, 少少時間就可以透視小朋友個腦係咪資優? 嘩, 學花家姐話齋, 咁真係好唔簡單喎………

對於優才有拔尖冇補底,並唔喺新聞嚟。

自己絕對唔喜歡呢種作風,但唔想因為自己唔喜歡,而唔幫自己小朋友報,亦有幸被選中了(其實得九十幾個取錄位)。好相信自己小朋友嘅資質再加上自己嘅幫助,冇可能被踢走。最後,上完小一預備班,小朋友都話唔鍾意呢間,當堂放下心頭大石!

回覆 5# Lovely-Boy 的文章

小朋友本身是資優的話,大把其他選檡,相信不大可能選此間,況且分間二間校舎亦有問題,人數小亦令高低年班各自為政。

上過校網看過,真是吹到天上有地下無,骨都痺!

回覆 5# snowball 的文章

snowball, can you please share what are the unpleasant experience?  Thanks a lot.

This is ridiculous!!!

原帖由 corliss_yu 於 11-7-30 09:43 發表
資優生都要睇那方面?! 最好是成績,另外再多幾樣。
好似我個仔,他在視覺藝術(美術方面),表現不錯,但最終因英文不合標被趕出校。

原帖由 corliss_yu 於 11-7-30 09:43 發表
資優生都要睇那方面?! 最好是成績,另外再多樣,最好仲再多樣。
好似我個仔,他在視覺藝術(美術方面),表現不錯,但最終因英文不合標被趕出校。

...

任學校講到天花龍鳳,愛心爆膨,到5年級至趕學生走,點講都唔通,真係路遙知馬力 ,日久見人心 .

對優才一直都没有好感,有拔尖,無補底,擇優而教。用校内、公開試(小五丶小六呈分試)送走成绩差的學生。目的只是希望中學/學公開試成績好。

就是成績不合格,留班一年就是,也不該趕走學生。連一些基本的敎育良知也没有。

唔明唔明!!
呢間學校馮什麼主力想收資優生,真正資優的學生家長怎會選這間.

原帖由 jojo1234 於 11-7-31 10:42 發表
唔明唔明!!
呢間學校馮什麼主力想收資優生,真正資優的學生家長怎會選這間.
你真係問出重點!

優才的老師資歷是不錯的, 起碼是幾年前就可做到專科專教.

學校想以"優才"的校名招收更多的"資優生"也易理解,
但試想想,真正每年的全港學生中, 真正的"資優生"不會太多,且本校學費不便宜, 又不是向"資優生"提供獎學金,
真不明白, 本校憑哪樣好處能讓"資優生"轉到該校?

再者"資優生"也不可能中,英,數, 音樂, 體育...... 樣樣行, 只要主科有不及格, 仍會被"勸退". 這樣對"資優生"其實並無原校升學的保證.

以上各點真的令打算入讀本校,或繼續留在本校的家長三思.

原帖由 To_Ma 於 11-7-31 11:35 發表
你真係問出重點!

原帖由 Cruzmama 於 11-7-25 17:58 發表
我已報考了2012-2013的小一, 請現在就讀或將會入讀的家長給我一點意見,對這學校的意見或睇法, 謝謝!

學校其本和簡介會說的一樣,除了升中英文要求高了。小朋友是愉快學習。大部份小朋友是主動的,家長的素質亦高。

當然,有小朋友跟不上要轉校,有小朋友留班,有混血兒小朋友中文跟不上要轉去國際學校,有小朋友不願意留班要轉校,亦有小朋友去外地讀書,亦有小朋友轉去更加合適的學校。 個人覺得學校是有足夠支援的,可是支援還支援,都要看小朋友的能力和家長的給力,真的跟不上硬要上最慘就是小朋友。

討論區是單向的,真正的內情只有當事人知道,學校無法回應亦不​可能回應,完全相信討論區資訊是十分危險的。

可以的話不訪爬一爬文。看看一些現役家長的意見。

請教如何分辯那些是真正的(現役家長)

"個人覺得學校是有足夠支援的,可是支援還支援,都要看小朋友的能力和家長的給力,真的跟不上硬要上最慘就是小朋友。"

Totally agreed. My child is weak in Chinese, but he still loves his Chinese teacher and his Chinese lessons. It's a great thing the teacher has done.

I was a teacher before. I know how to please the parents and my panel head by giving more exercises and extra classes called "enhancement programme" for weaker students. Does it really help? I can say 90% a waste of effort. Honestly, the only way for improvement is the child's own will and effort, as well as parents' support. Teachers should concentrate on lesson planning and designing tasks which are beneficial to the children's development and arousing their interests.

As a parent, I told my child to be gratefiul to teachers for any achievement. I think no one understands the child more than the parents do. When the child underchieves, the parents and the child should reflect on the weaknesses, seek advice from teachers and pay more effort. That's more practical than depending on the so-called "enhancement programme for weaker students".

原帖由 ngkf 於 11-7-31 19:54 發表

學校其本和簡介會說的一樣,除了升中英文要求高了。小朋友是愉快學習。大部份小朋友是主動的,家長的素質亦高。

當然,有小朋友跟不上要轉校,有小朋友留班,有混血兒小朋友中文跟不上要轉去國際學校,有小朋友不願意留班要轉 ...

回復 1# enidchiu 的帖子

但係一科成績唔理想(對學校而言)就要人留班,希望人走.

一句講晒, "間學校唔教劣才的"
‹ 上一主題|下一主題